Educació

De la perruqueria canina a les motos esportives: la Formació Professional s'apodera del Saló de l'Ensenyament

La Formació Professional guanya pes a la fira d'oferta educativa, que es podrà visitar fins al 19 de març

El Saló de l'Ensenyament torna a la presencialitat i al format habitual per primer cop des de l'edició del 30è aniversari, el 2019
15/03/2023
4 min

Barcelona"No sé què fer perquè no m'agrada res". Aquesta és una de les frases que més han escoltat els orientadors en les primeres hores d'activitat del Saló de l'Ensenyament. Una situació que diuen que és habitual els dies entre setmana en què gairebé tot són adolescents que venen d'excursió amb l'institut i la majoria encara no saben què voldran estudiar. "Diuen que no els agrada res perquè no coneixen l'oferta formativa que hi ha; quan els comences a preguntar quines aficions tenen i veuen que alguna pot estar relacionada amb allò a què es dedicaran en el futur, la seva opinió canvia per complet", explica el Rafel, que fa poca estona ha recomanat a una noia a qui li agrada el món casteller apostar per formar-se en l'educació en el lleure. Aquest és només un dels milers de casos que des d'avui fins diumenge es viuran als palaus 1 i 2 de la Fira de Montjuïc de Barcelona, en una edició que compta amb més de 200 expositors d'ofertes de graus universitaris, estudis superiors, esports, arts i centres de Formació Professional, que aquest any seran un dels principals reclams.

"Tenim dues novetats principals: el reforç dels serveis d’orientació i l’increment d’oferta de la FP", destaca a l'ARA la directora del Saló d'Ensenyament, Laura Pararols. L'edició d'enguany, que serà la primera sense mascaretes, té un 20% més de personal especialitzat en orientació i un nou espai d'autoconsulta amb dues pantalles tàctils per dissenyar els setze itineraris formatius més freqüents. A més, hi ha catorze punts d'atenció i orientació individualitzada.

No hi ha un perfil d'universitat i un de FP

L'any 2022 només un 12% dels joves de 16 a 25 anys amb un títol de formació professional estaven a l’atur. Aquesta dada de l’Estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments és un dels reclams que des del Saló posen sobre la taula per defensar la importància de potenciar els estudis de FP. Per això, en l'edició del 2023 hi ha seixanta centres de formació professional –dotze més que l'any passat–. De fet, diversos orientadors del Saló expliquen que han notat com ha crescut l'interès i la valoració que es fa dels cicles de grau mitjà i superior. Asseguren que el que més crida l'atenció als adolescents és veure que "podran començar a fer pràctiques i a treballar al cap de dos anys o que acaba sent una opció per arribar a la universitat sense fer les PAU".

La subdirectora general d'orientació de l'alumnat, Roser Cervera, explica que es troben dos casos molt clars, alumnes que saben què volen estudiar o què els agrada, però que tenen dubtes de com arribar-hi o de quin és el millor camí per fer-ho, i adolescents que encara no tenen cap noció de què voldrien fer. Tot i això, una de les orientadores insisteix que "el que no hi ha és un perfil d'universitat i un de FP". Per explicar-ho als adolescents els diu: "El que s’ha de decidir és on vols arribar i amb quin camí ho vols fer. Si vols anar de Barcelona a Girona, ho pots fer de pressa per l’autopista o per la carretera que passa per la Costa Brava veient altres coses". Més enllà del que els agrada, el que més pregunten és si podran fer pràctiques, si hi ha transport fàcil per anar fins al centre, si algú els ajudarà els primers dies que vagin a una empresa, si hi ha itineraris en anglès o si es fan programes d'intercanvi.

L’accés a l’educació postobligatòria

Camins i possibilitats un cop superada l’ESO o altres orígens

ESO

Universitat

Batxillerat

PAU

Només la fase específica si es vol apujar nota

FP cicles

mitjans

FP cicles

superiors

PFI, segones

oportunitats

i adults

mínim 4 anys

2 anys

2 anys

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: Eduard Forroll Isanda

L’accés a l’educació

postobligatòria

Camins i possibilitats un cop

superada l’ESO o altres orígens

PFI, segones

oportunitats

i adults

ESO

2 anys

FP cicles

mitjans

Batxillerat

2 anys

FP cicles

superiors

Només la fase específica si es vol apujar nota

PAU

mínim 4 anys

Universitat

Font: Elaboració pròpia

Gràfic: Eduard Forroll Isanda

L’accés a l’educació

postobligatòria

Camins i possibilitats un cop

superada l’ESO o altres orígens

PFI, segones

oportunitats

i adults

ESO

2 anys

FP cicles

mitjans

Batxillerat

2 anys

FP cicles

superiors

Només la fase específica si es vol apujar nota

PAU

mínim 4 anys

Universitat

Font: Elaboració pròpia

Gràfic: Eduard Forroll Isanda

Entre les ofertes de formació professional que s'exposen, hi ha novetats com ara centres de formació mecànica adreçada a competicions esportives de motos, una escola especialitzada en patronatge i disseny de moda o diversos cicles de música, so i producció audiovisual. També destaquen fundacions de construcció que fan formació ocupacional i expliquen que hi ha molta demanda de candidats per treballar d'operador d'excavadora o de conductor de mercaderies, o una acadèmia de perruqueria canina, que asseguren que és un sector que està "desbordat". També hi ha professions més conegudes, com assistent de vol, ramader, tècnic d'imatge, ocupacions artístiques o perfils de bombers i policia, que aquest any fan una aposta per cridar l'atenció de les noies. A més, també hi ha un espai per als centres de formació per a persones de més de 60 anys que també busquen trobar un forat en una fira que, generalment, va adreçada a un públic jove.

Pel que fa a l'oferta universitària, ocupa tot el recinte del Palau 1 i hi destaquen la renovació dels graus de geografia i canvi global de la UB, el grau en disseny digital i tecnologia multimèdia de la UPC i els graus en estudis socioculturals de gènere i el grau en gestió de ciutats intel·ligents i sostenibles, de la UAB. A part, també hi ha deu centres internacionals que debuten per primera vegada al saló i diversos punts per saber com funcionen els processos de preinscripció, la selectivitat o les proves d'aptitud personal (PAP) per cursar graus relacionats amb l'educació.

A l'espera que aquest cap de setmana arribin a la fira adolescents acompanyats dels pares i sent conscients que algunes de les principals preocupacions que tenen són el cost dels estudis i sobretot les sortides professionals que tindran els fills, una de les professionals del servei d'orientació a l'estudiant adverteix: "Avui en dia cap de les feines té un futur garantit i les professions que tindran més èxit d'aquí a 10 anys encara no les coneixem".

stats