Universitats

Les universitats privades exigiran la prova d'aptitud per als estudis de mestre abans de segon

Les facultats públiques continuaran demanant les PAP com a requisit previ per accedir als graus d'educació

BarcelonaPunt final a la disbauxa dels últims dos anys entre les universitats privades amb l'exigència de les proves d'aptitud personal per ser mestre (PAP). Segons ha avançat Unportal i ha confirmat l'ARA, divendres passat la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (un organisme format pel Govern i per les 12 universitats públiques i privades) va arribar a un acord transitori perquè totes les universitats de Catalunya exigeixin les PAP. Ara bé, amb certes diferències.

Tal com ja va explicar aquest diari fa unes setmanes, l’acord segellat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya preveu que totes les universitats públiques (UAB, UB, UdL, UdG, URV) i la UOC exigeixin haver superat les PAP per poder accedir als graus per ser mestre, és a dir, abans de començar la universitat.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, en el cas de les privades (URL-Blanquerna, UVic-UCC, UIC, UAO CEU) es permet que aquest requisit s'aconsegueixi o bé abans de començar el grau, o bé al final del primer any. Sigui com sigui, cap estudiant podrà passar a segon sense haver aprovat les PAP.

Tot i això, fonts properes a l’acord insisteixen que aquest és “transitori” i que el grup de treball del Programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres (MIF) continua analitzant i treballant en les vies d’accés als graus d’educació i la millora de la formació inicial dels mestres.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, totes les universitats catalanes requeriran d'una manera o altra que els aspirants a mestre superin aquest examen que, en l'última convocatòria, van suspendre el 43% dels alumnes que s'hi va presentar. L'acord també estableix que la prova serà organitzada i avaluada des del Consell Interuniversitari de Catalunya, fet que comporta que la Blanquerna renunciï a fer la prova pròpia que va dissenyar com a alternativa per als estudiants que des d'aquest curs 2023-2024 havien accedit als seus graus per ser mestre sense superar les PAP.

Un periple de dos anys

Amb l'acord de la setmana passada, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, firma l'últim capítol del periple que va començar l'any 2022, quan la URL-Blanquerna va demanar a l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU) i al Consell d'Universitats que permetessin acceptar estudiants d'educació que no haguessin superat la prova que s'estava aplicant de manera uniforme des del 2017. Tot i que en aquell moment la petició va ser mal vista pels degans de les facultats d'educació públiques, la proposta va rebre llum verda. Poc després també la va adoptar la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). D'aquesta manera, per primera vegada en set anys, aquest curs la URL i la UIC no han exigit el títol de les PAP per matricular-se als graus d'educació.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta decisió ha tingut una conseqüència directa: les dues universitats han vist com s'ha disparat el nombre d'alumnes que volien cursar un grau d'educació a les seves facultats i en només un any han duplicat el nombre de matrícules en aquestes carreres. Davant d'aquest panorama, fa uns tres mesos la Universitat Abat Oliba (UAO) també va pujar al carro i va anunciar que per "equiparar-se a la resta d'universitats privades", el curs vinent tampoc exigiria les PAP als aspirants a mestre per poder matricular-se. L'última universitat privada a desdir-se de demanar la prova d'aptitud per ser mestre als seus futurs estudiants havia estat la Universitat de Vic (UVic-UCC).

Ara, però, el nou acord unifica els criteris i totes les universitats exigiran haver aprovat les PAP per poder passar al segon curs dels graus d’educació.