“Fora el covid i benvinguda la nova era de l’educació!”

Sis membres de la comunitat educativa expliquen com encaren el nou inici de curs

Missatge de benvinguda a una pissarra escolar durant el retorn a les aules el mes de setembre.
27/08/2022
4 min
Dossier Les incerteses del nou curs Desplega
1
Més incertesa després de la pandèmia: les incògnites del nou curs
2
“Fora el covid i benvinguda la nova era de l’educació!”
3
La inflació desbocada encareix la tornada a l'escola
4
Euskadi ultima un nou pacte educatiu que s'ha fet esperar 25 anys
5
Les Balears comencen curs estrenant llei educativa
Entrevista
“Els mestres necessiten estabilitat i reconeixement a la seva feina”

GironaAls nervis i la il·lusió que cada any marquen l’inici d’un nou curs, aquest any s’hi sumen certs neguits per com funcionaran els canvis que el departament d’Educació ha aplicat en el currículum escolar. Tot i això, les sis persones entrevistades, de sis escoles diferents, celebren la fi de les restriccions anticovid i esperen no haver de tornar-hi mai més. 

Erola, alumna

Erola Clavera: “Tinc moltes ganes de tornar”

Alumna de l’Institut Antoni Pous de Manlleu, Erola Clavera enceta el seu últim any de l’etapa escolar: 2n de batxillerat. “Espero que em segueixi agradant tant com m’ha agradat primer de batxillerat, per seguir ampliant coneixements i seguir aprenent”, assenyala. La jove és conscient que els pròxims mesos tindrà diversos reptes sobre la taula, com entregar el treball de recerca i haver-se de preparar per a la selectivitat. “Espero que el ritme sigui semblant a primer. Òbviament, ampliaré els continguts i la dificultat pujarà, però espero que el nivell d’estrès no pugi, tot i que crec que amb la selectivitat es complicaran les coses una mica”, admet rient. De fet, té molt clar que aquest any serà més important que mai no perdre el fil a les classes: “Tot el que fem entrarà a la selectivitat, per tant, hauré d’estar superatenta a classe. No puc perdre’m ni un minut, perquè serà tot superimportant. Però tinc moltes ganes de tornar a classe, per aprendre i passar-m'ho bé!”.

Laia Tubella, vetlladora

Laia Tubella: “És un curs incert”

Tots els canvis aplicats pel departament d’Educació també preocupen a Laia Tubella. És vetlladora de la cooperativa Quàlia i treballa a l’Escola Alba de Tàrrega: “És un curs una mica incert pel fet d’haver-ne avançat l’inici”, reconeix. Si abans dedicaven el mes de juny al tancament i el setembre a preparar el nou any, aquest any han hagut de fer “una cloenda més exprés” per començar a enfocar el nou curs ja al juny. Per això, la vetlladora sent un punt de patiment: “És una cosa nova que no coneixem i que és una mica experimental”. Tot i això, creu que se n’acabaran sortint: “Al final sempre surten entrebancs, però els hem d’afrontar amb ganes i amb el màxim de materials i recursos per fer-ho el millor possible”. 

Anna Gai, directora

Anna Gai: “Hem d’anar tots a l'una”

“Espero que sigui tranquil, amb harmonia, i que puguem fer les coses amb calma”. És el desig d’Anna Gai, la directora de l’escola rural de Sant Esteve de Guiables, a Vilademuls (Pla de l‘Estany). La també mestra recorda que des del curs 2017-18 el col·lectiu docent està patint “un estrès extrem”. “Desitjo que tornem a la normalitat i que als claustres tinguem temps de poder fer discussions pedagògiques, per arribar a acords que siguin beneficiosos per al conjunt de la societat i de la comunitat educativa”, afirma. Però, per aconseguir-ho, Gai considera que cal que hi hagi més suport i confiança de la societat cap al seu col·lectiu. “No parlo de la nostra escola, sinó a nivell general. I necessitem que hi hagi una entesa absoluta entre el departament d’Educació, els professionals i els sindicats, perquè la crispació que s’ha viscut aquest últim curs no ajuda”, subratlla. Malgrat les dificultats i els reptes que han d'afrontar, la directora es mostra optimista: “Tot anirà bé si tots hi posem el nostre granet de sorra, però necessitem anar tots a l'una, que és l’important”, insisteix la directora. 

Arnau, professor

Arnau Montón: “Tinc moltes ganes de començar”

Nou inici de curs i nou currículum escolar. “Ni els docents ni els alumnes hi estem acostumats, però espero que ens hi puguem adaptar el màxim de bé possible”, diu esperançat el professor del Vedruna de Palamós Arnau Montón. El jove docent admet que està “una mica neguitós” amb les noves dinàmiques i matèries, però només anhela que el covid no els torni a fer la guitza. “Hem patit molts confinaments i moltes faltes de nens a les aules, i l’últim que desitjaríem és que tornés a passar”, diu. A més, personalment aquest curs s’enfrontarà a un nou repte: per primera vegada serà tutor d’un cicle superior. “Em desvisc per la meva feina i m’encanta fer-la, tinc moltes ganes de començar”, afirma amb un somriure. 

Noemí Dolcet, mestra

Noemí Dolcet: “Un curs amb normalitat”

“El setembre és un mes d’inicis –pel que fa a rutines, objectius i projectes– i sempre m’ha agradat. Tinc moltes ganes de retrobar-me amb els alumnes i les seves famílies”, diu la mestra i monitora dels Maristes de Lleida Noemí Dolcet. La jove, cada any, es marca com a propòsits continuar formant-se i millorar com a mestra i monitora. “L’educació està en un canvi constant, i un repte que tenim és seguir aquest canvi i no quedar-nos endarrerits”. Però, sobretot, el que desitja és que els contagis no tornin a les aules. “Després de viure els últims cursos envoltats de protocols per la pandèmia, que en la meva opinió molts no estaven adequats als infants, espero viure un curs amb total normalitat, en el qual l’únic important siguin els nens i nenes i la seva educació”, subratlla. 

Susanna, mare

Susanna Gimenez: “Que aprenguin molt” 

Com la resta d’entrevistats, també Susanna Gimenez desitja que torni la normalitat, després de dos anys marcats pel covid. La veïna de Terrassa és mare de dos nens: el Roger, que farà 2n de primària, i l’Oriol, que s’estrena amb el primer de batxillerat. “Espero que hi vagin il·lusionats, que s’hi adaptin bé i que aprenguin molt”, diu. Ara bé, només té una petició per a la classe política: “Que es posin d’acord amb les instruccions que donen a les escoles”. “Cada any van canviant coses, i quan preguntes a l’escola el perquè, ells al final tenen directrius marcades des de dalt, i això fa que de vegades no s’entenguin”. Tot i això, afronta el nou curs amb molta il·lusió: “Fora el covid i benvinguda la nova era de l’educació!”, exclama. 

Dossier Les incerteses del nou curs
Vés a l’ÍNDEX
stats