Educació tria els experts per capgirar el fracàs de PISA

La comissió serà liderada pel president del Consell Escolar i haurà de tenir les primeres conclusions al febrer

Núria Rello fent una classe. Arquitecta i professora d'ESO.
06/03/2024
4 min

BarcelonaEl Govern comença l'any posant fil a l'agulla per abordar la greu crisi educativa que viu Catalunya després dels mals resultats als informes PISA. Tal com va anticipar la consellera d'Educació, Anna Simó, l'executiu ja ha escollit la majoria dels experts que integraran la comissió educativa que va pactar amb l'oposició i que ha de presentar mesures a curt i llarg termini per capgirar la situació a les escoles i instituts del país. En un comunicat, el departament ha anunciat que el grup estarà coordinat pel president del Consell Escolar de Catalunya (CEC), Jesús Vinyes, i que formaran part de la comissió docents vinculats a entitats com Rosa Sensat, plataformes com Clam Educatiu i fundacions com la Bofill.

Està previst que la comissió comenci a deliberar la setmana que ve amb l'inici del trimestre escolar i, que, a principis del mes de febrer, ja faci arribar les primeres conclusions als grups parlamentaris perquè es debatin les primeres decisions.

Coordinador

La comissió que ha de capgirar la mala situació educativa estarà coordinada pel president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Vinyes, especialitzat en psicopedagogia. Vinyes ha tingut experiència com a docent, però també com a inspector d’Educació, director dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental i com a professor universitari a la UAB i a la UB.

Docents

El departament d'Educació ha proposat tres docents per formar part del grup d'experts: un de primària, un de secundària i un de formació professional (FP). Pel que fa a primària, la comissió comptarà amb la mestra i pedagoga Mercè Mas, que actualment treballa a l’Escola la Roureda de Sant Esteve Sesrovires. Mas ha estat vinculada a grups en l’àmbit de la didàctica de les ciències de la UAB, membre del grup Avaluar per Aprendre i del consell de formació de Rosa Sensat, entre més càrrecs.

El representant de l'ESO serà el periodista i professor Víctor Saura, que ha estat cinc anys dirigint el Diari de l'Educació i aquest curs ha canviat el periodisme per la docència en un institut. També és membre de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva.

Finalment, pel que fa a l'FP, hi haurà el professor Francesc Roca. Jubilat el setembre passat, Roca va ser cap d’estudis, sotsdirector i director a l’Institut Comte de Rius de Tarragona i col·laborador del departament d’Educació com a formador del professorat.

Direccions d'escoles i instituts

Entre els noms escollits pel departament d'Educació també hi haurà tres docents que formin part de la direcció de centres educatius públics, que ha escollit la junta central de direccions de centres públics. Els noms designats són els d'Arturo Ramírez Varela, director de l'Escola Sant Jaume del Prat de Llobregat i que col·labora amb el departament d'Educació a través de la Subdirecció de la Funció Directiva; Joan Cumeras, director de l'Institut Santiago Sobrequés i Vidal i docent de Visual i Plàstica; i Ermengol Alemany i Font, director de l'Escola Castell de Dosrius i implicat en les comissions del Pla d'educació digital i de l'espai migdia.

Els dos noms que representaran les direccions de la concertada són: la directora pedagògica de l’Escola Vedruna de Palafrugell, Montserrat Jiménez, i el director de l’Escola Pia Balmes de Barcelona, Joan Vila. Jiménez també és membre de la junta del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació a Catalunya i Vila ha treballat en el camp de la didàctica de la matemàtica en els darrers anys.

Entitats pedagògiques

L'executiu també ha designat tres noms per representar la gran quantitat d'entitats pedagògiques que hi ha a Catalunya. Un dels escollits és el mestre Raül Manzano, del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià en formació del professorat i innovació educativa. Manzano va ser president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i és expert en escola rural.

La sòcia de Rosa Sensat i impulsora de la plataforma Clam Educatiu, Marta Pujadó, també formarà part de la comissió educativa. Pujadó és professora i coordinadora pedagògica a l'institut Vapor del Fil i té experiència en formació del professorat i transformació educativa.

Finalment, el tercer representant d'entitats pedagògiques serà el director i professor de llengua catalana i literatura a l’Institut de Sarrià de Ter, Albert Bayot, que també és membre de la junta de govern del Col·legi de Docents.

Referents en formació inicial

Després que el fracàs a les proves PISA obrís el debat sobre si la formació que reben els docents catalans és adequada, entre els experts escollits pel Govern hi ha quatre professionals que destaquen en aquest àmbit. Una és la biòloga i exdirectora de l'Escola Virolai, Coral Regí, que és membre de la junta de la Societat Catalana de Pedagogia i col·laboradora de la Fundació Bofill i la Fundació Carulla, entre altres.

Educació també comptarà amb la cap del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències de la UAB, Digna Couso, que té experiència en el desenvolupament professional de les STEM (ciència, tecnologia i matemàtiques) tant a primària com a secundària.

També s'ha escollit la directora de la Fundació Artur Martorell, Carme Ortoll, que ha estat mestra, cap d’estudis i directora d’escola pública. Ortoll ha ocupat els càrrecs de cap del Servei de Formació i Innovació de l’Educació Infantil i Primària i de directora general d'Infantil i Primària del departament d’Ensenyament i ha estat formadora de mestres a la UB, la UAB i la Rovira i Virgili.

Dins aquest sector també ha estat escollida l'exinspectora d'Educació Elvira Borrell, que és experta en avaluació educativa i organització escolar i ha format part del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya.

Famílies i món local

Finalment, el departament d'Educació ha designat dos perfils per representar les famílies i el món local. Mireia de Mingo, que té el grau d'educació primària i és presidenta de la junta de l'AFA de l'Institut Vila de Gràcia, representarà les mares i pares dels alumnes. De Mingo també és representant al consell escolar del CEIP Patronat Domènech de Barcelona.

Pel que fa al món local, formarà part de la comissió d'experts la pedagoga Sílvia Lombarte, que és directora de l'Àrea d'Escoles Bressol a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i té experiència en l'àmbit de recerca i docència a la UB.

stats