El curs que ve començarà abans, tot i la pressió per ajornar els canvis

Cambray argumenta que la transformació "no pot esperar" després que el Consell Escolar li demani una moratòria d'un any

3 min
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, amb el president del Consell Escolar, Jesus Viñas, i la secretària general del departament, Patrícia Gomà

BarcelonaEl Consell Escolar de Catalunya (CEC) ha demanat gairebé en bloc ajornar un any l'avançament del curs escolar, però el departament d'Educació ho ha rebutjat i creu que hi ha prou temps per planificar els canvis, així que es mantenen els plans previstos: el curs 2022-23 començarà el dia 5 de setembre a infantil i primària i el dia 7 a ESO, batxillerat i FP, una setmana abans del que és habitual. "Les transformacions no poden esperar", ha argumentat el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, en una atenció als mitjans.

La reunió extraordinària del Consell Escolar, el principal òrgan de debat de la comunitat educativa que reuneix professors, alumnes, sindicats, patronals, entitats, municipis i universitats, s'ha produït després que un grup de representants exigís la setmana passada la presència del conseller perquè expliqui els canvis al calendari, el qual Cambray va anunciar en roda de premsa sense consultar-lo prèviament amb ningú. Malgrat que en els últims dies diversos actors han elevat el to contra el conseller, amb peticions de dimissions i anuncis de vaga inclosos, la reunió ha tingut un to moderat i propositiu. Segons fonts presents a la reunió consultades per l'ARA, hi ha força quòrum en el fet d'avançar el calendari, però no en el com fer-ho.

Ja a la primera intervenció, l'escriptor, pedagog i mestre Jaume Cela, que forma part del CEC en tant que personalitat de prestigi en el camp educatiu, ha dit que veu amb bons ulls la mesura però ha posat sobre la taula la proposta d'ajornar els canvis un curs. A aquesta petició, que alguns membres de la reunió han batejat com a "moratòria Cela", s'hi han afegit els sindicats, les associacions de famílies i entitats com la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. En general, creuen que és positiu per als alumnes escurçar les vacances d'estiu, però consideren que és precipitat aplicar els canvis aquest setembre, quan també s'hauran de desplegar els nous currículums i, amb tota probabilitat, el nou model lingüístic per fer front a la sentència del 25%. Segons fonts del CEC consultades per l'ARA, en el dictamen que s'aprovarà en les pròximes setmanes, i que s'enviarà a la conselleria perquè sàpiga l'opinió del CEC, es recollirà aquesta petició. Els documents del CEC no són vinculants i, de fet, el conseller ja ha aigualit les expectatives i ha confirmat que els canvis s'aplicaran aquest curs. Malgrat que el tema de la vaga no ha sortit en cap moment, els sindicats han confirmat que mantenen els cinc dies d'aturada al mes de març.

Cambray no es disculpa per les formes de l'anunci

En general, Cambray ha fet servir els mateixos arguments que aquests dies per defensar el nou calendari i, al sortir de la reunió, ha celebrat que "en cap cas s'ha demanat replantejar" l'avançament perquè "tothom està d'acord" que es faci. El conseller no ha demanat disculpes al Consell Escolar per no haver-los informat abans, unes formes que van indignar el Consell Escolar, que es van sentir "menystinguts". Les paraules que més s'han acostat a una autocrítica han sigut que el departament "sempre pot millorar" les coses.

Descartada, per tant, la moratòria, ara cal aprofitar els mesos de marge i posar fil a l'agulla per concretar aspectes decisius. Les entitats municipalistes han reclamat un estudi de l'impacte econòmic que tindrà l'avançament del curs. De moment, el Govern s'ha compromès a finançar una hora d'activitats extraescolars durant tot el mes de setembre (de 15.30 a 16.30 h) a tots els centres del país, tant els públics com els concertats, una decisió que, segons va anunciar el president del Govern, Pere Aragonès, suposarà uns 12 milions d'euros a les arques públiques. Des dels municipis, però, eleven la xifra als 40 milions.

L'altra gran demanda fa referència a l'organització dels equips docents, perquè els sindicats consideren que amb només cinc dies de setembre no n'hi ha prou perquè els interins s'adaptin al centre. El Govern va assegurar que els nomenaments de la plantilla estructural que ara es feien a finals de juliol es faran a finals de juny, així que molts interins sabran abans en quin centre faran classe i podran dedicar el mes de juliol a preparar-se i a conèixer el seu futur lloc de treballat. És a dir, s'obre un altre debat sobre el calendari laboral dels docents, que normalment dediquen el mes de juliol a fer cursos de formació però no a hores de planificació. Per les paraules d'algunes organitzacions sindicals a l'acabar la reunió, la polèmica encara no ha acabat.

Quatre sindicats criden a la vaga contra la "desídia" del Govern per defensar l'escola en català

Els sindicats COS, la Intersindical i el SEPC, amb el suport també d'USTEC, han convocat una vaga el 23 de març com a resposta a la sentència del 25% en castellà. En una atenció als mitjans, els sindicats han argumentat que convoquen l'aturada davant "la desídia i la incapacitat" del Govern per defensar l'escola en català, a qui acusen també d'aprovar un nou decret de currículums que "amenaça literalment amb liquidar la immersió lingüística" perquè permet que els centres "flexibilitzin" l'aprenentatge de les llengües al seu àmbit sociolingüístic. A part de demanar el "reconeixement" del català com a llengua de docència, els sindicats també reclamen invertir un 6% del PIB en educació, com estableix la llei catalana; revertir les retallades, i millorar les condicions dels docents. A més, lamenten el decret impulsat pel ministre Iceta, que permetrà que els interins que fa cinc anys que ocupen una plaça "estructural" la puguin guanyar sense oposicions.

stats