La prohibició dels mòbils i totes les claus del curs que comença

El català a les aules continua pendent dels tribunals per cinquè curs consecutiu

3 min
L'escola Zurich no permet l'us del mòbil durant tot l'horari lectiu.

BarcelonaAquesta setmana més d'un milió i mig d'alumnes tornen a les aules d'escoles i instituts catalans després de gairebé tres mesos de vacances. Durant aquestes setmanes que alguns han passat a la platja o fent a correcuita algun quadernet d'estiu, hi ha hagut dos canvis destacats: l'entrada d'un nou Govern a la Generalitat i, per tant, l'arribada d'Esther Niubó com a nova consellera d'Educació i Formació professional, i la remoguda de plantilles als centres arran dels diversos processos d'estabilització de docents.

Aquest serà, a més a més, el primer curs amb l'ús dels mòbils molt regulat a l'aula. A les portes dels instituts, aquesta limitació en els aparells als centres també es colava en les converses: "Deixa-me'l una estona més!", reclamava la Maria a la seva mare. La dona explicava que la seva filla farà 2n d'ESO i l'única manera d'aconseguir venir puntuals havia estat pactar que podria fer servir el mòbil fins que arribessin a l'institut, però que un cop fossin davant de la porta ella se l'emportaria.

Més enllà d'aquests últims canvis, Catalunya enceta un nou curs escolar amb molts deures per fer.

Plans de millora

Després de la davallada del nivell educatiu dels últims cursos, aquest any s'enviarà a totes les escoles i instituts els "documents de concreció dels aprenentatges bàsics" de les diferents àrees del currículum de l’etapa obligatòria. Es començarà amb les matemàtiques i les llengües oficials.

A més, es posen en marxa tres plans de millora:

També s’incrementen les aules d’acollida (1.282 dotacions) i s’incorporen dues aules d’acollida accelerada a Barcelona i se’n posen en marxa cinc més en altres indrets de Catalunya en format pilot.

Professors

Després de dos cursos amb un macroprocés d'estabilització, aquest setembre hi haurà 20.000 docents que tornaran a les aules havent obtingut una plaça de funcionari. El fet que en els últims cursos la taxa d'interinitat hagi passat del 37,5% l'any 2021 al 5,57 % de cara a finals d'any ha provocat que els equips docents de moltes escoles i instituts canviïn completament, amb el consegüent desgavell que suposa tornar-ho a organitzar tot i tornar a trobar la complicitat a l'hora d'ensenyar.

Amb aquest escenari, mestres i professors hauran de tornar a les aules després d'un any molt complicat en el qual els mals resultats educatius a PISA o PIRLS els ha posat en el punt de mira. Tot això en un context d'augment de la complexitat a les aules molt important i amb una falta de substituts que ha tensionat encara més els centres escolars.

Aquest curs també caldrà veure quin paper adopten els sindicats educatius. Després d'anys de vagues a inici i durant el curs han aconseguit que es revertissin la majoria de retallades. Ara hauran de mostrar quina relació volen tenir amb un departament d'Educació totalment renovat.

FP

El curs començarà amb més de 30.000 estudiants pendents de saber si tindran plaça o no al cicle de grau mitjà o superior que volen cursar. A més, el departament d'Educació i Formació Professional haurà de fer front a la falta de professionals especialitats i haurà de posar ordre pel que fa a la reordenació dels centres de FP en tot el territori, així com incrementar i reorganitzar l'oferta de places que hi ha per adaptar-se al que necessita el territori i a la demanda dels alumnes. Amb l'entrada en vigor de la nova llei de FP es dispararà el nombre d'alumnes que hauran de fer pràctiques, motiu pel qual també caldrà posar fill a l'agulla per trobar empreses que acullin becaris.

Català

Aquest serà el cinquè curs en què el català a les aules estarà pendent dels tribunals. El decret per protegir la llengua a les aules que va aprovar l'anterior govern es troba suspès cautelarment. Mentrestant, la llei del 2022, de la qual penja aquest decret, i que defineix el català com la llengua vehicular de l'ensenyament i es reafirma en la idea que l'ús de les llengües oficials als centres educatius s'ha de basar en criteris "exclusivament pedagògics", també està a l'espera que el Tribunal Constitucional en valori la validesa.

Mòbils

Aquest serà el primer curs en què l'ús dels mòbils per part dels estudiants estarà regulat. A infantil i primària estaran totalment prohibits, mentre que a secundària la norma no serà tan estricta. A l'aula només es podrà utilitzar per motius d'aprenentatge i en les hores no lectives no se'n podrà fer "un ús lliure". Faltarà veure, doncs, com cada institut adapta la norma al seu funcionament, quina és la resposta dels alumnes davant d'aquest control i quin impacte té en els resultats socials i educatius.

stats