Educació

"No és fàcil decidir què fer si no paren de repetir-te que no en saps": la generació PISA arriba al Saló de l'Ensenyament

El servei d'orientació s'amplifica i la Formació Professional ja ocupa gairebé la meitat de la fira

Alumnes a la 33a edició del Saló de l'Ensenyament
13/03/2024
3 min

Barcelona"Tinc clar el que m'agrada, però em fa molta por no arribar a la nota, o sigui que aquí he vingut a buscar el meu pla B", explica la Mar. Està fent segon de batxillerat científic, vol estudiar Farmàcia i fa estona que es passeja per diferents taulells per esbrinar quin és el millor camí per aconseguir-ho. "Estic entre la UB i la UAB, però també m'han explicat que podria fer un cicle i després convalidar-me assignatures", comenta. La situació que relata la Mar no és nova: cada any els adolescents d'entre 15 i 17 anys viuen amb neguit el moment de decidir què fer després d'estudiar i alguns troben respostes al Saló de l'Ensenyament, però enguany hi ha un punt de pressió afegida: els alumnes que fan segon de batxillerat i en poques setmanes han de triar què volen estudiar són els mateixos que l'any 2022 van fer les famoses proves PISA i són els mateixos que fa mesos que senten comentaris que posen en dubte el seu nivell.

"A mi això no em fa patir a l'hora d'entrar a la universitat, perquè al final si ha baixat el nivell haurà baixat el de tothom... Però el que no veig bé és que se'ns culpi", insisteix la Mar. Al seu costat, però, la Sònia és una mica més crítica. "Crec que vull fer ciències biomèdiques, però no és fàcil decidir què fer si no paren de repetir-te que no en saps", reconeix l'adolescent, que també està fent segon de batxillerat. Elles són només dues dels 100.000 alumnes, professors i famílies que entre aquest dimecres i diumenge visitaran el saló educatiu, que ocupa dos pavellons de la Fira de Barcelona.

Alumnes a la 33a edició del Saló de l'Ensenyament.

Enguany, l'esdeveniment comptarà amb més de 220 expositors i ampliarà a 170 les activitats d'orientació per als adolescents, però també per als pares. "Els alumnes el que més em pregunten és si tindran nota per entrar on volen i quina segona opció poden triar per arribar-hi, però els pares van més al gra", explica el Jordi, un dels orientadors del servei d’atenció personalitzada que es preveu que atengui més de 1.200 persones. "Les famílies volen saber si el que agrada als fills té una bona sortida laboral i si no els convenç el que volen triar... Saben fer bones preguntes per intentar que dissuadeixis l'adolescent", reconeix l'orientador. Tot i això, insisteix: "No serveix de massa que triïs un camí amb moltes sortides si no t'agrada el que fas".

L’accés a l’educació postobligatòria

Camins i possibilitats un cop superada l’ESO o altres orígens

ESO

Universitat

Batxillerat

PAU

Només la fase específica si es vol apujar nota

FP cicles

mitjans

FP cicles

superiors

PFI, segones

oportunitats

i adults

mínim 4 anys

2 anys

2 anys

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: Eduard Forroll Isanda

L’accés a l’educació

postobligatòria

Camins i possibilitats un cop

superada l’ESO o altres orígens

PFI, segones

oportunitats

i adults

ESO

2 anys

FP cicles

mitjans

Batxillerat

2 anys

FP cicles

superiors

Només la fase específica si es vol apujar nota

PAU

mínim 4 anys

Universitat

Font: Elaboració pròpia

Gràfic: Eduard Forroll Isanda

L’accés a l’educació

postobligatòria

Camins i possibilitats un cop

superada l’ESO o altres orígens

PFI, segones

oportunitats

i adults

ESO

2 anys

FP cicles

mitjans

Batxillerat

2 anys

FP cicles

superiors

Només la fase específica si es vol apujar nota

PAU

mínim 4 anys

Universitat

Font: Elaboració pròpia

Gràfic: Eduard Forroll Isanda

En els llargs passadissos que hi ha al saló el soroll és realment ensordidor. El que més se sent entre els adolescents que carreguen totebags amb logos d'una de les 12 universitats catalanes presents a la fira són converses tipus: "M'acompanyes a preguntar?", o "ja m'ho miraré després". Per als segons aquest any hi ha una nova opció: un servei de WhatsApp per resoldre dubtes i orientar els adolescents que estarà actiu fins a finals de mes. "Quan venen al saló reben moltíssima informació i a vegades els dubtes sorgeixen més tard, quan a casa es poden mirar tot el que han recollit", explica a l'ARA la directora del Saló de l'Ensenyament, Laura Pararols. Aquest canal de comunicació serveix per preguntar dubtes posteriorment, però també per informar-se abans d'anar-hi, detalla. "La fira és molt gran i així pots arribar al saló tenint més clar què vols preguntar i aprofitar més la visita", insisteix Pararols.

Creix l'aposta per la Formació Professional

Com ja va passar l'any passat, l'aposta per la Formació Professional ha continuat creixent. En aquesta edició s'augmenta un 10% la presència de l'FP i aquest tipus de formació ja ocupa gairebé la meitat de la fira. Enguany hi ha taulells d'informació específics sobre cicles i certificats professionals, però el que més triomfa són els sectors que mostren de manera pràctica quina sortida tindran els estudis que ofereixen. Entre els que més èxit tenen hi ha un simulador de camions perquè el públic pugui conèixer els estudis de conducció de vehicles de transport per carretera; les zones de perruqueria i maquillatge on els adolescents poden tallar-se els cabells o maquillar-se com éssers fantàstics; el racó d'estudis mèdics on es pot practicar una reanimació amb un ninot o els diferents centres que ofereixen estudis d'imatge i so i deixen provar taules de DJ o jugar amb nous videojocs.

Alumnes al Saló de l'Ensenyament.

Durant el matí també han estat plens a vessar el racó d'un centre que regala crispetes, l'espai de ràdios musicals o la pista de bàsquet que s'ha muntat entre els dos pavellons. "És una sortida que qui vol l'aprofita molt i qui no, pot estar entretingut", reconeix una de les professores que ha acompanyat els alumnes en un de les desenes d'autobusos que des de primera hora han ocupat els vorals de l'avinguda Maria Cristina.

stats