Educació
Societat Educació 21/02/2023

El govern espanyol aprova 2.520 milions d'euros en beques

115.820 estudiants catalans van rebre ajudes estatals durant el curs 2021-2022

2 min
La ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, en roda de premsa a la Moncloa

Madrid2.520 milions d'euros per a un milió d'estudiants. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts una partida "històrica" en beques, en paraules de la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, que s'ha congratulat de destinar un 70% més en aquest àmbit que l'últim govern del PP. A partir del mes de març i d'abril es podran començar a enviar les sol·licituds i es concediran durant l'agost i el setembre, amb l'objectiu que l'últim trimestre de l'any els beneficiats ja puguin percebre les quanties.

El nombre d'estudiants a Catalunya que rebin les beques estatals dependrà de la demanda, que reuneixin els requisits i, finalment, que el ministeri les concedeixi. Tanmateix, orientativament serveixen com a punt de referència les dades del curs 2021-2022, les últimes que Educació té tancades i que ha facilitat a l'ARA: 115.820 alumnes de totes les etapes educatives, si bé majoritàriament són de batxillerat, universitat i formació professional. Les ajudes per a persones amb necessitats específiques amb motiu de discapacitats sí que cobreixen des del segon cicle d'educació infantil. Les xifres del curs 2022-2023 es donaran a conèixer a principis de març.

Com a novetat, Alegría ha explicat que les beques compten amb un augment de l'import pel que fa al complement de residència. Per a aquells alumnes que s'han de desplaçar a estudiar a una ciutat més gran, es percebien 1.600 euros i ara en seran 2.500. El càlcul de la ministra és que es beneficiaran d'aquest augment uns 187.000 estudiants. En segon lloc, el complement per a les persones amb discapacitat acreditada superior al 33% per trastorn de conducta, del llenguatge o la comunicació o per espectre autista, serà de 400 euros. Uns 214.000 estudiants es beneficiaran d'aquesta ajuda, segons ha afegit Alegría.

A més, la ministra ha assegurat que s'ha implementat una millora en la gestió de la concessió de beques a fi que els aspirants tinguin clar des del principi si reuneixen els requisits per rebre-la en el moment de fer la sol·licitud, si bé ha anotat que cal continuar facilitant aquesta tasca als estudiants. Alegría ha recordat que l'escola pública representa un 64% del sector i la privada-concertada un 33%, quan li han preguntat si en algunes comunitats autònomes que dediquen esforços a fomentar l'educació privada hi haurà obstacles per fer arribar les ajudes. La ministra ha subratllat que la competència en la concessió de beques és de l'Estat, per bé que la gestió final està cedida en el cas de Catalunya i Andalusia.

stats