A les PAU de la setmana que ve ja es podran esquivar les preguntes sobre lectures obligatòries

Rècord d'inscrits a la selectivitat 2024, que recupera filosofia a la fase comuna

3 min
Estudiants fent la selectivitat a la UB

BarcelonaLa setmana que ve més de 42.000 estudiants s'examinaran de les proves d'accés a la universitat (PAU) a Catalunya. La xifra de matriculats torna a ser la més alta de la història amb gairebé un miler d'alumnes més que l'any passat. Tot i que la gran majoria de matriculats (77,9%) són alumnes que provenen de batxillerat, enguany creix amb força el nombre d'estudiants que es presenten a la selectivitat després de fer un grau superior de formació professional (FP): 4.490, un 7% més que en la convocatòria anterior.

La selectivitat d'aquest 2024 no tindrà grans novetats respecte a edicions anteriors pel que fa a l'estructura, a excepció d'un detall important als exàmens de llengua i literatura catalana i castellana de la fase comuna (dels quals s'examinen tots els alumnes). Tot i que fins a l'any que ve no desapareixeran les lectures obligatòries de les PAU, els exàmens de llengua i literatura de la selectivitat 2024 ja seran una "prova transitòria" entre els dos models: l'antic, que es basava en "preguntes de control" per comprovar que l'alumne havia llegit les obres que marcava el currículum, i el nou, que s'ha d'introduir a la convocatòria del 2025 i que aposta per preguntes més competencials per avaluar “l'estudi del fet literari” en si.

D'aquesta manera, en l'apartat de literatura dels exàmens de castellà i català de la fase comuna que se celebraran el dimarts 4 de juny i el dijous 6 de juny respectivament, ja no hi haurà tres preguntes de control memorístiques de les lectures obligatòries de batxillerat perquè els alumnes n'escullin dues com fins ara. En lloc d'això, enguany els estudiants hauran de respondre dues preguntes de les quatre que se'ls plantejaran. Entre aquests quatre exercicis, la meitat seran les antigues preguntes de control i l'altra seran les noves preguntes competencials. Per tant, a la selectivitat de la setmana que ve, ja hi haurà l'opció que un estudiant pugui obtenir tots els punts corresponents a l'apartat de literatura sense respondre preguntes concretes sobre les lectures obligatòries del batxillerat.

Més enllà dels canvis a les proves de català i castellà, aquest any les PAU reincorporen l'assignatura d'història de la filosofia a la fase comuna i tots els alumnes hauran de triar entre aquesta matèria i la d'història general. A hores d'ara, el càlcul dels organitzadors de les proves és que un 60% dels estudiants faran història i un 40% optaran per filosofia. Finalment, una altra de les novetats de la selectivitat d'aquest 2024 serà que s'afegiran dues assignatures optatives noves a la fase específica: història de la dansa i de la música i literatura dramàtica.

Fonts del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) insisteixen en recordar que tots els canvis a les PAU depenen del que es fa a batxillerat i que les petites modificacions d'enguany també es deuen a l'adaptació de la prova als nou currículums de batxillerat que marca la nova llei d'educació espanyola (Lomloe).

Sense notícies de la nova selectivitat

De la mateixa manera que l'any passat, el primer dia de les PAU tots els alumnes rebran només entrar a l'aula un full amb totes les assignatures i hauran de marcar si volen examinar-se en català o en castellà. Hi haurà una casella per indicar que es volen tots els exàmens en català, però, en canvi, si es volen en castellà s'hauran de marcar totes les caselles una per una. Més enllà de la tria d'idioma, les PAU tindran el mateix funcionament que sempre: començaran dimecres a les 9 del matí amb l'examen de llengua castellana i acabaran divendres amb les proves de llengua catalana i les optatives.

Pel que fa al resultat de les proves, la data de publicació fixada és el 19 de juny i Els alumnes els podran consultar al Portal d’accés a la universitat.

Horaris de la selectivitat 2024

A part del canvi pel que fa a les lectures obligatòries, a hores d'ara, els responsables d'organitzar la selectivitat confirmen que el govern espanyol no ha donat noves informacions de com haurien de ser les noves PAU, que inicialment s'havien de començar a implantar aquest mateix 2024. L'any passat la convocatòria d'eleccions a l'Estat va paralitzar la implantació de les noves proves, de les quals només es coneix un últim –de molts– esborrany, en què s'especifica que a la pròxima selectivitat es penalitzarà la mala redacció, de manera que escriure correctament suposarà el 10% de la nota.

stats