Selectivitat

La selectivitat d'aquest curs tindrà quatre assignatures noves

Els alumnes tornaran a triar entre Història i Filosofia a la fase general de les PAU 2024

BarcelonaDesprés que el ministeri d'Educació ajornés la implantació de la nova selectivitat fins, com a mínim, el 2025, el Govern català ha tirat pel dret. Davant les queixes de docents i alumnes per la incertesa de no saber com s'adaptarien les proves de selectivitat als nous currículums que ja s'estan aplicant a segon de batxillerat, aquest divendres l'executiu català ha enviat una circular a tots els instituts explicant com seran les PAU del 2024. Per adaptar-se al que marca la nova llei d'educació espanyola (Lomloe), la selectivitat del juny que ve incorporarà quatre matèries optatives noves i recuperarà la filosofia com a matèria comuna (un moviment que ja preveu l'esborrany de nova selectivitat del govern espanyol).

L’estructura de la prova continuarà sent la mateixa que en els últims cursos: hi haurà dues fases –la general i l'específica– i en total es faran cinc exàmens obligatoris. La novetat en la fase general, però, serà que es recupera l'assignatura d'Història de la Filosofia. Per tant, els alumnes a més d'examinar-se de Llengua catalana, Llengua castellana i Llengua estrangera, hauran de triar entre fer la prova d'Història o la d'Història de la Filosofia.

Cargando
No hay anuncios

A més, tal com passava fins ara, dins de la fase general i obligatòria s'haurà d'escollir una matèria en funció de la modalitat de batxillerat que s'hagi cursat. Les opcions tampoc han canviat: s'haurà de triar entre Anàlisi Musical, Arts escèniques, Ciències Generals, Dibuix Artístic, Llengua i Cultura Llatines, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Fase específica amb 23 assignatures

El funcionament de la fase específica tampoc canvia. Els aspirants a entrar a la universitat podran examinar-se de fins a tres assignatures (poden decidir a quants exàmens es volen presentar sense que hi hagi un mínim obligatori). La novetat, però, serà que en la convocatòria de les PAU 2024 s'afegiran quatre assignatures optatives noves, de tal manera que els estudiants podran triar entre 23 matèries. Les noves incorporacions seran Arts escèniques, Ciències Generals, Història de la Música i de la Dansa i Literatura Dramàtica. De moment, però, encara no se sap quines ponderacions tindran aquestes noves assignatures, és a dir, no se sap si, en funció de la carrera a què vulgui optar l'estudiant, la nota d'aquests exàmens valdrà un 0,1 o un 0,2 de la qualificació final de la selectivitat.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les preocupacions dels alumnes era què passaria amb els canvis en les lectures obligatòries que estableixen els nous currículums. La solució que ha plantejat el Govern és que en els exàmens obligatoris de castellà i català, a l'apartat de comprensió lectora l'alumne podrà triar entre dues opcions: una opció basada en les lectures obligatòries de segon de batxillerat que hi havia el 2022-2023 i una altra que consistirà en analitzar un text identificant aspectes com el gènere o les figures retòriques, per "valorar el saber literari" dels alumnes. Pel que fa a les assignatures optatives de literatura catalana i castellana, les PAU també es faran basant-se en les lectures prescriptives de segon de batxillerat que hi havia per al curs passat.