Educació

L'OCDE avaluarà l'educació catalana per remuntar els resultats dels alumnes

El Govern i l'organisme internacional signen un acord de col·laboració, però Illa adverteix que les millores no arribaran "demà passat"

Barcelona"Tot el que sé d'educació ho he après en els últims 30 anys en escoles com aquesta", ha afirmat aquest matí Andreas Schleicher, director d'Educació de l'OCDE des de l'Escola Marta Mata, un centre d'alta complexitat del districte barceloní de Nou Barris. El motiu de la presència del pare de les proves PISA en aquesta escola barcelonina era escenificar la signatura del conveni de col·laboració entre el govern català i l'OCDE i que el president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar a principi de curs com a eina per millorar els resultats educatius a les escoles catalanes.

"No podem dir el que Catalunya necessita fer, però sí que podem explicar què es fa en altres llocs que tenen èxit", ha aclarit Schleicher. El creador i coordinador de PISA, les proves que analitzen el nivell educatiu dels alumnes a escala internacional, ho ha reconegut al costat de Salvador Illa, que també ha volgut demanar prudència respecte als tempos per millorar l'educació a Catalunya. "Aquest és un conveni a quatre anys, no esperin resultats demà passat. Els miracles, a Lurdes, aquí no en fem", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Illa ha detallat que el conveni –que de moment només és "una declaració d'intencions"– tindrà un "horitzó" de quatre anys. Així, es preveu que aquest any es faci una diagnosi de la situació de l'educació a Catalunya i el 2026 s'implementin les primeres polítiques acordades i se'n faci seguiment. L'any 2027 ha de servir per consolidar aquestes polítiques, i el 2028, per fer difusió i compartir les pràctiques que hagin tingut èxit.

Segons el conveni que se signarà en les pròximes setmanes, l’OCDE elaborarà diversos materials. Un d'ells serà un informe integral que, segons apunten des de Govern, "proporcionarà tant un diagnòstic del sistema educatiu com recomanacions de polítiques educatives concretes". Aquest document es farà públic i, en principi, s'hauria d'elaborar aquest mateix 2025. A més, des de l'organisme internacional també elaboraran un document intern anomenat ‘Prioritats per a l'acció’ per a ús de les autoritats catalanes, així com un informe de seguiment de les mesures implementades que es publicarà a finals de 2026 i de 2027.

Cargando
No hay anuncios

Atreure els millors docents a les aules desafiants

Tot i que ni el director d'Educació de l'OCDE ni el president del Govern han donat detalls més concrets sobre aquest conveni (tampoc quina inversió econòmica s'hi destinarà), Schleicher ha volgut insistir en el fet que, a parer seu, "Catalunya està en molt bona posició per situar-se com a líder al món de l'educació i disposa de totes les eines fonamentals per fer-ho".

Cargando
No hay anuncios

El director d’Educació de l’OCDE també ha tornat a insistir que a les aules catalanes l'èxit no ha de consistir en fer més, sinó en "ensenyar menys coses, però amb més profunditat i aprofitar els recursos per marcar una diferència", tal com va dir en una entrevista a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Des d'aquesta escola d'alta complexitat, Schleicher també ha fet referència a com hauria de ser la distribució de docents al sistema educatiu català: "Hem de donar inspiració per saber com atraure els millors professors a les aules més desafiants".

En aquest sentit, Illa ha volgut "reiterar la confiança en el sistema educatiu català" i ha insistit que "té bons professionals amb una alta dosi de vocació per la feina que fan". Ara bé, el president també ha admès que "tot i que hi ha tasques d'excel·lència de les escoles catalanes, hi ha un camí de millora que han assenyalat els resultats de les proves de l'OCDE i altres indicadors".