Formació professional

La meitat dels alumnes que es queden sense plaça a un grau mitjà de FP es despengen

Educació reconeix que no sap què estan fent 8.000 alumnes que no van aconseguir una vacant de formació professional

BarcelonaEl desgavell del procés de matriculació a la formació professional (FP) deixa noves seqüeles: més de la meitat dels alumnes que no van aconseguir plaça per fer un grau mitjà han deixat de constar al registre d'alumnes del sistema educatiu català (RALC), cosa que implica que Educació no sap què estan fent. Així es desprèn de l'anàlisi que el departament d'Educació ha fet públic aquest dilluns i que constata que, dels 15.000 estudiants que no van aconseguir plaça a un grau mitjà, fins a 8.294 han deixat de constar a aquest registre que permet saber com evoluciona la trajectòria d'un alumne durant la seva vida acadèmica.

D'aquests milers d'alumnes que ja no consten en el sistema educatiu tot i que tenien el desig de continuar estudiant, el cas més preocupant és el dels que no han aconseguit tenir una plaça als estudis de FP que desitjaven malgrat complir tots els requisits. Una situació que han patit 6.757 estudiants, dels quals gairebé un 65% han decidit no optar per fer cap dels estudis dels quals recull dades el departament d'Educació. En altres paraules, dos de cada tres alumnes que complien tots els requisits per fer un grau mitjà de FP i que van demanar a inscriure-s'hi han acabat despenjats després que el sistema no els hagi pogut oferir una cadira a l'aula del grau mitjà que desitjaven.

Cargando
No hay anuncios

En el cas dels que no van obtenir plaça de FP perquè no complien els requisits (8.476), gairebé la meitat (46,3%) han deixat de constar en el sistema, mentre que un 20% està repetint 4t d'ESO. Per altra banda, hi ha un 15% d'aspirants que inicialment no complien els requisits que finalment ha quedat acreditat que sí que els tenien i s'han acabat matriculant a alguna de les places de grau mitjà que havien quedat disponibles després dels diversos períodes de matriculació.

Què fan aquests joves?

Pel que fa als més de 8.000 alumnes que ja no consten als registres del departament d'Educació, fonts de la mateixa conselleria insisteixen a dir que això no implica directament que hagin abandonat tota mena d'estudis. En aquest sentit, matisen que el fet que un alumne no consti en el RALC vol dir que "no s’ha pogut fer la seva traçabilitat" i que aquests estudiants poden haver abandonat els estudis i haver entrat al mercat laboral.

Cargando
No hay anuncios

Des del departament també assenyalen que pot ser que ara estudiïn en algun dels ensenyaments que no formen part del registre d'alumnes com els estudis privats online, els centres de formació d'adults, les escoles oficials d'idiomes o les acadèmies que preparen els alumnes per fer la prova d'accés al grau mitjà. El que sí que és evident és que cap d'aquests 8.000 alumnes està fent ESO, batxillerat o FP de manera presencial a cap centre educatiu català.

Per què no es matriculen els que obtenen plaça?
  • 25,1%<p>Li va passar per alt termini per matricular-se</p>
  • 19,8%<p>Ha decidit fer un altre ensenyament</p>
  • 11,8%<p>No li interessa la plaça que ha obtingut</p>
  • 11,2%<p>Per motius econòmics</p>
  • 10,2%<p>Problemes tècnics o manca de documentació</p>
Cargando
No hay anuncios

Davant aquesta situació, la consellera d'Educació i FP, Esther Niubó, ha anunciat que des del departament ja s'està treballant per incloure aquests ensenyaments al RALC i tenir "la traçabilitat de tots els joves que finalitzen l’ensenyament obligatori".

Tothom matriculat el 31 de juliol

Per fer front al desgavell que envolta la gestió de places de formació professional cada curs, el departament d'Educació i FP s'ha compromès a simplificar i escurçar el procés d'admissió a cicles formatius per tal de tenir tot l'alumnat matriculat el 31 de juliol. Entre els canvis més destacats hi ha el fet que la matriculació es farà de manera telemàtica com ja passa en les escoles i instituts. Segons Educació, aquesta mesura ha de permetre centralitzar les matrícules i aconseguir "una acceptació més àgil de la plaça per part de l'alumnat, sense requerir processos manuals extensos a cada centre".

Cargando
No hay anuncios

A més, la conselleria també ha reiterat que s'incrementarà el nombre de places dels graus de FP bàsica i els programes de formació i inserció (PFI), és a dir, els estudis als quals es pot accedir sense haver obtingut l'ESO.

Pel que fa al calendari, les tres tongades de matriculació es faran al juliol, de tal manera que els alumnes no es quedaran durant tot el mes d'agost penjats esperant a saber quin serà el seu futur. Així, l'oferta de places de FP es coneixerà el 23 de maig i a partir del 26 d'aquest mateix mes es podran fer les sol·licituds de preinscripció. Finalment, amb el nou calendari, l'únic procés que es farà al mes de setembre, però abans que comenci el curs, serà la gestió de places que hagin quedat disponibles després de tancar les tres tongades de matriculacions dels estudiants que hagin aconseguit plaça.

Cargando
No hay anuncios
Dates aproximades de la preinscripció 2025-2026