Universitats

Nadal es compromet a abordar els abusos però adverteix que "la universitat no és l'Església"

El conseller de Recerca i Universitats ha tret pit del pacte entre ERC i el PSOE per transferir 150 milions anuals per a la recerca catalana

Joaquim Nadal, nou conseller de Recerca i Universitats, en una imatge d’arxiu.
16/11/2023
4 min

BarcelonaAcompanyat de consellers, rectors i personalitats del món universitari, aquest dijous el conseller Quim Nadal ha fet balanç del seu primer "any i escaig" al capdavant de la conselleria de Recerca i Universitats. Una diagnosi que el conseller ha fet des del Fòrum Europa Tribuna Catalunya i que ha qualificat de "molt positiva", tot i reconèixer que el sistema encara té problemes que ha d'abordar. En aquest sentit, Nadal ha remarcat la transcendència del pacte d'investidura entre ERC i el PSOE, que inclou un compromís dels socialistes per transferir al govern català anualment com a mínim 150 milions d'euros dedicats a la recerca. "Si fins ara el català ha estat un model d'èxit, ara té un reconeixement que hi afegirà recursos per seguir avançant", ha dit el conseller, tot i advertir que decidir a què es destinaran aquests diners serà "objecte de moltes discussions".

Qüestions pendents: envelliment, casos d'abusos i transferència de coneixement

Sense deixar de lloar el sistema universitari català, Nadal ha apuntat que "més que problemes, encara té qüestions pendents", que van més enllà del fet que "és un sistema que no ens l'acabem de creure". Entre els punts que cal abordar, el titular del departament de Recerca i Universitats ha destacat l'envelliment de les infraestructures que pateixen "alguns dels centres de recerca, però la gran majoria de les universitats". Una situació que Nadal ha advertit que "no es pot corregir d'un dia per l'altre després de 13 anys de restriccions pressupostàries", però que la conselleria es compromet a afrontar amb un augment d'aportacions al Pla d'Inversions Universitàries i als centres de recerca.

Un envelliment que també s'està veient entre les plantilles docents, amb les successives jubilacions de professors que, en paraules del conseller, "porten a un procés de precarització". Aquest canvi d'etapa també emfatitza encara més el problema de l'alt nombre de falsos associats que tenen les universitats catalanes, i que és un dels reptes més importants que Nadal ha d'abordar a curt termini amb un nou pla de xoc que ha de trobar l'encaix amb la nova llei d'universitats espanyola (Losu) i la nova figura del substitut que s'ha començat a implantar, i que ja ha provocat els primers desgavells administratius aquest inici de curs.

Encara amb més urgència, el departament d'Universitats haurà de trobar la manera de detectar, comptabilitzar i gestionar els casos d'abusos –laborals i masclistes– que han aflorat en els últims anys a les institucions del país. Una xacra que el govern ha començat a atacar amb un nou protocol contra l'assetjament sexual a les universitats, però que encara té pendent veure de quina manera unifica les dades de casos que té cada universitat. "Quants casos hi ha? No ho sé, però el sistema català d'universitats no és l'Església", ha insistit Nadal, fent referència a aquesta qüestió i defensant que "cal atacar el problema i protegir les víctimes, però que un cas, dos o deu no poden contaminar tot el sistema i la preservació del crèdit de les universitats de Catalunya".

Més enllà dels aspectes més recents, Nadal també ha fet referència a un problema que fa anys que Catalunya arrossega i que és "la pota coixa" del sistema universitari: la transferència de coneixement i la innovació. Un àmbit que el conseller ha reconegut que durant molt de temps s'ha considerat una part "accessòria" en l'esquema del departament, destinant-hi menys recursos i atenció que a la recerca i les universitats. El conseller ha admès que "hi ha un camí llarg per recórrer i estem endarrerits", però que es vol capgirar la situació, i un exemple d'aquesta intenció és la posada en marxa de la direcció general de Transferència i Societat del Coneixement.

Model d'èxit

Nadal no ha perdut l'ocasió de posar sobre la taula les lloances al sistema universitari català defensant el model català com a "captador de talent i de recursos" i valorant el binomi entre els centres de recerca i les universitats que formen el sistema mixt català. "No hi ha recerca sense docència, i viceversa, i ha arribat l'hora de crear un document frontissa en les relacions entre universitats i centres de recerca", ha dit.

El conseller també ha assegurat que amb els pròxims pressupostos "tindrem més diners". Tot i reconèixer que "no seran molts més diners", sí que ha assegurat que serviran perquè els rectors que estaven acostumats a haver de retrocedir ara acumulin dos anys consecutius de creixement a les seves universitats.

Entre les alabances al sistema, Nadal ha volgut desmentir dos tòpics que, a parer, seu són incorrectes. "No és cert que les universitats són fàbriques d'aturats", ha dit, fent referència al fet que l'última enquesta d'ocupabilitat de l'AQU mostra com l'ocupabilitat a graus i màsters frega el 95% (tot i no ajustar-se al nivell d'estudis de cada professional). La segona idea que el conseller ha volgut posar en dubte és la que diu que els "fills han de marxar per treballar", assegurant que avui un 33% dels investigadors dels centres de recerca de Catalunya són estrangers. Una dada que segons el titular de Recerca i Universitats indica que "el sistema no expulsa la gent i que, tot i que alguns han de marxar, també n'hi ha molts que venen".

stats