Selectivitat

Els exàmens de les PAU es penjaran a finals de mes: què en sabem fins ara?

Serà un únic model per matèria i encara no s'ha acordat quant penalitzaran les faltes d'ortografia a català i castellà

Dues estudiants a la manifestació per reclamar conèixer els models d'examen de les noves PAU
Natàlia Pinyol / Diana Silva
11/10/2024
4 min

Barcelona"Som conscients del neguit que genera als estudiants, però vull llançar un missatge de confiança". Amb aquestes paraules la coordinadora de les proves d'accés a la universitat (PAU) a Catalunya, Pilar Gómez, ha intentat calmar l'ambient d'aquest divendres, quan estudiants d'ESO, FP i batxillerat han estat cridats a la vaga per exigir que "es publiquin ja" els nous models d'examen de la selectivitat.

En aquest sentit, Gómez ha explicat que abans que s'acabi el mes, i de manera progressiva, es penjaran els nous models de la prova al lloc web de Canal Universitats (Universitats.gencat.cat). Ara bé, a diferència del que ha passat fins ara, quan els estudiants tenien diferents models d'examen d'anys anteriors per practicar, aquest cop només tindran un únic model de prova de cada assignatura per fer-ho. La conselleria no preveu penjar més d'un model per matèria i Gómez ha insistit que la selectivitat no es prepara practicant amb exàmens d'anys anteriors, sinó "fent un bon batxillerat". La coordinadora de les PAU també ha insistit que el currículum del batxillerat no ha canviat i, per tant, no és tan decisiva quina sigui l'estructura concreta de l'examen.

Pel que fa a l'estructura general de les PAU, des del departament s'ha insistit que no canvia, que continuarà tenint una part obligatòria de cinc exàmens i una fase voluntària en què els estudiants es podran examinar de fins a tres matèries. Tot i això, sí que s'han explicat de manera poc concreta algunes "adaptacions" que es faran als exàmens per ajustar-se a la nova normativa estatal, que es va fer pública a l'estiu i que els rectors universitaris van avalar fa poques setmanes. La més destacada és que hi haurà un "model únic d'examen" per a cada prova en lloc de poder triar entre dues opcions. Tot i això, hi haurà apartats on es podrà escollir entre preguntes. Pel que fa a la tipologia de preguntes, només un 30% podran ser de resposta tancada, és a dir de tipus test.

Per tot plegat, des del departament s'ha recordat que des de finals de setembre s'estan fent reunions amb els professors de batxillerat de cada matèria per explicar com seran els nous exàmens i que ja han fet les trobades de 28 de les 35 matèries que formen part de les PAU amb més de 14.000 docents.

Què ha transcendit?

Correcció gramatical

Pel que fa als criteris de correcció, que també es penjaran pròximament, la principal novetat és que la coherència, la cohesió i la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica penalitzaran fins a un 1 punt en totes les matèries. “No podem fer un examen de química com si estiguéssim fent un tuit. Hem d'escriure de manera correcta, és una qüestió de maduresa", ha reiterat Gómez.

En aquest sentit, des de la conselleria han explicat que tot i que la normativa estatal marca que en les llengües la mala redacció pot restar fins a 2 punts, encara estan acabant de decidir quin serà el percentatge de penalització concret. Tot i això, la coordinadora de les PAU ha volgut calmar els estudiants explicant que, tenint en compte que a Catalunya fins ara no hi havia aquest límit, es decideixi el que es decideixi l'alumne en sortirà beneficiat.

Història

Tot i que encara no es coneixen els models d'examen oficials, els docents ja han començat a conèixer quines seran les característiques de les proves que se celebraran els dies 11, 12 i 13 de juny. En el cas d'història, tal com han explicat diversos professors a l'ARA, la prova serà molt més competencial i menys memorística que fins ara, tindrà quatre blocs de dos punts i mig cadascun i inclourà un apartat de preguntes tipus test. També s'ha explicat als docents que a tots els blocs "existirà una presència equilibrada dels àmbits català i espanyol, i de temàtiques polítiques, socials i econòmiques".

Català i castellà

En el cas dels exàmens de català i castellà comuns, el fet que ja no hi hagi unes lectures obligatòries a batxillerat ha fet variar una mica l'estructura. L'antic apartat de comprensió lectora passarà de valdre 4 punts a valdre'n 2, però s'inclourà un nou apartat de coneixements literaris on hi haurà alguna pregunta sobre mètrica i qüestions sobre figures retòriques i elements i temes literaris.

“Per a vosaltres un experiment, per a nosaltres el futur”

Centenars d'alumnes han fet vaga i s’han manifestat aquest divendres a tot l’estat espanyol, mobilitzats pel Sindicat d’Estudiants. A Barcelona s'han concentrat a la plaça Sant Jaume amb pancartes i crits com "per a vosaltres un experiment, per a nosaltres el futur” o "examen incert, futur desert".

“Hem estat tot primer de batxillerat preparant-nos per a uns models que estan canviant a últim moment. Aquesta sèrie de canvis no es poden estudiar en el que queda de batxillerat”, ha declarat Júlia Magallón, alumna de segon de batxillerat. En el mateix sentit, Jana Solanelles ha afegit que, a parer seu, els canvis “no afavoreixen gens els alumnes”. Pel que fa als criteris de correcció, asseguren que en exàmens com història i filosofia "s’ha de desenvolupar molt bé el que es vol explicar" i que tenen "molt poc temps".

stats