Els estudiants de centres privats de FP es quintupliquen en l'última dècada
La meitat d'aquests alumnes opten per l'ensenyament a distància, segons un estudi de CaixaBank
BarcelonaL'auge de la formació professional a tot l'Estat és una evidència. El curs 2022-2023 el nombre d'estudiants que van optar per aquest tipus de formació va superar el milió, una xifra que ha crescut un 55% en només deu anys. L'augment d'alumnes de FP també ha obert la porta a una nova tendència que podria suposar l'inici d'un canvi de fons en aquest sector educatiu: en l'última dècada, el nombre d'estudiants que han escollit un centre privat per estudiar un grau de FP s'ha disparat un 467% a tot l'Estat. Així ho demostra l'últim estudi de CaixaBank Dualiza i Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, que s'ha fet públic aquest dimecres.
Segons els càlculs plasmats a l'informe anomenat Radiografía de los centros de FP en España, el curs 2013-2014 menys de 40.000 alumnes de tot l'Estat triaven estudiar un grau de FP en un centre privat, mentre que deu anys més tard aquesta xifra s'ha enfilat fins als gairebé 230.000 estudiants. Ara bé, tot i aquest fort increment de la modalitat privada, el curs 2022-2023 gairebé dues terceres parts dels estudiants de FP (65,7%) feien classe en un centre públic, mentre que només un 21% en un institut privat i un 13% en un centre concertat. Al rànquing de tipus de centre sí que s'han intercanviat les posicions els privats i els concertats, ja que fa una dècada hi havia el triple d'alumnes a la concertada que a la privada i en l'actualitat hi ha gairebé 100.000 estudiants més que van a centres privats que als concertats.
Més enllà de l'increment generalitzat d'alumnes a la formació professional, els autors de l'estudi plantegen que un dels motius que poden explicar l'auge del sector privat en aquests estudis és que els centres privats tenen molts alumnes estudiant a distància. De fet, el curs 2022-2023 més de la meitat (52%) dels estudiants de l'Estat que cursaven FP a la privada ho feien en la modalitat a distància, mentre que en el cas de la pública només un 12% de l'alumnat opta per l'opció no presencial.
Centres d'excel·lència
A part de la diferència entre públics, privats i concertats, l'estudi també desgrana quants centres d'excel·lència de FP té cada comunitat autònoma. En aquest sentit, Catalunya és la segona comunitat amb més centres d'excel·lència de FP –una distinció que atorga el ministeri d'Educació a centres de FP inicial–. El sector educatiu català té 5 dels 66 centres amb aquesta categoria que hi ha l'Estat, només per darrere del País Basc, que en té 6, però empatat amb Aragó, Castella-la Manxa, Galícia i Navarra, tots amb cinc centres amb aquesta distinció.