Menys alumnes que mai i ràtios inferiors a 20 a infantil: els detalls del curs que ve
Als centres de secundària, de mitjana, continuarà havent-hi més de 28 alumnes per grup
BarcelonaLa davallada de naixements continua marcant l'oferta educativa a Catalunya. El curs 2024-2025 hi haurà 1.800 infants menys d’infantil 3 (I3) a les escoles catalanes, un fet que es traduirà en una evident baixada de ràtios. La menor proporció d'alumnes també farà que aquest curs s'ofereixin una trentena de grups menys que ara. En el cas dels instituts, Educació preveu que també hi hagi 1.100 alumnes menys, però les ràtios no baixaran. D'altra banda, el curs vinent hi haurà tres centres nous i fins a set instituts escola que sorgiran de la fusió de centres que ja existien, ha informat aquest dilluns la consellera d'Educació, Anna Simó.
Tres cursos de baixada de ràtios a I3 però no a l'ESO
A partir de setembre, els centres educatius de Catalunya acolliran gairebé 56.000 infants que entraran a I3 i que aniran a aules amb menys de 20 companys. Aquest serà el tercer curs consecutiu que s'aconsegueix aquesta fita al primer curs escolar. Ara bé, això no vol dir que als cursos d'I4 i I5 aquesta ràtio es mantingui, perquè cal tenir en compte que a mesura que passen els mesos arriben nous alumnes i no s'acostumen a obrir grups nous.
Si ens centrem només en I3, hi haurà un 90,7% de grups amb 20 alumnes o menys a la pública, i també compliran aquesta ràtio la meitat de les escoles concertades. En aquest sentit, la concertada tindrà una oferta inicial amb quatre grups més que el curs actual, mentre que la pública en tindrà 35 menys. Tot i això, cal tenir en compte que això és una previsió inicial i que normalment a la pública s'acaben creant més grups dels previstos, mentre que a la concertada es fa el procés invers.
En canvi, a l'ESO les ràtios no baixaran i continuarà havent-hi una mitjana de 28,5 adolescents per grup. De fet, hi haurà una important baixada de grups a 1r d'ESO, amb 35 grups menys a la pública i 10 menys a la concertada. Segons la consellera Simó, l'immobilisme pel que fa a les ràtios a secundària es deu al fet que "aquesta possibilitat està limitada per disponibilitat d'espais i per la necessitat de més docents". "Una davallada de ràtio implica un increment de grups, i en el cas de la secundària tots els espais disponibles els estem utilitzant, en especial per donar cabuda a la FP", ha subratllat.
Preinscripció amb més marge per als alumnes vulnerables
Finalment, la preinscripció serà totalment electrònica i es podrà fer a qualsevol hora des del mòbil, l'ordinador o la tauleta. L'oferta educativa es podrà veure a partir del 6 de març, i la definitiva el 10 de juny. Com a novetat, el curs que ve les famílies d'alumnes vulnerables tindran més temps per presentar sol·licituds de preinscripció si no se'ls ha assignat una plaça a un centre escolar.
- Dates de matriculació<p>Del 18 al 26 de juny per a tots els cursos des d'infantil fins a 4t d'ESO.</p>
- Educació infantil i primària<p>Del 6 al 20 de març.</p>
- Educació secundària obligatòria (ESO)<p>Del 8 al 20 de març.</p>
- Sorteig i assignació<p>El sorteig del número per a la preinscripció es farà el 30 d'abril i la llista d'assignació es coneixerà el</p>
3 centres nous i 7 instituts escola
D'altra banda, el curs que ve hi haurà tres centres educatius més que el curs actual. Es crearà l'Institut Escola Mas Lluí a Sant Just Desvern, així com la Nova Escola de Lloret a Lloret de Mar i l'Escola Pedraforca a Saldes (Berguedà). A més, hi haurà set instituts escola nous que sorgiran de fusionar centres que ja existien.
- Centres nous<ul><li>Institut Escola Mas Lluí (Sant Just Desvern).</li><li>Nova Escola de Lloret (Lloret de Mar).</li><li>Escola Pedraforca (Saldes).</li></ul>
- 6 instituts escola nous<p><br></p><ul><li>IE Vapor i Molí (Barcelona), per fusió de l'Institut Vapor de Fil i l'Escola Molí de Finestrelles.</li><li>IE Elisenda de Montcada (Barcelona), per creixement a la secundària de l'EscolaElisenda de Montcada.</li><li>IE Ciutat Comtal (Barcelona), per creixement a la secundària de l’Escola Ciutat Comtal.</li><li>IE Mestre Morera (Barcelona), per creixement a la secundària de l’Escola Mestre Morera.</li><li>IE Ferrer i Guàrdia (Barcelona), per creixement a la secundària de l’Escola Ferrer i Guàrdia.</li><li>IE Caldes de Montbui, per fusió de l’Escola El Calderí i l’Institut Pic del Vent.</li></ul>