La missió d'eurodiputats impulsada per Cs i PP veu "discurs d'odi" a l'escola catalana
La delegació de l'Eurocambra estava formada principalment per representants de dreta i extrema dreta
Brussel·lesLa missió d'eurodiputats, orquestrada per PP i Ciutadans, que va visitar Catalunya al desembre per analitzar el model d'immersió lingüística assegura que els ciutadans que demanen més castellà a les aules catalanes han d'afrontar "intimidacions" i són víctimes d'un "discurs d'odi". En un document que es debatrà aquest dimecres al matí a la comissió de peticions de l'Eurocambra, que ha avançat l'ACN i al qual ha tingut accés l'ARA, els diputats també demanen un tracte "equivalent" entre el català i el castellà, i remarquen que el dret a rebre educació en castellà està reconegut per la Constitució.
En aquest sentit, l'informe recull la "preocupació" dels eurodiputats, que consideren que "hi ha alguns casos d'intimidació i assetjament contra nens i pares" que defensen l'ampliació d'hores impartides en castellà. Per això el text "condemna" aquestes actituds, dona suport a les "víctimes de discursos d'odi" i demana a la Generalitat que "segueixi de ben a prop aquests comportaments inacceptables".
Els eurodiputats també afirmen haver "notat" un alt "nivell de polarització" a Catalunya sobre el model educatiu i asseguren que en alguns "casos concrets" el castellà "és considerada una llengua estrangera". A més, critiquen que no s'apliqui la sentència del 25% de castellà dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i recullen que, en la trobada amb el president d'aquest organisme jurídic, el magistrat Jesús María Barrientos, va assegurar que hi ha "xenofòbia" contra els que volen més hores de castellà a les aules catalanes.
Cal recordar que aquest informe no és vinculant i no tindrà cap efecte sobre el model educatiu de Catalunya. Tot i això, Ciutadans ja ha sortit celebrar l'avaluació dels eurodiputats, encara que no sigui definitiva i que pugui estar sotmesa a modificacions. "Ens ha portat anys de feina, però el Parlament Europeu emetrà un informe històric sobre la immersió obligatòria en català", s'ha congratulat a través de les xarxes socials l'eurodiputada taronja Maite Pagazaurtundúa.
La "farsa" de la dreta unionista
La visita, impulsada per Ciutadans i el PP, la van protagonitzar principalment eurodiputats de dreta i d'extrema dreta de l'Eurocambra. Els representants dels socialdemòcrates, els verds i l'Esquerra la van boicotejar perquè consideren que la missió estava feta a mida per desprestigiar l'escola catalana. D'aquesta manera, només els membres del Parlament Europeu que van viatjar fins a Catalunya han pogut participar en l'avaluació i, en tot cas, la resta de grups parlamentaris només poden afegir-hi esmenes en la part de recomanacions.
Concretament, la cap de la delegació va ser l'estoniana liberal i russòfona Yana Toom, que és propera a Ciutadans; el conservador alemany Peter Jahr, i l'ultradretà polonès Kosma Złotowski, així com l'eurodiputada no adscrita a cap grup parlamentari del moviment populista italià 5 Estrelles Maria Angela Danzi.
Respecte als eurodiputats de l'Estat que hi van anar només com a acompanyants, hi destaquen noms molt bel·ligerants contra el catalanisme, com la portaveu dels populars a l'Eurocambra, Dolors Montserrat, i la conservadora mallorquina Rosa Estaràs, així com la representant de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa i el portaveu de Vox a l'Eurocambra, el català Jorge Buxadé. També hi va assistir la republicana Diana Riba amb l'objectiu d'influir en la visita, si bé la socialista Cristina Maestre, per exemple, es va negar a participar en aquesta "farsa".
Fonts del Govern també han criticat que la dreta i l'extrema dreta facin "campanya" amb els "recursos" del Parlament Europeu i han titllat l'avaluació dels eurodiputats de "poc rigorosa" i de "partidista". "És especialment vergonyosa la utilització i la manipulació que està fent el Partit Popular de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu", denuncia l'executiu català.