Llar d'infants Òmicron: l'escola amb nom de virus que va morir per la pandèmia

Amb gairebé 50 anys d'història al Raval, el centre va tancar fa uns mesos per manca d'alumnes

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaA l'hora de decidir el nom de la llar d'infants que estaven a punt d'inaugurar en ple barri del Raval van voler apel·lar a una cosa petita. "No volíem ser la O majúscula, l'omega, sinó la o minúscula, perquè volíem ser una escola de barri, familiar, petita. Per això li vam posar llar d'infants Òmicron", explica Daniel Simon, alma mater del projecte. Quan l'Organització Mundial de la Salut va batejar la variant del SARS-COV-2 amb el nom de la quinzena lletra de l'alfabet grec, la pàgina web Omicron.cat va rebre més de 45.000 visites en una setmana. Però la web està buida: només hi apareix el logotip de colors de l'escola i el simpàtic dibuix d'una nena amb el seu osset de peluix. Després de gairebé 50 anys d'història educant els infants del Raval, la llar d'infants Òmicron va abaixar per sempre més la persiana el juny del 2021 i ho va fer, paradoxalment, per culpa de la pandèmia. Aquesta és la història de l'escola bressol amb nom de virus.

El número 44 del carrer Joaquim Costa forma part de l'ecosistema educatiu de Barcelona des de fa dècades. Abans de la dictadura havia sigut l'Academia Hispano-francesa i amb els anys va acabar sent l'Academia Soler. Fins que el 1973 l'edifici, de quatre plantes, va acabar en mans de Simon. D'entrada, el projecte, ja amb el nom d'Òmicron, va continuar sent una acadèmia que feia batxillerat i comerç i estava oberta de 7 a 22 h. El primer any s'hi van inscriure 17 alumnes. Al cap de tres cursos, ja n'hi havia més de cent.

Cargando
No hay anuncios

Un dels moments clau de la història de l'escola és el 1981, quan les mestres decideixen associar-se i funden la cooperativa de treball associat El Raval. "Li vam posar aquest nom quan ningú parlava del Raval, i si se'n parlava era per coses dolentes", diu Simon. Cinc anys després, van decidir centrar-se exclusivament en l'educació dels més petits i van passar a ser una llar d'infants, que ha sigut l'entrada al sistema educatiu per a centenars de nens i nenes que viuen en un dels barris més complexos de Barcelona. El 2010 va ser l'any amb més alumnes: en tenien 160 de 38 nacionalitats diferents, sobretot filipins.

De 42 a 10 nens l'any de la pandèmia

A partir de l'aleshores, la greu crisi econòmica va passar factura a les inscripcions i el curs 2019-2020 ja només tenien 42 alumnes. "Les coses ja no anaven gaire bé, però durant el confinament no vam cobrar res als pares", recorda Simon, conscients que moltes famílies van passar estretors durant els mesos més difícils de la pandèmia. Després d'un llarg confinament, el setembre d'aquell any només 10 nens es van matricular a l'Òmicron, però fins i tot en aquestes condicions van decidir mantenir el servei. "Durant aquell curs les mestres cobraven 500 euros al mes i els últims tres mesos no van cobrar: no podíem pagar res", lamenta Simon. Diu que li fa "molta pena" pensar-ho i assegura que la seva intenció era mantenir l'escola oberta, però no van poder. No hi havia diners ni infants. Les associacions de llars d'infants privades calculen que el 10% de centres de Catalunya no han superat els estralls econòmics de la pandèmia i han tancat, cosa que a la pràctica suposa 2.500 places i 1.200 llocs de treball menys. El 30 de juny del 2021 l'Òmicron va posar punt final a la seva història.

Cargando
No hay anuncios

A l'edifici, ara en venda, tot continua al mateix lloc. El temps s'ha aturat des d'aleshores. A les parets encara hi pengen murals i fotos de grup, i els dibuixos de colors decoren les aules. Fins i tot hi ha el nom de les classes: Els conills, Els lleons. També els tobogans per jugar, les taules i els bancs del menjador, els bressols i les trones dels més petits. Simon diu que "és impossible" que l'Òmicron reobri i avisa que l'anunci del Govern de fer gratis el P2 de les llars d'infants públiques suposarà "la mort" de moltes de privades. En una de les terrasses de l'antiga llar d'infants, on els nens i nenes sortien a jugar a l'hora del pati, encara hi ha un vell piano. Simon aparta de cop la pols i les fulles seques que hi ha a sobre: "Us tocaré l'última cançó, una que es diu Adiós".

Cargando
No hay anuncios
Els noms de les llars d'infants

No hi ha cap altre centre educatiu que es digui Òmicron a Catalunya. Però fent un cop d'ull al Traçacovid, l'eina que el departament d'Educació va posar en marxa per informar dels contagis i confinaments en l'entorn escolar, es pot comprovar que hi ha noms de centres educatius que es repeteixen a Catalunya, sobretot pel que fa a les llars d'infants. Al primer lloc del rànquing hi ha les escoletes que es diuen Patufet (n'hi ha 20) o que hi apareix el concepte Estel (també 20), ben seguides de les que es diuen Baldufa (19). Les escoles bressol Quitxalla (15), Barrufet (14) o Mainada (12) també estan en posicions destacades. I els diminutius i expressions infantils no fallen: hi ha set llars d'infants catalanes que es diuen Pam i Pipa, sis Tabalets, quatre Belluguets i quatre més Ralet Ralet. El món Disney també ha fet forat: hi ha 9 bressols que es diuen Bambi, i tres que porten el nom de Peter Pan. Blancaneus, Mickey Mouse i Baloo també han batejat algunes llars d'infants catalanes.