UE

Espanya, el segon país de la UE amb més joves sense cap títol més enllà de l'ESO

La distància entre homes i dones que abandonen l'educació de manera prematura s'eixampla a l'Estat i a tot el bloc europeu

2 min
Una classe d'ESO

Brussel·lesEspanya va millorant a poc a poc, però continua sent un dels estats membres de la Unió Europea que registren un abandonament escolar prematur més elevat. És a dir, que té una de les taxes més altes de joves d'entre 18 i 24 anys que no tenen cap títol més enllà de l'educació secundària obligatòria (ESO). L'any passat aquest percentatge a l'Estat va ser del 13,7%, segons les dades publicades aquest dijous per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.

Malgrat que Espanya continua a la part baixa del rànquing, només per sobre de Romania (16,6%), ha millorat lleugerament respecte al 2022, quan va arribar al 13,9%. De fet, les xifres espanyoles han anat progressant des que l'Eurostat publica aquestes dades, el 2014. Aleshores va registrar un 21,9% i ha anat baixant fins al dia d'avui. L'únic any que va empitjorar respecte a l'anterior va ser el 2022. La taxa va ser del 13,9%, cosa que va empitjorar en 0,6 punts la xifra del 2021.

El global de la Unió Europea també ha anat reduint la taxa d'abandonament escolar prematur i l'any passat es va quedar al 9,5%, més de quatre punts per sota que Espanya. Pel que fa als països de l'euro, la mitjana també és inferior a la de l'Estat i està en el 9,8%, una dècima més del que havia registrat l'any anterior.

Després d'Espanya, el pitjor país de la UE amb abandonament escolar prematur és Alemanya, que supera el 12%, seguida d'Hongria, Itàlia, Xipre i Dinamarca, que sobrepassen el 10%. En canvi, al capdavant del rànquing s'hi troben països com Croàcia (2%), Polònia, Grècia o Irlanda, que s'acosten al 4%. L'objectiu de la UE per al global dels estats membres és el 10%.

Taxa d'abandonament escolar prematur a la UE

Menys abandonament escolar entre les dones

Les diferències entre les taxes d'abandonament escolar d'homes i dones són bastant destacades, tant a l'Estat com al global de la UE. Mentre que el 16% dels nois d'entre 18 i 24 anys d'Espanya no tenen cap títol més enllà de l'ESO, la taxa de noies és de l'11,3%. La diferència és de gairebé cinc punts, bastant més que a la resta de països de la Unió Europea, on la distància és de 3,5 punts. La taxa dels homes al global del bloc europeu és d'11,3%, i la de les dones és del 7,7%.

D'aquesta manera, pel que fa només a les dones, la UE ja ha assolit l'objectiu del 10% que s'havia proposat, i durant els últims anys s'ha anat reduint la taxa més de pressa que no pas la dels homes. De fet, la distància entre els percentatges dels homes i les dones s'ha anat eixamplant. A Espanya, el 2014 era de 3,8 punts, un menys que l'any passat, i al global de la UE d'uns dos punts, quan el 2023 va ser de gairebé quatre punts.

stats