Jornada escolar

Niubó es fa enrere amb la sisena hora i demana "parlar-ne" amb els comuns

La recuperació de la mesura a l'escola pública formava part del pacte per investir Salvador Illa

La consellera d'Educació i FP, Esther Niubó en una atenció als mitjans
03/10/2024
2 min

Barcelona"Em crec la sisena hora, però em crec més la concertació social". Amb aquesta frase la consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha intentat sortir del pas quan se li ha preguntat per enèsima vegada si té intenció de recuperar la sisena hora lectiva a l'escola pública, per tal d'equiparar la jornada entre el sector públic i el concertat.

Després que un dels punts de l'acord entre comuns i socialistes per fer president Salvador Illa fos recuperar aquesta mesura, aquest dijous en una entrevista a Els matins de TV3 Niubó ha fet un pas enrere. "Vull parlar amb la presidenta dels comuns per marcar un àmbit de consens. Estem d’acord que hem de reforçar els aprenentatges i avançar en l'equiparació de les condicions d'escolarització entre pública i concertada [...]; a partir d'aquí n'hem de poder parlar. Hem de veure si aquesta és la millor mesura o si n’hi ha d’haver d’altres de més concretes", ha afirmat la consellera.

Niubó també ha insistit que no poden "prendre decisions en contra de la comunitat educativa", tot plegat després que la portaveu d'USTEC (el principal sindicat educatiu), Iolanda Segura, assegurés que en cap cas donarien suport a una possible recuperació de la sisena hora. Més enllà d'aquesta mesura, Niubó s'ha referit també a la jornada intensiva per dir que s'ha d'esperar a conèixer el resultat de diversos informes en marxa i veure si és "eficaç, efectiva i necessària". 

Més places per a la FP?

A l'entrevista d'aquest dijous la consellera també s'ha referit a una de les primeres polèmiques que ha hagut d'afrontar el nou Govern: el desgavell en la preinscripció de FP. Niubó ha assegurat que en el segon trimestre d'aquest curs ja s'hauran estudiat les mesures necessàries per ajustar l'oferta de formació professional a la demanda i es redissenyarà el sistema de preinscripció per evitar que tants alumnes es quedin sense plaça. L'objectiu, tal com ja ha anat repetint el Govern en diverses ocasions, és que tots els alumnes al juliol "tinguin plaça i sàpiguen a quin centre estudiaran".

Pel que fa a la falta de places, la consellera ha vinculat el fet de tenir nous pressupostos amb poder ampliar les places públiques de FP. Tot i que no ha concretat quin hauria de ser l'increment, sí que ha indicat que la xifra d'uns 5.000 estudiants que s'han quedat sense plaça aquest curs "et dona el marge de millora que hi ha".

Niubó també ha vinculat a l'aprovació dels pressupostos la possibilitat d'incorporar la gratuïtat d'infantil 1 a partir del curs vinent. "Voldríem poder-ho fer", ha dit, i ha insistit així que sense nous comptes ni millora pressupostària "difícilment" es podrà fer. A més, també ha apuntat que la mesura hauria d'anar acompanyada d'un increment de l'oferta de places d'escola bressol pública.

stats