El català a les aules

L'esquerra i la dreta es tiren els plats pel cap per la manca d'"imparcialitat" de l'informe europeu sobre l'escola catalana

Els europarlamentaris s'enfanguen en qüestions procedimentals i despatxen el debat de la immersió lingüística en mitja hora

Brussel·lesEl Comitè de Peticions de l'Eurocambra, presidit per la popular Dolors Montserrat, havia de debatre aquest dimecres l'informe sobre la visita a Catalunya d'eurodiputats de la dreta i l'extrema dreta per avaluar la immersió lingüística de l'escola catalana. Tanmateix, el ple s'ha enfangat i s'ha centrat a discutir qüestions procedimentals perquè els resultats provisionals de la missió no estaven en totes les llengües oficials de la Unió Europea –només en anglès– i perquè Montserrat no el va enviar 24 hores abans a la resta de representants, tal com estipula el reglament. El resultat: la discussió sobre el sistema educatiu català s'ha fet a correcuita i, de fet, els eurodiputats l'han despatxat en poc menys de mitja hora.

"Un minut per cap i de pressa, que tenim altres temes a l'agenda", ha dit Montserrat. La popular, però, abans havia permès (i fins i tot havia participat) en una discussió d'uns 50 minuts en què els representants de tots els colors s'han tirat els plats pel cap i s'han fet retrets que tenien poc a veure amb la situació lingüística de les aules catalanes.

Cargando
No hay anuncios

"Xou", "paperot" o "espectacle" són algunes de les expressions que els eurodiputats de l'esquerra i l'independentisme han fet servir per descriure tant la discussió d'aquest dimecres al Parlament Europeu com la visita del desembre passat dels eurodiputats a Catalunya, que va ser boicotejada pels Socialdemòcrates, els Verds i l'Esquerra per estar feta a mida per desprestigiar l'escola catalana.

Cargando
No hay anuncios

El juntaire Toni Comín ha acusat els grups de dreta i extrema dreta de fer “negacionisme lingüístic”. “Tots els estudis confirmen que el català està en retrocés. Així ho explicava també el relator per a minories nacionals de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el desembre passat”, ha afirmat. I ha afegit: “Sense la immersió a l’escola, el retrocés del català anirà a més i serà irreversible. La immersió és l’única garantia que el català mantingui la seva vitalitat”.

Comín ha criticat directament Montserrat, a qui ha retret el seu paper al capdavant del comitè de l'Eurocambra. "A més de ser imparcial, hauria de semblar-ho", li ha etzibat. En aquest sentit, ha recordat que per la manera com "estava planejada la missió", que va impulsar Cs i PP, diferents grups parlamentaris la van "boicotejar". "No continuï malmetent la reputació d'aquesta institució", li ha demanat el representant independentista a Montserrat, a qui considera responsable del “desprestigi” de la comissió. També ha tingut paraules per a l'eurodiputada taronja Maite Pagazaurtundúa: “Fan veure que volen defensar el bilingüisme de la societat catalana, però en realitat volen que la societat catalana sigui monolingüe i en castellà”, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Acusacions d'"obsessió absurda contra l'espanyol"

Una altra de les eurodiputades que han sigut més dures contra el paper de Montserrat i la missió ha sigut la socialista Cristina Maestre, que ja va rebutjar participar en aquesta "farsa". Ha criticat la conservadora catalana per "instrumentalitzar una altra vegada" el Comitè de Peticions "al servei del PP i de les seves causes". "I tot això ho paguen tots els contribuents", s'ha queixat la republicana Diana Riba entre el rebombori.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans, en canvi, ha volgut donar un to d'èpica a la feina dels eurodiputats i a l'informe preliminar sobre la immersió lingüística, que encara pot estar sotmès a esmenes i modificacions. "A Catalunya vam veure una cosa inusual, que la llengua comuna no pugui ser utilitzada amb normalitat. Hi ha una obsessió absurda contra l'espanyol", ha dit l'eurodiputada taronja Maite Pagazaurtundúa.

L'única eurodiputada que va formar part de la delegació d'eurodiputats que no era de dreta ni d'extrema dreta, la italiana del Moviment 5 Estrelles (no adscrit a cap grup) Maria Angela Danzi, ha criticat la manca d'"imparcialitat" de la missió. També ha carregat contra l'informe preliminar, que assegura que els catalans que volen més castellà a les aules són "víctimes de discursos d'odi" i ha dit que el fet que la justícia marqui els percentatges de les llengües a l'escola no respecta la separació de poders. "No es pot canviar el sistema per la sentència judicial que afecta un sol nen, això augmenta l'hostilitat", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios