Universitats

Medicina o educació social? La tria de carrera també depèn de la classe social

Un informe constata que hi ha una distribució desigual de graduats catalans en funció de l'origen social

Els graus de 3 anys, a prop
27/03/2025
3 min
3
Regala aquest article

BarcelonaSer de classe social alta, mitjana o baixa influeix a l'hora d'escollir grau universitari. És una de les conclusions principals de l'informe que ha presentat aquest dijous l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) a partir de 21.000 enquestes, fetes a graduats universitaris tres anys després d'haver acabat el grau en una universitat catalana.

Segons l'estudi Equitat en la inserció laboral i mobilitat social dels graduats i graduades de les universitats presencials catalanes –un dels informes més destacats a escala europea en aquest àmbit–, la tria de la titulació es pot veure afectada per l’origen social dels estudiants i les seves famílies, ja sigui per les dificultats que pot comportar la situació vital de l'alumne a l'hora de poder completar uns estudis que necessitin un grau important de dedicació o per les notes d'accés als graus universitaris.

L'informe, fet amb dades del 2023, mostra com les carreres de l'àmbit de la medicina i les ciències biomèdiques són les que tenen una proporció més alta de graduats de classe alta (58,5%) i més baixa d'universitaris considerats de classe baixa (11,8%). En canvi, a l'altre plat de la balança hi ha els graus de l'àmbit de la intervenció social, que són els únics que proporcionalment tenen més graduats de classe baixa (32,5%) que de classe alta (28,3%).

En aquest cas, l'estudi de l'AQU considera de classe alta l'estudiant que té progenitors amb estudis mitjans o superiors i fan feines no manuals i ocupen càrrecs directius i de responsabilitat, i de classe baixa l'estudiant amb pares que tenen estudis primaris o mitjans i fan feines manuals que requereixen poca qualificació.

D'aquesta manera, els graus d'arts i disseny, tecnologies industrials, comunicació i documentació o arquitectura i construcció civil voregen el 50% dels graduats de classe alta, mentre que els de classe baixa no arriben al 20%. Pel que fa als estudiants de classe mitjana, els graus en què representen una proporció més alta són els d'infermeria i salut (40%), llengües i literatures (41%), filosofia i història i intervenció social (39,2%) i educació (39%). Finalment, més enllà dels graus d'intervenció social, els àmbits amb carreres que tenen més alumnes de classe baixa a Catalunya són educació (25,3%), llengües i literatures (24,5%) i psicologia i teràpia (23,6%).

L'ascensor social funciona?

Tot i l'impacte de l'origen social dels estudiants a l'hora d'escollir grau, l'informe també evidencia com la universitat catalana segueix sent un factor determinant dins de l'ascensor social. "Les dades suggereixen que la millora ocupacional entre la població titulada a la universitat és superior a la de la població en general", afirma l'estudi. De fet, des de l'AQU es destaca el fet que set de cada deu graduats al sistema universitari català ocupen feines de tècnic superior –que requereixen una titulació universitària–, mentre que només un terç dels progenitors d'aquests graduats tenien aquesta qualificació ocupacional.

Ara bé, tot i que no hi ha una gran diferència entre classes en la quantitat d'estudiants que tenen feina tres anys després de deixar la universitat, sí que hi ha una diferència evident en el sou que reben. Una diferència que és causada pel tipus de graus universitaris que escullen els de classes més baixes –carreres amb menys sortides laborals i unes condicions més precàries– i pel fet que els estudiants de classe alta segueixen tenint més oportunitats de continuar estudiant després del grau universitari. Per tot plegat, l'informe mostra com l'any 2023 les diferències salarials entre graduats de classe alta i de classe baixa era de 206 euros bruts mensuals. Una xifra que s'ha anat reduint en els últims vuit anys passant dels 260 euros als 206 actuals, però que continua sent el doble de la diferència salarial que es registrava l'any 2011.

stats