Educació

Multen amb 75.000 euros una associació d'escoles privades

La sanció de l’Autoritat Catalana de la Competència és per un pacte per evitar fitxar-se docents mútuament

BarcelonaEl que va començar amb una investigació per esbrinar si alguns centres educatius privats havien rebaixat les quotes escolars durant la pandèmia ha acabat destapant un pacte per evitar la competència entre centres privats que hauria estat actiu des del 2009 dins l’Associació Escoles Privades Independents de Catalunya (EPIC), que inclou centres com Agora International School, British School of Barcelona i la fundació Conservatori Liceu.

A mitjans del 2020, l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va rebre una denúncia perquè alguns centres de l’EPIC haurien ofert descomptes en les seves quotes entre el març i el juny del mateix any, moment en què escoles i instituts van tancar per l'emergència de covid. Per determinar què havia passat i si s'havia vulnerat la llei de defensa de la competència, l’ACCO va demanar informació al departament d’Educació, al Consorci d’Educació de Barcelona, a l’Agència Catalana del Consum, al Síndic de Greuges, a la mateixa EPIC i a alguns centres educatius privats. Va ser a partir d'aquesta informació que es van detectar indicis que l'associació de centres educatius privats podia estar infringint la llei en un aspecte molt diferent del que s'investigava arran de la denúncia: el codi ètic que firmen la cinquantena d'escoles i instituts privats que formen EPIC impedeix que cap centre pugui contractar un professor que treballi en un altre dels centres associats.

Cargando
No hay anuncios

El document en qüestió que l'associació tenia publicat a la seva pàgina web establia aspectes com les característiques dels centres, el posicionament de la junta directiva i les pautes de comportament, però també incloïa l'apartat "Relacions entre els associats". En aquest punt, el codi de l'EPIC advertia d'un compromís molt clar: "Cap membre de l’EPIC intentarà contractar empleats d’altres membres de l’associació".

El compromís no s'acabava aquí. Dins el mateix capítol s'avisa que, més enllà de l'acord entre els mateixos centres per no contractar-se mútuament docents, si és l'empleat qui intenta contactar amb una altra escola o institut de l'associació per buscar feina se l'hauria d'informar immediatament que "per poder seguir en el procés de selecció haurà de comunicar al seu col·legi que està optant a un lloc de treball en un altre col·legi".

Cargando
No hay anuncios

Acord sense revisar des del 2009

L’EPIC, que segons les dades recollides per l'ACCO està formada per centres que ofereixen formació a més de 25.000 alumnes i disposa de més de 4.000 professionals entre personal docent i de serveis, ha reconegut l'existència del document i ha insistit que va ser aprovat abans de l'any 2009 i que des d'aleshores no s'havia actualitzat i s'havia mantingut sense cap variació a la pàgina web.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, el Tribunal Català de Defensa de la Competència de l’Autoritat Catalana de la Competència considera acreditat que l'associació d'escoles privades va mantenir vigent com a mínim entre el 2009 i el 2022 el pacte dels seus membres per no contactar ni contractar treballadors d'altres centres educatius de la mateixa associació i imposa a EPIC una multa de 75.500 euros per infringir la llei de defensa de la competència.

Segons explica l'ACCO, aquesta mena d'acords entre empreses són perjudicials per als treballadors perquè poden reduir el seu poder de negociació i mobilitat laboral dins el mercat del treball i impedeix, així, que puguin obtenir més sou o millors condicions, a més de tenir un efecte negatiu sobre el benestar dels consumidors.

Cargando
No hay anuncios