Formació professional

Educació ha hagut d'activar 1.600 substituts la primera setmana de curs

Un 2% de la plantilla de docents d'escoles i instituts catalans està de baixa

3 min
Centre de FP a Barcelona

BarcelonaEl curs ha començat amb una novetat destacada pel que fa a la gestió de vacants i substitucions docents a escoles i instituts catalans: el nou grup estable de docents substituts que funciona de manera externa a la tradicional borsa de docents. Aquest grup es va idear el curs passat per fer front a les dificultats per cobrir substitucions de manera àgil i evitar que algunes aules es quedessin sense docents durant setmanes. Ara, quan no fa ni set dies que ha començat el curs, fonts del departament d'Educació han confirmat que ja s'han activat el 76% dels 2.145 docents que han optat per formar part d'aquest grup de substitucions estables.

Aquest percentatge implica que fins a 1.630 docents catalans s'han agafat la baixa aquesta primera setmana de curs, una xifra que representa el 2% dels més de 82.000 mestres i professors que formen part de la plantilla docent de les escoles i els instituts públics. Ara bé, aquí cal tenir en compte que aquesta xifra només inclou les baixes que han estat cobertes per part d'aquests substituts estables, i no el conjunt de baixes que hi ha hagut al sistema educatiu català aquests primers dies. En aquest sentit, durant el curs, el percentatge de docents que estan de baixa acostuma a oscil·lar entre el 6% i el 8% de la plantilla, a excepció d'alguns pics inusuals que es produeixen quan hi ha epidèmies de grip, quan pot arribar a haver-hi un 24% dels docents de baixa.

Més enllà del funcionament del grup estable de substituts, segons els càlculs de la USTEC, amb data de 13 de setembre, al conjunt del sistema educatiu català s'han obert a la borsa al voltant de 900 nomenaments per cobrir arreu del país, ja sigui per baixes, per sol·licituds de canvi de jornada o per falta de docents per cobrir certes places. Del total de nomenaments possibles, se n'han cobert el 82%, sempre segons les dades del sindicat.

D'altra banda, aquest divendres el departament d'Educació també ha admès una xifra "elevada" de docents que just començar el curs han demanat una reducció de jornada. Una situació que Educació no quantifica però que se suma a les dificultats que han patit moltes escoles per configurar els seus equips docents tenint en compte que alguns professors no sabien on treballarien fins pocs dies abans de començar el curs. Davant d'aquesta realitat, la consellera d'Educació, Esther Niubó, també ha assegurat que la intenció del Govern és que, de cara al curs vinent, el procés d'adjudicacions de places docents finalitzin a finals de juny o principis de juliol. Així, tots els claustres sabran amb quin equip docent compten abans d'anar-se'n de vacances.

Places de FP bàsica per repescar els que no tenen l'ESO

Després que dijous el Govern expliqués que la meitat dels 31.000 alumnes que es van quedar sense plaça de FP aquest inici de curs no complien els requisits (que en el cas del grau mitjà principalment és haver-se graduat a l'ESO), aquest divendres el departament d'Educació i Formació Professional ha assegurat que el curs vinent "es treballarà" per potenciar la FP bàsica i els programes de formació i inserció (PFI). És a dir, els estudis als quals es pot accedir sense haver obtingut l'ESO.

De moment, Educació no ha concretat els motius pels quals gairebé 15.000 alumnes incompleixen els requisits per fer la preinscripció a la FP, però entre les opcions hi ha el fet d'haver comès un error omplint la paperassa, que falti documentació o que hi hagi estudis cursats en altres països que no es convalidin. També és possible que els aspirants no hagin aprovat 4t d'ESO en el cas dels graus mitjans o el batxillerat en el dels graus superiors. Per a aquest últim grup, fonts del departament han assegurat que, tot i que aquest curs ja és inviable, sí que es treballarà perquè el curs vinent hi hagi més places de FP bàsica i de PFI.

De fet, ara mateix per a aquests estudis hi ha 1.250 places en el cas dels PFI a tot Catalunya i 6.350 places de FP bàsica; d'aquestes, gairebé 1.400 són en centres privats. En aquest sentit, el departament ha reconegut que l'oferta d'aquests estudis és escassa i encara més si es compara amb la quantitat de places que n'hi ha en altres comunitats autònomes.

Pel que fa als gairebé 15.000 alumnes que a hores d'ara no han pogut accedir a la preinscripció per optar a una vacant en la repesca de FP per no complir els requisits, la setmana passada Niubó va assegurar que es faria un seguiment de totes les famílies que no tenien plaça per orientar-les. Aquest divendres s'ha explicat que l'acompanyament es farà des dels Serveis Territorials, però que, davant la gran quantitat d'alumnes que es troben en aquesta situació, finalment el contacte s'acabarà fent mitjançant un SMS.

Fonts de la conselleria també han explicat que l'objectiu és orientar aquests alumnes que no s'han pogut preinscriure per incentivar que continuïn estudiant, per exemple, orientant-los a fer cursos per obtenir certificats de professionalitat. Enguany, aquests estudis començaran al gener, però el curs vinent Educació també vol avançar-los perquè comencin a l'octubre.

stats