El català al món
Educació08/07/2023

L'Escola Catalana de Londres entoma el repte de la professionalització

La institució, fundada per voluntaris fa vuit anys, ha vist per primera vegada com aquest curs un grup d'alumnes han superat els exàmens oficials

LondresDesprés de vuit anys en marxa gràcies al voluntariat de mestres i l'esforç dels pares, i al concurs imprescindible dels alumnes –aquest darrer curs, una vuitantena; el primer, entre vint-i-cinc i trenta–, l'Escola Catalana de Londres afronta una nova etapa a partir del setembre, una vegada ja sigui realitat l'homologació dels seus estudis amb el currículum oficial del departament d'Educació.

Això és possible gràcies al programa pilot que ha posat en marxa el Govern, que aprofita les iniciatives dutes a terme tant a la capital britànica com a Berlín, per assajar un model que es vol estendre a altres llocs on hi ha una comunitat catalana que ho demani i sigui factible fer-ho. De fet, el curs que tot just acaba a Londres ja ha vist com cinc alumnes dels més grans han fet, per primera vegada, exàmens oficials, la primera promoció que ho fa. Estudiants que van començar el primer any, el setembre del 2015.

Cargando
No hay anuncios

Enric Arias, un dels responsables de l'Escola, apunta els reptes actuals de la iniciativa: "Aconseguir un parell de posicions fixes, una que porti el dia a dia de l'administració, i l'altra, la de cap d'estudis, que s'encarregui del programa pedagògic i com l'implementem". I per fer-ho, la col·laboració del govern sembla imprescindible, en especial des del punt de vista econòmic. Perquè si bé les famílies paguen una matrícula –poc més de 300 lliures al trimestre per al primer fill, menys en el cas dels segons o tercers–, el salt a fer és la professionalització. Dit d'una altra manera, "consolidar un model", en paraules de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que aquest dissabte a Londres ha presentat el programa pilot i ha assistit a la darrera sessió del curs.

L'Escola Catalana de Londres és una més de les moltes saturday schools que funcionen al Regne Unit. Amb aquestes escoles es completa l'educació de la canalla i els adolescents, i poden ser d'idiomes diferents de l'anglès, però també de música, teatre, dansa o altra mena d'activitats extracurriculars.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, jurídicament, l'Escola ha estat sota l'empara de Catalans UK, el casal virtual de la comunitat al Regne Unit, que desenvolupa tota mena d'activitats culturals i cíviques. Però l'esmentada professionalització de l'Escola passa també per la seva majoria d'edat legal, fet que permetria una llibertat d'acció més gran per dur a terme més iniciatives relacionades amb el seu àmbit.

Risc d'involució

Tot i la ben rebuda col·laboració del Govern per part dels responsables de l'Escola, que potser es podrà acabar traduint en ajudes econòmiques més abundoses, el compromís dels pares amb la matrícula és un element important per a la pervivència de la iniciativa, perquè no depengui exclusivament només dels governs de torn. Des d'aquest punt de vista, la consellera Serret ha destacat el risc que el seu departament pugui ser objectiu prioritari de l'Estat en cas d'una victòria del Partit Popular i Vox en les imminents eleccions generals.

Cargando
No hay anuncios

Per això ha aprofitat la seva visita a la capital britànica per continuar llançant el mateix missatge que divendres proclamava el president, Pere Aragonès, per omplir les urnes el 23 de juliol. "Estem veient un desafiament institucional per l'auge de l'extrema dreta, que està arribant a molts governs de diferents parts d'Espanya. I, per tant, des del Govern i el departament hem llançat aquest missatge per acompanyar al màxim la comunitat catalana a l'exterior perquè pugui exercir el dret de vot".