Educació menstrual
Educació29/04/2023

El lavabo de l'institut, l'obstacle de les copes menstruals que reparteix el Govern

La meitat de les noies diuen sentir-se incòmodes a classe quan tenen la regla perquè no poden netejar-se bé

BarcelonaAquest mes de maig es començarà a repartir un estoig amb productes menstruals reutilitzables entre totes les noies i persones menstruants d'entre 14 i 15 anys. El kit es distribuirà a tots els instituts públics i concertats, el rebran gairebé 42.000 alumnes, i constarà d'una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela. L'acció forma part del Pla d’Equitat Menstrual que ha engegat el departament de Feminismes amb un triple objectiu: empoderar l'alumnat, lluitar contra la pobresa menstrual i reduir l'impacte mediambiental que provoquen els productes d'un sol ús. Aquesta és una de les primeres actuacions del pla que s'estendrà fins al 2025, però es trobarà amb un problema: la majoria dels lavabos dels instituts no estan habilitats per poder netejar els productes menstruals que es repartiran d'aquí a poques setmanes.

La plataforma Rezero, l'associació que treballa per aconseguir la reducció de residus i que ha assessorat el Govern en la creació del Pla d'Equitat Menstrual, estableix que un lavabo "amic de la menstruació sostenible" ha de tenir dintre el mateix compartiment una aixeta, paper, sabó, paperera i un sistema de tancament de la porta per poder netejar-se i canviar-se amb intimitat. Unes característiques que als lavabos privats poden ser fàcils de complir, però que es compliquen als lavabos públics i encara més als lavabos d'un centre de secundària on la pica acostuma a ser compartida i moltes vegades no hi ha paperera o pestell a cada lavabo per evitar que els adolescents s'hi tanquin o que juguin amb les papereres.

Cargando
No hay anuncios

Prenent el cas, per exemple, d'una ciutat com Sabadell, un 50% dels alumnes diuen que als lavabos del seu centre educatiu "falta la tapa del vàter, el sabó o la paperera", segons un informe del Síndic de Greuges. L'enquesta, feta a 1.300 alumnes, també mostra l'impacte que pot tenir en l'educació la incomoditat que senten les adolescents quan tenen la regla. La meitat dels enquestats assegura que han faltat algun dia a classe per tenir la regla i la majoria expliquen que se senten "incòmodes" quan tenen la regla a l'escola perquè “no poden netejar-se correctament”. Aquesta incomoditat, que ja es dona amb els productes menstruals d'un sol ús (compreses i tampons) i que acostumen a tenir fins a 8 hores de duració, pot augmentar amb els productes reutilitzables que es repartiran. De fet, la mateixa Guia per al coneixement sobre la menstruació de la Generalitat explica que en el cas de les calces i les compreses de tela, a vegades és necessari canviar-se o netejar-se al cap de quatre hores i alerta que és necessari tenir lavabos adaptats per fer-ho.

Marta Beltran, directora de projectes de Rezero i responsable del programa europeu Nou Període, explica que la situació dels lavabos a les escoles i instituts és un dels reptes que tenen pendents perquè "la societat encara està despertant en aquesta qüestió i, per tant, queden moltes coses per fer". Precisament aquest estat inicial dels canvis per facilitar la vida a les persones menstruants és el que ha fet que ni Educació ni Feminismes tinguin encara un cens de quins lavabos estan habilitats per poder netejar productes menstruals pocs dies abans de repartir copes, compreses i calces de tela entre els alumnes. L'únic que se sap del cert és que, per llei, cada centre ha de tenir un lavabo adaptat per a persones amb discapacitat per planta, uns espais que sí que tenen pica pròpia. Tot i això, el pla del Govern sí que preveu treballar de cara al 2024 per augmentar el nombre de lavabos "adequats per la gestió de la menstruació" i fonts d'Educació asseguren que es donaran instruccions als centres en aquest sentit.

Cargando
No hay anuncios

Canvi d'actitud

Mentre no es donen indicacions concretes, Beltran assegura que els centres poden buscar solucions com afegir una aixeta o una petita dutxa que es connecti a la cisterna. De fet, alguns centres com l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona o l’Institut La Sagrera de Barcelona ja han començat a treballar pel seu compte i han habilitat espais adaptats, i altres, de moment, deixen que les noies quan tenen la regla puguin utilitzar el lavabo de la sala de professors per tenir intimitat.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà dels canvis estructurals o organitzatius, des de l'Associació de Drets Sexuals, elaboradors de la guia que Feminismes fa arribar als centres, alerten que encara cal un canvi d'actitud. "Seguim tenint un estigma i un assenyalament cap a la menstruació", es lamenta Maria González, responsable de l'àrea comunitària de l'associació. "Hem de poder afavorir a tots els nivells que això es trenqui amb canvis en les instal·lacions, però també amb canvis simbòlics. S'ha de poder tenir una quotidianitat tranquil·la al voltant de la menstruació", insisteix. Una quotidianitat que també passa per canvis senzills com "facilitar que es pugui sortir de la classe per canviar-se, que sembla mentida, però encara no ho hem normalitzat", critica González.