Formació professional

Més de 2.000 alumnes continuen sense plaça de grau mitjà de FP, però encara queden 9.000 vacants

El 93,42% dels estudiants que venen d'ESO i batxillerat ja tenen una plaça assignada per al curs vinent

Uns alumnes de FP fent pràctiques
26/07/2023
2 min

BarcelonaEl 93,42% dels alumnes d'ESO i batxillerat que es van inscriure per fer un grau mitjà de Formació Professional ja tenen una plaça assignada per al curs vinent. En total, són 33.566 els alumnes que ja saben què i on estudiaran l'any que ve, després que el departament d'Educació avancés la preinscripció i incrementés un 6% el nombre de places. L'objectiu d'aquests canvis era evitar que es repetís la situació que es va viure aquest inici de curs, quan hi havia més de 15.000 alumnes sense plaça assignada en un grau de formació professional al mes de setembre, tot i que al sistema hi havia més de 20.000 vacants. 

Ara, després d'haver gestionat la llista d'espera dels alumnes que no van entrar en la primera assignació, que es va fer a finals de juny, encara han quedat més de 9.000 places vacants que es posaran a disposició d'aquest poc més del 6% de l'alumnat (uns 2.000 estudiants) que no ha entrat en cap de les opcions que havien sol·licitat. Aquests alumnes encara tenen dues oportunitats més per estudiar un grau mitjà de FP: d'una banda, una segona fase d'admissió que es va obrir ahir i que acaba demà en què els aspirants poden modificar la preinscripció ampliant les peticions per optar als cicles on encara hi hagi vacants i, d'una altra, optar a les places que finalment hagin quedat buides i fer la matrícula directament al centre al mes de setembre.

Pel que fa als estudis de grau superior de Formació Professional (una etapa educativa on normalment no hi ha tants problemes pel que fa a la gestió de les places), ja hi ha 29.661 estudiants que han aconseguit tenir una plaça assignada en la primera fase de la preinscripció i, d'aquests, el 86,5% han entrat en els estudis que havien sol·licitat en primera opció. Si ho comparem amb les dades del curs passat, s'han assignat 2.500 places més que en la mateixa fase de la preinscripció anterior, i el nombre d'alumnes que ha entrat a la primera opció que havien sol·licitat ha augmentat gairebé un 9%. Per als que no ho hagin aconseguit, el 31 de juliol es publicaran les places que han quedat vacants en aquesta primera fase d'assignacions.

Auxiliar d'infermeria i educació infantil, els més demandats

Entre els més de 33.000 alumnes que el curs 2023-2024 faran un cicle de grau mitjà, els graus més demandats han estat el de cures auxiliars d’infermeria (8.857 sol·licituds), sistemes microinformàtics i xarxes (6.302), gestió administrativa (4.409), guia en el medi natural i de temps de lleure (3.639) i electromecànica de vehicles automòbils (3.048).

Si ens centren en les preinscripcions per cursar un grau superior de Formació Professional, els estudis que han rebut més demanda són els d'educació infantil (4.161 peticions), seguits del grau d'administració i finances (3.853), integració social (2.954), màrqueting i publicitat (2.117) i laboratori clínic i biomèdic (2.064).

Precisament, alguns dels graus amb més demanda coincideixen amb els perfils que, segons el Centre Oficial de Formació Professional, tindran més possibilitats de trobar feina aquest 2023. Analitzant les dades del SEPE, l'organització ha destacat sis grans àmbits: gestió administrativa, cures d'auxiliar d'infermeria, educació infantil, instal·lacions elèctriques i automàtiques, activitats comercials i sistemes microinformàtics i xarxes.

stats