Educació
Educació15/07/2023

La nova vida de la primera ludoteca de Catalunya (i de l'Estat)

La LudoB2 acull diverses activitats socials en la seva nova etapa com a espai per a joves a Sabadell

SabadellL'any 1980 l'assistent social sabadellenca Margarida Bedós va fer diversos viatges a França. Allà hi va trobar una societat on el concepte de ludoteca (que als Estats Units s'havia implantat a principis dels anys 30) tenia una gran acceptació com a recurs socioeducatiu per als infants. En tornar, Bedós va decidir traslladar aquesta idea a casa seva, al barri de les Termes de Sabadell. Sense ser-ne conscient i amb la feina dels voluntaris de l'Associació de Veïns, van crear la primera ludoteca de Catalunya i de tot l'Estat.

Ara, 43 anys després, l'espai que ocupava aquesta primera ludoteca a la plaça de les Termes ja no té les característiques necessàries per exercir com a tal, i per això des de fa anys tothom la coneix com la LudoB2 (en referència al so del cognom de la seva fundadora, Bedós). Tot i haver deixat de ser una ludoteca, en els últims 10 anys el projecte de la Ludo no ha deixat d'organitzar activitats que van des de casals d'estiu fins a espais joves, suports educatius o centres oberts i que han arribat a més de 80 famílies i a 500 infants, adolescents i joves.

Cargando
No hay anuncios

Entre totes aquestes iniciatives, des del 2016 hi ha un menjador jove amb 40 places que, sota el programa Dinem Junts, busca donar una resposta al problema que va sorgir quan als instituts es va començar a fer jornada compactada: molts adolescents vulnerables que a l'escola havien rebut una beca menjador, d'un any per l'altre, es quedaven sense un recurs per poder dinar.

"Hem tingut sort que l'associació de veïns ens cedeixi un espai", explica Joan Gasull, president de la LudoB2. L'espai al qual es refereix és una sala que és a la mateixa plaça que la Ludo i que s'ha adaptat per fer-la menjador, cosa que ha permès que el Dinem Junts vagi molt més enllà d'un servei alimentari. "El projecte sempre inclou quatre àmbits de treball: la part alimentària, el reforç acadèmic, l'activitat educativa i l'esportiva", detalla Cristina Vico, tècnica de projectes de la Fundació Probitas (l'entitat que finança la iniciativa del Dinem Junts en més d'una desena de municipis). En el cas de Sabadell, poder complir amb aquests objectius era incompatible amb l'activitat habitual de la Ludo perquè els horaris es trepitjaven, però amb l'ajuda dels veïns el projecte ja fa set anys que funciona.

Cargando
No hay anuncios

"Comencem sempre fent una part d'acollida, de saber com els ha anat el dia i de rentar-se les mans abans de dinar. També treballem la part dels hàbits, però ho fem més pel que fa a desparar taula, perquè tots arriben a hores diferents i amb molta gana i parar-la seria un caos", reconeix Gasull. Pel que fa a l'alimentació, hi ha diversos menús, però principalment en fan dos: un de general i un amb carn halal, sempre buscant que aportin una dieta equilibrada. Després es fan adaptacions a les necessitats dels joves per intoleràncies i també per millorar la seva salut. "Tenim una noia fent règim per aprimar-se per ordre del pediatre i la seva germana s'hi ha unit per solidaritzar-s'hi", explica el president de l'entitat.

Activitats consensuades amb els joves

Després de dinar cada dia es fan activitats diferents: "La major part de la programació intentem que sigui consensuada en assemblea amb els joves, però hi ha uns mínims. Un dia sí que el deixem lliure perquè puguin estar-se al sofà si volen, però la resta hi ha espais de reforç escolar per fer deures, activitats esportives i tallers dirigits", detalla Gasull. A més, fan sessions experimentals dos o tres cops al trimestre amb formacions que venen de fora. Hi ha hagut xerrades amb els Mossos sobre les conseqüències del ciberassetjament o amb els Bombers per explicar els riscos que hi ha dins de casa mateix. L'última d'aquestes iniciatives va ser un taller sobre sexualitat que els mateixos joves van demanar fer i que es va organitzar amb la col·laboració de la Fundació Dexeus. "Va anar tan bé que havíem pactat quatre sessions i finalment en vam fer cinc perquè quedaven dubtes per resoldre", diu orgullós el responsable de la LudoB2.

Cargando
No hay anuncios

En els últims anys la iniciativa de Dinem Junts s'ha estès a 16 centres diferents, però, segons Vico, l'objectiu real és que desapareguin: "Nosaltres volem introduir el recurs en aquelles poblacions on detectem que és necessari, perquè, en algun moment, sigui l'ajuntament qui adquireixi el servei. No volem duplicar esforços, sinó arribar on la resta no arribin".