Universitats

Mil noves places de professors universitaris a temps complet en quatre anys

El gruix d'aquesta provisió de vacants la finançarà l'Estat

Barcelona"Avui és un gran dia perquè signarem un conveni que realment canviarà i donarà un impuls molt gran a les universitats de Catalunya". Amb aquesta frase la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha anunciat aquest dijous la signatura del conveni que ha de permetre que abans d'acabar el curs 2027-28 les universitats públiques de Catalunya incorporin 1.168 places de professorat ajudant doctor. És a dir, de professors universitaris a temps complet que, en aquest cas, tindran un contracte de sis anys de durada. Actualment el sistema universitari català compta amb 1.121 professionals d'aquesta categoria, per tant, amb aquest moviment el nombre de professors ajudants doctor es duplicarà.

El conveni, signat i acordat entre el Govern, l'Estat i les universitats públiques de Catalunya, s'engloba dins del Programa María Goyri d’incorporació de talent docent i de recerca a les universitats públiques catalanes. Les fites que es marca són millorar la qualitat docent i investigadora del professorat, afavorir el rejoveniment de les plantilles i reduir-ne les taxes de temporalitat per complir els barems fixats a la nova llei universitària espanyola (LOSU). La norma fixa que la temporalitat del sistema universitari espanyol ha de passar del 40% al 8%, en gran part estabilitzant la situació de molts professors associats o substituts.

Cargando
No hay anuncios

El conveni presentat aquest dijous preveu una creació progressiva de places de professorat ajudant doctor, de les quals el Govern finançarà un 40% i l'Estat, el 60% restant. En concret, i en un termini de tres cursos, el departament de Recerca i Universitats habilitarà 463 places aportant 22,9 milions d'euros. És a dir, les haurà de crear abans d'acabar el curs 2027-28. Per la seva banda, abans que acabi aquest any el ministeri de Ciència, Innovació i Universitats aportarà 10,7 milions per afrontar el cost derivat de la futura creació de 705 places més per a les universitats públiques catalanes. Més enllà d'aquesta primera injecció econòmica, segons afirmen des del Govern, a partir de l’any 2025 i fins a la finalització del programa també es faran càrrec del finançament per mantenir aquestes noves places, amb una inversió total 34,8 milions d’euros.

La vigència del conveni signat aquest dijous serà de quatre anys, amb la possibilitat d’acordar-ne una pròrroga de fins a tres anys addicionals.

Cargando
No hay anuncios

La segona comunitat amb més temporalitat

"Hem iniciat un nou temps per posar fi a una situació de precarietat inadmissible", ha reivindicat la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant. En aquest sentit, ha assegurat que la situació actual del sistema universitari català és conseqüència d'"una etapa marcada per les retallades i les polítiques equivocades", així com d'una època "d'infrafinançament del professorat amb taxes de reposició moltes vegades pròximes a zero" i un creixement exponencial de figures com la del professor associat. A parer seu, la gestió d'aquesta figura va acabar convertint els professors "en mà d'obra barata".

Cargando
No hay anuncios

La ministra ha recordat que, fa només dos cursos, el 66% dels professors de les universitats públiques catalanes tenien un contracte temporal, mentre que a la resta de l'Estat la mitjana de temporalitat al sector universitari no superava el 16%. De fet, segons aquestes dades, Catalunya és la segona comunitat amb més professors universitaris temporals de l'Estat, només per darrere de les Balears.

Segons les dades més recents a les quals ha pogut accedir l'ARA, a 31 de desembre del 2023, el sistema universitari públic català tenia entorn de 6.000 places de personal docent investigador (PDI) a temps complet i gairebé 3.000 més de temporals. Ara bé, aquestes dades no equivalen a professionals físics, sinó que una mateixa vacant pot estar coberta amb diferents persones a temps parcial.

Cargando
No hay anuncios

A l'acte hi han assistit els rectors de les set universitats públiques de Catalunya, entre els quals hi havia l'actual president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Quim Salvi, que també és el rector de la Universitat de Girona (UdG). Salvi ha assegurat que "estem davant d'un moment històric", però ha advertit que la renovació de les plantilles s'ha de poder fer amb seny per poder fer una progressiva transmissió del coneixement d'un notable gruix de professorat que va entrar a les universitats als anys 70 i 80 i que s'està jubilant. "El risc de perdre aquest coneixement és molt alt i no ens ho podem permetre", ha insistit.

L'últim càlcul que va fer el govern anterior quan va presentar el pla de relleu generacional a les universitats evidenciava com abans de l'any 2026 es jubilarien 700 docents permanents. De fet, amb dades de l'any passat, la proporció de professionals universitaris que té més de 60 anys arriba fins al 32% de la plantilla en el cas de la Universitat de Barcelona (UB), al 30% en el de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i al 25% en el de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).