"No tenim professors": alumnes de FP perden classes perquè no hi ha prou docents d'informàtica
Un grup de joves del centre de FP més gran de Catalunya denuncia que no tenen garantits els aprenentatges
BarcelonaDes de fa uns cursos, desenes d'instituts on es fan cicles de formació professional d'informàtica es queixen que no troben professors, fins al punt que en alguns moments del curs passat hi havia una cinquantena de vacants per omplir. Després de les queixes de famílies, direccions i sindicats, aquest dimecres per primera vegada els alumnes també han alçat la veu. En una acció "col·lectiva i consensuada", un grup d'estudiants de la branca d'informàtica l'Escola del Treball, el centre de FP més gran de l'Estat, han presentat un escrit individual al Consorci d'Educació de Barcelona en què denuncien que des de l'inici de curs –i d'això ja fa dos mesos– no tenen prou professors.
Els alumnes del grau superior de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma no tenen docent en dues assignatures (disseny d'interfícies i sistemes de gestió empresarial). Això té moltes repercussions per a ells. D'entrada, són hores que queden buides a l'horari: "No estem aprenent el que se suposa que hauríem d'aprendre", afirma a l'ARA Víctor Ramos, un dels afectats. En l'escrit que han presentat al Consorci, critiquen que l'administració "no garanteixi un ensenyament públic de qualitat", avisen que no podran "assolir els coneixements que es pressuposen a un tècnic, amb les dificultats que això pot comportar per a la futura inserció laboral" i lamenten que viuen en un "nivell d'incertesa altíssim" perquè no saben com podran avaluar-se de les matèries sense professors.
"El Consorci regala un 5 a les assignatures que no s'han impartit, però això no és una bona opció. Alguns potser així aproven, però a la FP hi ha cada vegada alumnes més bons i molts després volen anar a la universitat i necessiten molta més nota", assegura Joan Sèculi, cap de departament d'informàtica de l'Escola del Treball. Des del centre han intentat trobar professors, una feina que ha de fer l'administració: "Truquem a coneguts i a amics, contactem amb exalumnes...", enumera Sèculi. Fins i tot han buscat voluntaris al claustre que s'ofereixin a fer cinc hores extra de classe, i tot i que tenen candidats a fer-ho, encara no tenen la garantia del Consorci de remunerar-los aquestes hores de més. "És molt greu: parlem d'una escola pública que no està donant el servei que hauria d'oferir", resumeix. Només al centre on treballa falten dos professors d'informàtica, i al grau mitjà de sistemes microinformàtics i xarxes, el segon més demanat a Catalunya, els alumnes no tenen professor durant 12 hores a la setmana. "No estan fent quasi la meitat del curs", denuncia.
A l'hora de fitxar professors, el Consorci ho té molt difícil perquè és una feina amb una altíssima inserció laboral i sous força alts. Per ser professor de FP es cobra uns 1.800 euros al mes, però els tècnics d'informàtica poden cobrar el doble, i els enginyers encara més. "El món laboral és molt més atractiu salarialment que ser docent", diu Sèculi. Però ell, que abans va treballar d'informàtic i d'enginyer, assegura que és més feliç a l'aula.