Formació Professional

Més de 30.000 alumnes que volen fer FP encara no tenen plaça

La xifra ha crescut respecte a anys anteriors, tot i que es va avançar el procés de preinscripció per intentar evitar-ho

3 min
Una alumna de l'Escola del Treball Industrial

BarcelonaLa història es repeteix. Un any més, quan queden quinze dies per començar el curs encara hi ha milers d'alumnes que han fet la preinscripció per estudiar formació professional (FP) i no saben si tindran plaça per fer-ho ni on. Concretament, quan a finals de juliol es va fer l'última assignació de places, fins a 31.404 alumnes es van quedar sense una plaça assignada tot i haver marcat una desena d'opcions a la preinscripció.

Segons les dades que ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, per a aquest curs 2024-2025 gairebé 54.000 estudiants van presentar una sol·licitud per accedir a un grau mitjà de FP, i d'aquests a uns 37.000 se'ls ha assignat una vacant en un dels cicles que havien demanat, cosa que implica que ara hi ha 16.472 estudiants esperant una plaça en aquesta etapa. Una situació molt similar s'ha viscut als graus superiors, amb gairebé 15.000 dels 47.000 estudiants que han sol·licitat estudiar un grau pendents que se'ls assigni una plaça.

Les alarmants xifres arriben tot i que enguany s'havia avançat la preinscripció d'aquests estudis precisament per evitar la situació que es repetia any rere any. Els canvis no han estat eficaços, ja que el nombre d'alumnes pendents de saber on estudiar no només no s'ha reduït sinó que ha crescut respecte a altres anys, quan els alumnes que es trobaven en aquesta situació vorejaven els 20.000.

Repesca amb el curs començat

Aquests més de 30.000 alumnes encara sense cadira a l'aula hauran d'esperar que acabi la fase de matriculació dels que sí que han obtingut una plaça en un dels graus que havien sol·licitat –que es farà entre el 2 i el 6 de setembre– per optar a algunes de les vacants que no s'hagin ocupat. A hores d'ara, des d'Educació es calcula que hi ha unes 10.000 places vacants, 4.838 de grau mitjà i 5.546 de grau superior.

Fonts del mateix departament expliquen que el nombre de vacants "previsiblement" creixerà després del primer període de matriculació, ja que "com és conegut, a la FP no tots els aspirants que s'han preinscrit acaben matriculant-se perquè se'n van a fer batxillerat o un grau universitari, o s'incorporen al mercat laboral". Ara bé, les places que queden vacants després del procés de matriculació acostumen a ser de graus que generen poc interès o en centres que queden lluny de casa dels estudiants que ja no havien sol·licitat aquestes places no adjudicades.

La nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha demanat disculpes a través d'X i ha assegurat que per al nou Govern és una prioritat reforçar el sistema públic de FP, motiu pel qual s’ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans perquè el pròxim curs no es repeteixi aquesta situació.

Per què hi ha aquest endarreriment?

Els motius que expliquen el desajustament que es viu un any més entre places i alumnes que volen fer FP són diversos. A l'increment d'alumnes interessats en aquest tipus de formació –aquest any hi ha hagut gairebé 5.000 sol·licituds més que l'anterior–, s'hi suma el desajust entre l'existència de graus molt sol·licitats i d'altres que tenen menys demanda. Això fa que, tot i que quedin cadires buides a les aules, també hi hagi milers d'alumnes sense plaça. "És cert que en els últims anys s'han creat places noves, però és evident que no han estat suficients", critica la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, que denuncia que "cada any hi ha més alumnat que es queda fora". Segura també denuncia que els adolescents que es queden sense plaça "hauran d'anar a buscar-se la vida a les privades" i, a parer seu, per revertir la situació "caldria oferir totes les places públiques".

Més enllà de la discordança entre oferta i demanda, aquest any hi ha hagut un canvi en la preinscripció per fer que el procés sigui més garantista amb els que treuen millor nota, tal com passa amb la selectivitat. Ara bé, aquesta priorització ha fet que, tot i haver avançat el període de preinscripció, la resolució final hagi acabat retardant-se.

Amb el nou procés, a diferència d'altres anys, a la primera assignació de places que es va fer a mitjans de juliol només es van poder matricular els alumnes que, per nota, entraven en la primera opció que havien escollit a la preinscripció. Després d'aquesta primera tanda, les places que havien quedat sense sol·licitar, així com les que havien quedat alliberades pels alumnes que no s'havien matriculat, es van tornar a distribuir i assignar entre els estudiants que no havien pogut entrar en la seva primera opció. Això va passar a finals de juliol i aquests alumnes són els que a principis de setembre han de confirmar que continuen interessats en la plaça que se'ls ha assignat i matricular-se. Un cop això passi, el dia 12 de setembre Educació tornarà a fer el recompte de les places que han quedat sense omplir per tal que els més de 30.000 alumnes que no tenen una cadira a l'aula puguin tornar a fer una nova sol·licitud per intentar entrar en algun dels cicles que els interessa.

stats