Nou estudiants de la UPC, els primers de l'Estat a arribar a la competició mundial de coets universitaris
La nau s'anomena LUCID i volarà a 2.000 km/h, el doble de ràpid que un avió comercial
BarcelonaLa bioquímica i astronauta Shannon Lucid va fer història fent-se lloc en un món d'homes i convertir-se en la cap científica de la NASA a la dècada dels 2000. A més, va volar cinc cops a l'espai i, en la seva última missió, va trencar el record de dies a l'espai d'aquell moment passant 188 dies a l'Estació Espacial Internacional. Ara, el doble significat del seu cognom ha servit d'inspiració perquè estudiants de la UPC trenquin un nou record amb el LUCID, el primer coet de l'Estat que arribarà a la Spaceport America Cup, la competició de coets universitaris més prestigiosa del món.
El LUCID és un coet estratosfèric –en el sentit literal de la paraula, perquè pot volar per la capa de l'atmosfera que va dels 12 als 50 kilòmetres d'altitud–, que pesa 40 quilos i fa tres metres d'alçada. A més, pot volar a una velocitat de fins a 2.000 km/h, és a dir, el doble de ràpid que un vol comercial habitual. Darrere d'aquest coet, que també és supersònic i suborbital, hi ha l'equip Cosmic Research. Són un grup de nou estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la UPC, coordinats per Alba Badia.
Badia està estudiant del màster universitari en Enginyeria Industrial i ha aconseguit fites com llançar el coet més potent mai llançat a Catalunya o batre el rècord universitari d’altitud a Espanya amb la missió espacial Bondar. Ara, amb el LUCID, ella i Abimael Campillo, Antonio Estrela, Arnau Pena, Aleix Ribas, Sergi Pena, Javier Salmerón, Pablo Torres i Alfred Valentín assoliran un altre èxit: ser els primers de l'Estat a ser admesos a la Spaceport America Cup que se celebrarà a Nou Mèxic (els Estats Units) del 17 al 22 de juny. "Estem emocionats perquè llançarem el nostre coet des del primer port de llançament de coets comercial del món. Poder viure aquesta experiència ja és tot un triomf", assegura Badia.
Ginebra a l'espai
El LUCID està fet majoritàriament de fibra de carboni i té la capacitat de transportar una càrrega de 4 kg. La seva aviònica –el sistema electrònic de la nau– permetrà que el coet enviï en temps real les dades dels múltiples sensors que té a bord (posició, velocitat i acceleració) a una estació de terra que també han dissenyat els estudiants. D'aquesta manera, es podrà activar un sistema de recuperació que permetrà localitzar i recuperar el coet quan aterri fent servir dos paracaigudes.
La càrrega útil del coet portarà un experiment de lectura de gasos del grup de l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, però també una càmera per gravar imatges del vol des de l'interior del coet. Fins i tot té un envàs de ginebra de la marca catalana Outer Gin, que s'està ideant per fer a l’espai i que ha de tenir una ampolla resistent a les condicions que hi ha fora de la Terra.
La competició
La Spaceport America Cup és el congrés i la competició anual de coets universitaris més important del món, en què participen més de 1.700 estudiants. L’any passat van competir-hi 158 equips, dels quals 80 eren nord-americans i 78 d’altres països. La competició és organitzada per l’Experimental Sounding Rocket Association (ESRA), una organització sense ànim de lucre que té l'objectiu de fomentar el coneixement i l'experiència de l'enginyeria en el camp dels coets.
El campionat inclou les categories de 3 km i 9 km d’altitud. Els estudiants catalans participaran en la segona modalitat, en la qual, dels 28 participants, només tres són europeus: l’equip de la UPC, un de la Universitat Tecnològica de Múnic i un de la Universitat Politècnica de Bucarest.