Polèmica a la selectivitat: Dimecres es podrà repetir l'exercici que contenia un poema fora de temari
El text de l'optativa de literatura castellana no formava part de les lectures prescriptives del curs 2023-2024
BarcelonaLa tarda del segon dia de selectivitat ha arribat la primera polèmica d'aquesta convocatòria de les PAU. Segons han explicat diversos membres de tribunals i també alguns docents, a l'examen de l'optativa de literatura castellana ha aparegut un poema que no formava part del temari que els alumnes s'havien d'estudiar. El poema en qüestió és Mientras por competir con tu cabello, de Luis de Góngora. El text formava part d'una de les dues opcions que els estudiants havien d'escollir per redactar un comentari de text que suposa 4 dels 10 punts de la prova.
Fonts del departament de Recerca i Universitats consultades per l'ARA han confirmat l'error i han explicat que el Consell Interuniversitari de Catalunya ja ha comunicat la incidència als 1.368 alumnes matriculats a l'assignatura optativa (al voltant d'un 3% dels estudiants) i els ha donat la possibilitat, si ho volen, de tornar a examinar-se dimecres de la setmana vinent únicament d'aquesta part de l'examen, que correspon al comentari de text.
"Mai no havia vist una pífia així i mira que fa 33 anys que faig classe de literatura", ha lamentat un docent de batxillerat a aquest diari. El professor explica que els estudiants sí que havien de treballar una vintena de poemes de l'Antologia poética del siglo de Oro, amb alguns poemes de Góngora, però que aquest en concret no figurava entre el temari que entrava a les PAU.
"Els alumnes només s'han pogut decantar per fer el comentari de text sobre la novel·la Tormento, de Benito Pérez Galdós, perquè el poema de Góngora directament no l'havien treballat. Això els ha fet perdre la meitat d'opcions per treure bona nota", ha criticat una professora que imparteix l'assignatura en un institut del Vallès Occidental.
La segona jornada de la selectivitat ha començat al matí amb dos dels plats forts d'aquesta convocatòria: el sempre temut examen d'història i el retorn de la prova de filosofia a la fase comuna. En tots dos casos, i a diferència del que va passar ahir amb algunes matèries optatives, els estudiants han considerat "correctes" els exàmens, ja que els han fet preguntes que "ja esperaven".
Els estudiants que han optat per examinar-se d'història –un 69%– podien escollir entre quatre exercicis. Un d'ells consistia a explicar què deia una carta de l'alcalde de Ripoll de l'any 1937 en què autoritzava dos homes i una dona de la província de Lleida a ser traslladats a Ripoll com a refugiats de la Guerra Civil. Els alumnes també havien d'explicar el context històric de la carta i detallar com va ser el desenvolupament de la Guerra Civil a Catalunya.
Una altra de les preguntes a escollir es basava en un cartell de La Frase Quincenal del dictador Francisco Franco el juliol del 1942 en què s'assegura que l'únic perill per als països d'Europa és el comunisme. A part d'interpretar aquest contingut, els alumnes també havien d'explicar, entre altres coses, la vinculació entre el règim franquista i l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista.
D'altra banda, a la prova d'història també es podia triar un fragment de la llei de jurisdiccions del 1906, en què s'indica: "El español que tomara las armas contra la Patria bajo banderas enemigas o bajo las de quienes pugnaran por la independencia de una parte del territorio español, será castigado con la pena de cadena temporal en su grado máximo a muerte"; o una imatge que mostra la conflictivitat social durant la Restauració borbònica amb una llarga cua de ciutadans esperant per comprar carbó durant la vaga de La Canadenca l'any 1919 a Barcelona. (Tant l'examen com les solucions de totes les proves les podeu consultar aquí.)
Torna filosofia set anys després
Set anys després que desaparegués, la matèria d'història de la filosofia ha tornat a ser una opció dins la fase comuna de les PAU. En aquesta prova, els alumnes podien triar entre reflexionar sobre un fragment de les Meditacions metafísiques de René Descartes o sobre un capítol del Segon tractat sobre el govern civil de John Locke. Els estudiants que han triat filosofia explicaven que se sentien "afortunats" perquè després de tant de temps aquesta matèria torni a formar part de la fase comuna, ja que, segons expliquen, la prefereixen perquè "és més de reflexionar i entendre i no tant de memoritzar com a història general".
Coldplay, Mbappé i el cicle de l'aigua
Després del descans, aquest matí ha estat el torn de les assignatures optatives d'anàlisi musical, ciències generals, llengua i cultura llatines i matemàtiques. D'aquestes, han destacat l'aparició del futbolista Kilian Mbappé, el grup Coldplay i la Simfònica de Viena en un text de la prova d'anàlisi musical on es demanava a l'estudiant que expliqués si la petjada de carboni que es genera en festivals de música és similar a la de les competicions de futbol.
En canvi, a l'examen de ciències generals –una prova nova d'aquest any–, es feien algunes preguntes bàsiques com, per exemple, explicar quines són les fases del cicle de l'aigua amb l'ajuda d'un dibuix que ho mostrava o descriure com afecta l'escalfament global a l'evaporació de l'aigua. Tot i això, també contenia exercicis on calia calcular l'increment de temperatura de diferents planetes, diferenciar entre una malaltia infecciosa i una que no ho és o identificar a quin grup pertanyen certes molècules.
Durant el matí també s'ha fet la prova de llatí, on ha aparegut Guerra de les Gàl·lies de Juli Cèsar, i l'examen de matemàtiques, que alguns alumnes al sortir han titllat de "força difícil". Entre altres coses, s'havia de calcular quines dimensions havia de tenir un cobert de fusta per tal que el cost de construcció fos el més baix possible.
A la tarda serà el torn de dibuix tècnic, història de l'art, història de la música i la dansa, literatura castellana i química.