Plataforma per la Llengua demana la recusació del jutge del 25% de castellà a les aules
El Govern recorre la suspensió cautelar del decret que protegeix el català a les aules
BarcelonaLa batalla judicial per l'escola en català continua. El Govern ha interposat ara un recurs contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic, l'eina que ha de blindar el català com a llengua "normalment emprada com a vehicular" a l'escola. El Govern està "plenament convençut de la legalitat del decret" i assegura que "la norma no suposa un dany real i efectiu a l'alumnat", de manera que no hi ha raó legal per interposar mesures cautelars a una llei de caràcter general.
El recurs de reposició del Govern arriba dues setmanes després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspengués cautelarment el decret, arran del recurs presentat al juny per l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, la principal entitat que boicoteja l'escola catalana amb un degoteig de denúncies per reclamar que es faci un 25% de castellà a les aules. Feia tot just un mes que el Govern havia aprovat el decret, el maig passat.
Un altre curs en fals
El decret del règim lingüístic del sistema educatiu és una de les solucions que el Govern va anunciar l'estiu del 2023 davant els atacs al model d'escola catalana i per esquivar la imposició judicial del 25% de classes en castellà. Finalment, aquest maig es va aprovar i havia de ser una protecció extra per al català.
D'una banda, el decret fixa que els plans lingüístics d'escoles i instituts no es poden canviar a mig curs –com exigien algunes de les sentències de famílies que demanaven que els fills estudiessin en castellà– i, de l'altra, determina que l'únic responsable legal dels projectes serà el departament d'Educació i, per tant, eximeix les direccions dels centres. Ara bé, amb la suspensió cautelar de la mesura, i tenint en compte que l'agost és inhàbil judicialment, és probable que el curs vinent els centres encara no hagin hagut d'adaptar-se a la normativa i, com a resultat, no tinguin el seu nou pla lingüístic.
Plataforma demana la recusació del jutge
L'entitat Plataforma per la Llengua, que ha estat admesa com a part, ha anunciat que s'afegeix al recurs contra la suspensió del decret del règim lingüístic, però, a més, ha presentat un escrit per recusar el magistrat de l'Audiència Barcelona, Javier Aguayo, per haver participat de manera irregular en el cas i haver fet declaracions partidistes durant la missió dels eurodiputats el desembre passat sobre la immersió lingüística.
En aquest sentit, la Plataforma retreu que el jutge afirmés als eurodiputats (tal com consta a l’informe del Parlament Europeu) que "no es pot exigir als ciutadans que siguin herois per exercir els seus drets i demanar el 25% de castellà" i que "els polítics han utilitzat la qüestió lingüística en la seva agenda política", entre altres opinions. Per a l'exjutge Ramon Llena, assessor jurídic de l'entitat, "un jutge no pot fer un posicionament tan clar a favor d'una de les dues parts". Aguayo ha participat a petició pròpia de les diferents sentències del 25% de català a les aules, i Òmnium Cultural ja va demanar la seva recusació pel cas de l'escola de Canet de Mar.
Pel que fa a la suspensió, des de l'agrupació de defensa del català diuen que "no es pot justificar de cap manera", perquè, en un procediment contenciós administratiu "hi ha la presumpció legal que les actuacions de les administracions són ajustades a dret, i això només es pot defugir o contrariar amb un pronunciament sobre el fons de la qüestió". A més, afegeix l'entitat, "tampoc hi ha cap fonament de risc" a l'hora de mantenir vigent el decret, perquè el fet de mantenir-lo "no té efectes immutables ni irreparables". Alhora, l'entitat també afirma que la interlocutòria del TSJC no només ha obviat la presumpció de constitucionalitat de l’actuació de l’administració catalana, sinó que a més s'extralimita i anticipa el que hauria de resoldre la sentència.