Universitats
Educació23/05/2023

La UAB és la universitat més ben valorada i la UB la que té millor inserció laboral

La Fundació CYD analitza les millors universitats en funció de l'àmbit de coneixement que es vol estudiar

BarcelonaAquest matí s'han conegut les dades del rànquing que cada any elabora la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD) i que classifica 80 de les 86 universitats de l'Estat en funció d'una trentena de variables que tenen a veure amb l'ensenyament, la investigació, la transferència de coneixement i l'orientació internacional. Englobant totes les àrees analitzades, l'informe conclou que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la millor de l'Estat, tal com ja ho va ser l'any passat, seguida de la Universitat de Navarra i la Carlos III de Madrid.

Més enllà d'aquesta comparació global, l'edició del 2023 de l'estudi fa una altra anàlisi detallada per àmbits de coneixement de cada universitat. El resultat és un rànquing una mica diferent, que té en compte variables més populars o més buscades, segons els autors, com ara la inserció laboral dels graduats quan fa entre un i quatre anys que han acabat els estudis. Es té en compte la taxa d'afiliats a la Seguretat Social, la taxa de graduats, el nombre de crèdits de pràctiques que es fan i el percentatge d'alumnes que deixen els estudis a mitges, entre d'altres, i en funció d'això cada universitat obté una puntuació (punts de rendiment, s'anomenen).

Cargando
No hay anuncios

En aquest segon càlcul qui lidera el rànquing és la Universitat de Barcelona (UB), que és la que més valoració té entre les universitats catalanes amb fins a 50 punts d'alt rendiment, seguida de la Universitat de Girona (UdG), amb 46 punts, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb 37 punts d'alt rendiment. El top 5 català el completen la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb 35 punts d'alt rendiment, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 34 punts. Cal tenir en compte, però, que el nombre de punts també va en funció de quants graus ofereix cada universitat (com més graus, més oportunitats de ser analitzats i, per tant, més probabilitat d'obtenir punts d'alt rendiment).

Rànquing de les universitats segons la inserció laboral i altres variables
Punts d'alt rendiment
Cargando
No hay anuncios

La informació recopilada per la Fundación Conocimiento y Desarrollo també permet veure quina universitat té una valoració més bona a l'hora d'accedir al mercat laboral en funció de quin dels 27 àmbits de coneixement es vol estudiar. Si es pren com a referència la puntuació segons la taxa d'afiliats a la Seguretat Social tant el primer any després de graduar-se com al cap de quatre anys, els àmbits amb més bones perspectives per trobar feina són l'enginyeria mecànica, l'educació, les ciències de la terra, les ciències polítiques i la sociologia, ja que tots tenen 2 punts d'alt rendiment (d'un màxim de dos) en tots els centres catalans que s'han analitzat.

A l'altre cantó de la balança hi trobem biologia, que només obté un punt dels dos possibles en la majoria d'universitats catalanes analitzades. Pel que fa als casos d'infermeria i medicina, cal tenir en compte que només obtenen un dels dos punts possibles perquè són estudis en què no s'acostuma a entrar al mercat laboral just a l'acabar el grau, sinó que primer es fa una especialització.

Cargando
No hay anuncios
Inserció laboral en funció de l'àmbit de coneixement
Punts d'alt rendiment

5 universitats catalanes al top 10 de l'Estat

Si obrim la mirada, més enllà dels nivells d'inserció laboral, les dades publicades per la Fundació CYD situen cinc universitats catalanes entre les 10 millors del rànquing global de l'Estat. A la UAB, que ocupa la primera posició, la segueixen la UB en cinquè lloc, la UPF en el vuitè i la URV i la Ramon Llull (URL), que tanquen el top 10.

Cargando
No hay anuncios

Si ens fixem en indicadors concrets, destaca la UPC, que és la universitat de l'Estat amb més bona valoració en transferència de coneixement; la UAB, la UB i la UPF són les que obtenen millor valoració en investigació, només per darrere de la Universitat de València, i, finalment, la URL, que comparteix la primera posició en orientació internacional amb la Universitat de Navarra.