Rebel·lió del sector educatiu per com i quan s'han anunciat els canvis al calendari escolar

El Consell Escolar lamenta que se'ls hagi exclòs del debat i els sindicats demanen la dimissió de Cambray

BarcelonaLa primera tempesta va ser a les xarxes socials. La segona s'està oficialitzant i s'està produint en els òrgans de participació i debat de la comunitat educativa. Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, anunciessin dijous que el curs que ve hi haurà canvis al calendari escolar (es començarà una setmana abans i a primària es farà jornada intensiva tot el setembre) moltes persones del món educatiu (famílies, docents, sindicats...) van criticar que la conselleria prengués la decisió sense consultar-ho ni consensuar-ho amb les parts implicades. Aquest "menyspreu" ha quallat al sector educatiu, que s'està organitzant per demanar explicacions al conseller. No tant per la mesura en si (que també), sinó sobretot per com i quan s'ha anunciat.

La llei d'educació deixa ben clar que el Consell Escolar de Catalunya (CEC) ha de ser consultat sobre els avantprojectes de llei, les disposicions generals, la programació de l'oferta i les actuacions principals de la conselleria, perquè aquest organisme pugui fer-ne els seus dictàmens, que, tot i que no són vinculants, donen l'opinió consensuada de professorat, alumnes, sindicats, patronals, entitats, municipis o universitats sobre els temes que centren el debat educatiu. Aquest òrgan no sabia absolutament res dels canvis al calendari quan Aragonès i Cambray els van anunciar i per això la seva permanent lamenta que "no s'ha tingut en compte la naturalesa del CEC" i demana "refer els vincles de confiança necessaris" amb la conselleria, ara esquerdats. "S'hauria volgut conèixer les propostes de canvis de calendari amb suficient antelació per fer una reflexió i aconsellar el departament", han explicat en un comentari enviat a tots els membres del CEC. Es dona la paradoxa que el CEC és un dels organismes que més havia treballat i debatut el tema dels calendaris i horaris escolars. L'any 2009 van publicar un extens informe en què ja veien "necessari escurçar els períodes de vacances dels alumnes, especialment les vacances estivals, i racionalitzar la resta de períodes lectius", per acostar-se als models europeus i "ajustar-se millor als criteris educatius".

Cargando
No hay anuncios

De fet, molts dels membres del CEC no veuen malament l'anunci del Govern. Del que es queixen és de les formes: diuen que s'ha "menystingut" el paper democràtic de l'organisme i que arriba en un moment "inoportú", mentre tothom intentava digerir els canvis curriculars del curs vinent i la situació a les aules es començava a estabilitzar després d'un mes de gener complicadíssim a causa de l'òmicron. "La comunitat educativa dels centres necessita temps per reflexionar i planificar", expressa el CEC. També veuen certa improvisació en l'organització de les activitats no lectives durant el setembre, que serviran perquè en el fons l'horari de sortida no canviï i els nens puguin quedar-se a l'escola fins a les 16.30 h. Tot i que Cambray no ho va dir en roda de premsa, la conselleria va garantir que aquesta hora d'extraescolars l'assumiria el Govern. Aquest dimecres Aragonès ha dit que l'avançament del curs escolar costarà 12 milions d'euros per pagar les activitats d'aquest primer mes. Com ja va fer Cambray, el president ha defensat que el Govern hagi tirat pel dret en aquest assumpte i ha argumentat que per transformar cal tenir iniciativa política. També ha dit que no té "cap problema" per parlar amb tothom. Ho farà dilluns, en un plenari extraordinari, i després que un grup de representants del CEC van exigir dimarts la presència i les explicacions del president i del conseller abans d'emetre qualsevol valoració. Cambray ha comparegut al Consell Escolar dues vegades (per presentar-se i per explicar els protocols del nou curs escolar).

Cargando
No hay anuncios

Sindicats i MUCE, en contra

El CEC, però, no és l'únic actor rebel·lat contra aquesta manera de fer del departament. Els sindicats USTEC, CCOO, UGT, Intersindical i Aspepc tenien una reunió a la conselleria aquest dijous per parlar sobre diversos temes del professorat, però a última hora s'ha inclòs a l'ordre del dia un punt nou per parlar del calendari escolar i no hi estan d'acord. Les organitzacions sindicals critiquen que no es respectin els punts acordats inicialment i han convocat una mobilització en què anuncien que "plantaran" el departament i demanaran la dimissió del conseller. Alhora, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), una plataforma formada per una quinzena d'associacions de pares i mares, alumnes i sindicats, també prepara algun manifest unitari per denunciar l'actitud de la conselleria.