Inquietud a l'escola concertada davant el possible tancament de classes

Per primera vegada el Govern plantejarà l'oferta de places conjuntament amb l'escola pública

BarcelonaHi ha neguit a les escoles concertades per la imminent preinscripció per al curs que ve, que aquest any arriba amb una novetat transcendental. Per primera vegada, i després que el Govern aprovés el decret d'admissió ara fa un any, el departament d'Educació programarà d'entrada tota l'oferta de places, tant dels centres públics com dels concertats. Aquest és un canvi molt important que vol fomentar una distribució equilibrada de l'alumnat, en el marc del Pacte contra la Segregació Escolar. Fins ara, els centres concertats podien oferir tots els grups que tinguessin subvencionats (es renoven cada quatre o sis anys) i després, en funció de la demanda de les famílies, el Govern ajustava el concert i els hi retirava si hi havia grups que havien quedat sense omplir. Ara, en canvi, el decret d'admissió dona potestat al Govern per programar l'oferta educativa any a any i decidir quants grups hi haurà en cada centre abans de saber com anirà la preinscripció.

"La planificació del Govern farà estralls a les concertades", anticipa Josep Manuel Prats, president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel). El sector, que escolaritza un terç de l'alumnat a Catalunya, està amoïnat perquè consideren que el Govern "condicionarà la demanda de les famílies": "Fins ara si perdíem o no el concert depenia de les famílies, però ara és el departament qui decidirà qui té dret a tenir més oferta. Això minva el dret de les famílies a triar escola", assegura. Les concertades es van comprometre al seu dia amb el Pacte contra la Segregació, un acord inèdit a l'Estat i impulsat pel Síndic de Greuges que establia accions concretes per repartir de manera més equitativa els alumnes vulnerables. La signatura de les concertades era clau, perquè acceptaven escolaritzar alumnes desfavorits a canvi de rebre més recursos. Però la concertada avisa que el Govern incompleix la seva pròpia llei perquè l'ensenyament encara no és gratuït: malgrat que un estudi del Síndic de Greuges va constatar que els projectes dels centres concertats són "més costosos" i "reben menys finançament" del que els pertocaria, el Govern no ha corregit aquest infrafinançament que fa anys que el sector denuncia. "Mentre no tinguem un finançament real de la plaça i el fet econòmic no sigui determinant, el dret a triar escola no serà real", afirma Eva Salvà, la directora general de l'Agrupació Escolar Catalana. La versió de les concertades és que com que el Govern els paga menys del que els pertoca, els centres han de cobrar quotes a les famílies per mantenir el servei, cosa que dissuadeix molts pares i mares de portar-hi els fills.

Cargando
No hay anuncios

Se senten "abandonades"

Segons la patronal, el Govern està deixant "abandonades" les escoles concertades: les petites són les que ho pateixen més, però els grans centres concertats també acumulen cada vegada més impagaments. "No pot ser que hi hagi famílies que tinguin coses gratis en funció de l'escola a la qual duguin els fills: si tries l'escola pública tindràs un ordinador i una copa menstrual, però si tries l'escola concertada no", denuncia Salvà, que diu que el que caldria és copiar el model sanitari, en què el pacient no nota la diferència entre un centre de l'ICS i un de concertat.

Cargando
No hay anuncios

A la falta de finançament que denuncien d'entrada s'hi afegeix "la pressió" que han rebut per abaixar ràtios: "En alguns territoris s'ha pressionat les concertades amb l'argument de no haver de tancar grups", diu Salvà. Segons fonts del departament consultades per l'ARA, la finalitat de la nova preinscripció és determinar "de forma territorialitzada els llocs escolars necessaris als centres" i, si cal tancar grups, es tindran en compte criteris com el nombre de llocs vacants, la previsió d'alumnes a escolaritzar, l'equilibri entre l'oferta i la demanda i l'equilibrada escolarització de l'alumnat vulnerable. Al seu torn, les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (Affac), partidàries d'acabar amb els concerts educatius, han engegat una campanya perquè almenys el departament d'Educació "aturi la concertació de places ocioses". "El curs passat van sobrar 16.356 places concertades que, tot i que no es van omplir, es van finançar amb diners públics", diuen. La previsió és que en les pròximes setmanes el departament d'Educació publiqui l'oferta de grups per al curs que ve.