Gairebé la meitat de les places de les llars d'infants privades estan buides

La gratuïtat de la pública i la davallada de la natalitat fan caure la demanda un curs més

Una llar d'infants, en una imatge d'arxiu
2 min

BarcelonaL'episodi es repeteix: les llars d'infants privades perden pistonada un curs més. Aquest inici de curs gairebé la meitat de places d'escola bressol privades quedaran buides. Concretament, el 44% de les vacants quedaran sense cobrir, segons els resultats d'una enquesta difosa entre els centres adherits a l'Associació Catalana de Llars d'Infants. En un comunicat detallen que no s'han omplert més de la meitat de places d'infantil 0 (I0), el 25% de places d'I1 i una de cada tres places d'I2, l'etapa que des de fa dos anys és gratuïta a la pública.

"Feia uns quants anys que omplíem l'escola, començàvem l'any amb llistes d'espera. El curs passat ja vam notar una mica de baixada en el nombre de matriculacions, però aquest any el canvi ha sigut molt evident", explica a l'ARA Sílvia Turmo, la directora de la llar d'infants Petita Escola, al barri de Gràcia de Barcelona. "A I2 tenim tres aules amb 20 places cadascuna. Però aquest curs només s'han matriculat 32 alumnes, quan en podríem arribar a tenir 60", lamenta. "És una llàstima que no s'aprofitin totes aquestes places, amb l'important volum d'infants que s'han quedat fora del sistema educatiu en una etapa tan important per a ells com és el 0-3", ha dit la presidenta de l'Associació Catalana de Llar d'Infants, Conxita Pericó. A tall d'exemple, més de 3.700 infants s'han quedat sense plaça en una escola bressol pública a Barcelona, gairebé 700 a l'Hospitalet de Llobregat, 400 a Sabadell i 180 a Sant Cugat. "És estrany i trist. Sabem que hi ha famílies que es queden sense llar d'infants mentre nosaltres veiem que tenim les classes mig buides", lamenta Turmo. Davant aquesta situació, com ja ha passat altres anys, des de l'Associació asseguren que posen "aquestes vacants a disposició de l'administració" a través d'una col·laboració entre el sector públic i el privat.

Centres privats gratuïts

Segons l'Associació, un dels principals motius que expliquen aquesta davallada en les matriculacions és la gratuïtat de l'etapa d'I2 que des de fa dos cursos –aquest serà el tercer– s'aplica als centres de titularitat pública. Tot i que les privades reben una subvenció de 800 euros anuals per infant, cosa que es tradueix en un descompte de 70 euros al mes per a les famílies, la diferència de demanda és abismal. "Abans moltes famílies que havien vingut amb nosaltres, tot i tenir plaça a la pública, s'acabaven quedant. Tenies maneres de competir. Però davant d'una gratuïtat no podem fer res", insisteix Turmo. A aquest fet també cal sumar-hi una realitat demogràfica, ja que la caiguda de naixements continua marcant l'oferta educativa a Catalunya. De fet, aquest curs 2024-2025 hi haurà 1.800 infants menys d’I3 a les escoles catalanes, un fet que es veurà reflectit en una evident baixada de ràtios. 

Per aquest motiu, des de l'Associació demanen al nou Govern que sigui conscient de la necessitat de trobar una solució al problema, i proposen com a solució crear una xarxa educativa amb la col·laboració dels sectors públic i privat. En aquest sentit, Pericó ha remarcat que cal emmirallar-se en altres comunitats autònomes, com les Illes Balears o el País Valencià, que ofereixen una gratuïtat universal del primer cicle d'educació infantil, cosa que també inclou la xarxa de llars privades. “Cal que Catalunya no es quedi enrere. Aquest model possibilita una major varietat de projectes i opcions entre els quals escollir, sense la discriminació que suposa que unes places siguin gratuïtes i d'altres no", ha assenyalat.

stats