Formació Professional

Nous estudis ferroviaris: el Govern busca un miler d'especialistes per al traspàs de Rodalies

El curs vinent es crearan 260 noves places de FP en aquest sector

Les conselleres Silvia Paneque i Esther Niubó signen un conveni d'impuls als ensenyaments ferroviaris
25/02/2025
2 min
3
Regala aquest article

BarcelonaEl futur traspàs de les competències en matèria ferroviària a Catalunya hauria de suposar una millora del servei, però per a això calen més mans. Amb aquesta idea el Govern ha presentat aquest dimarts un pla amb un objectiu clar: que en els pròxims tres anys es formin 1.000 estudiants de formació professional (FP) perquè s'especialitzin en tasques relacionades amb el sector ferroviari.

Per assolir aquesta fita, el departament d'Educació i el de Territori han acordat impulsar la formació per disposar de professionals que, bàsicament, estiguin especialitzats en reparació de vies i catenàries i en electrònica per als sistemes de senyalització i seguretat. D'una banda, l'acord preveu crear nous cursos i reforçar els ja existents de FP i, de l'altra, adequar el contingut curricular de cicles formatius ja existents a les necessitats del sector ferroviari.

D'aquesta manera, l'acord preveu "impulsar el creixement de l’oferta" del grau mitjà de manteniment de material rodant ferroviari, que a hores d'ara només s'imparteix en un institut de Vilanova i la Geltrú amb 25 places i del certificat de professionalitat de manteniment de sistemes elèctrics i electrònics de material rodant ferroviari amb 18 vacants.

Fonts d'Educació detallen que el curs vinent es crearan 240 places en cicles relacionats amb les necessitats del sector ferroviari. Se n'obriran 60 a Barcelona, 30 a Mataró i 150 a Vilanova i la Geltrú. De les 150 de Vilanova, 60 es destinaran a impulsar cursos d'especialització –el que serien els màsters de FP als quals s'accedeix després de fer un grau superior–.

Nous 'màsters' de FP

Més enllà de les places del curs vinent, l'impuls hauria de fer arribar aquest tipus de formació a Barcelona, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Martorell, Mataró, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Ripoll, Rubí, Santa Perpètua de Mogoda, Tàrrega, Viladecans i Vilanova i la Geltrú. Tots són territoris que el Govern considera "localitzacions estratègiques del sector ferroviari".

La Generalitat també preveu implantar dos cursos d'especialització: un d’especialització en manteniment avançat de sistemes de material rodant ferroviari i un altre de sistemes de senyalització i telecomunicacions ferroviàries. A més, els dos departaments s’han compromès a impulsar més convenis amb empreses perquè els alumnes puguin fer les pràctiques duals al sector ferroviari.

stats