Les escoles, "al límit": hi ha 120.000 confinats i 20.000 positius més

La conselleria ha nomenat 8.000 substituts en deu dies, quasi 3.000 aquesta setmana

BarcelonaSense treva en els contagis ni els confinaments en l'entorn escolar. Aquest dijous hi ha a Catalunya 120.277 professors i alumnes confinats –són a casa quasi el 8% d'alumnes catalans–, uns 20.000 més que ahir, i també més de 20.000 positius més que ahir. També creix sense aturador el nombre de centres tancats (són set, la majoria rurals o llars d'infants) i, sobretot, de grups tancats –ja n'hi ha 181, 23 més que ahir–. Als despatxos s'acumulen les baixes laborals per tramitar –hi ha hagut més de 1.000 positius entre docents en les últimes 24 hores–. Tot plegat està desbordant com mai els centres escolars.

Cargando
No hay anuncios

Tant el curs passat com el primer trimestre d'aquest, i tot i les dificultats que suposa haver de gestionar la pandèmia, els centres escolars s'havien adaptat prou bé a la nova normalitat. Però la variant òmicron, malgrat que és menys perillosa, ha posat contra les cordes el dia a dia dels centres i, en particular, de les direccions, que des de fa 10 dies viuen exclusivament pendents dels positius i les baixes que han de tramitar. En només 10 dies hi ha hagut més positius que en tot el curs passat. Però malgrat que són dies "difícils i complexos", el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat a RAC1 que "no perilla" mantenir les escoles obertes tot i el "vertiginós creixement dels contagis" a la societat, que "es reflecteixen" a l'escola.

En aquest context, el sindicat Intersindical ha enviat aquest dijous un comunicat per denunciar la "situació límit" de les direccions d'escoles i instituts, del tot afectades pels "constants canvis de protocols, les errades en els programes de gestió i la delegació de responsabilitats del departament d'Educació". "La majoria de direccions es troben desbordades, treballen set dies per setmana, només es poden dedicar a la gestió sanitària i han hagut de deixar de banda la resta de responsabilitats que els pertoquen", afirmen. Diuen que és "intolerable" que des del 9 de gener el Govern hagi canviat tres vegades el protocol i es queixen que "la improvisació i les modificacions constants" han generat molts dubtes a les famílies: "Els equips directius són els que n'han patit les conseqüències, en forma de trucades regulars de les famílies, també de les que no entenen o no accepten els vaivens i que, de vegades, arriben al punt d’amenaçar de denunciar les direccions".

Cargando
No hay anuncios

Cambray s'equivoca explicant el protocol

Una bona prova del desconcert general s'ha evidenciat amb l'entrevista a RAC1 al mateix conseller d'Educació, a qui li han fet respondre dubtes dels oients. El conseller ha generat confusió quan ha respost a la pregunta d’una treballadora de l’atenció primària que volia saber si era cert, com havia sentit dir, que un alumne que conviu amb un familiar contagiat de covid sí que podia anar a l’escola. Cambray ha contestat amb contundència que sí, que amb els nous protocols aquest alumne podria assistir a classe amb normalitat, però poca estona després des del departament d’Educació han matisat que no era així i que el que recull el protocol és que només poden anar a classe els alumnes convivents amb positius si estan vacunats. Si no estan immunitzats, s’han de confinar.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, i aprofitant la confusió general, hi ha famílies de primària que han decidit tirar pel dret i portar els nens a l'escola sense fer-los un test d'antígens quan surt un positiu a l'aula. Conscients que el grup s'haurà de confinar si apareixen 5 o més positius, i sabedors que al protocol hi diu que el TAR és simplement voluntari, han apostat per no fer el test i, si el seu fill o filla no té símptomes, enviar-lo a classe i prou. Amb l'anterior protocol, cada vegada que sortia un positiu es feia una PCR a tot el grup i se'l posava en quarantena, però amb la generalització de la vacunació s'ha decidit flexibilitzar els aïllaments. Malgrat això, només un terç dels alumnes de primària estan vacunats actualment.

Cargando
No hay anuncios

"Als equips directius els està tocant gestionar tots els errors en els sistemes de gestió dels diferents departaments", diu el sindicat, com la saturació de l'aplicació Traçacovid, la tardança en l'aparició de la recepta per fer els antígens, la manca de tests a les farmàcies i errors en la llista d'alumnes vacunats. "Cada error suposa un reguitzell de trucades de famílies i hores de feina afegida", recorda la Intersindical, que demana a l'administració que destini "tots els recursos que siguin necessaris perquè no s'arribi a un punt de no retorn i les baixes no comencin a ser només per covid sinó també per estrès i esgotament".

Cargando
No hay anuncios

Més de 8.000 nomenaments de substituts en 10 dies

Des que el curs es va reprendre després de Nadal, el departament d'Educació ha fet 8.000 nomenaments de substituts a l'escola pública, 2.759 dels quals aquesta mateixa setmana. De manera excepcional, la conselleria està nomenant substituts cada dia, i no cada dos dies com abans. En canvi, les escoles concertades, que no tenen accés a la borsa d'interins, s'estan trobant amb moltes dificultats per trobar mestres i professors que puguin anar als centres a treballar per un parell de setmanes, mentre durin les baixes laborals, i per això han demanat a la Generalitat que els deixi contractar estudiants d'últim curs de magisteri, com han fet al sector sanitari. La directora general de Professorat, Dolors Collell, ha explicat a TV3 que no és possible autoritzar-ho i ha recordat que Salut ho va poder fer perquè tenia la base jurídica per fer-ho. El que sí que es permetrà, ha explicat, és que els professors d'ESO facin classe a primària als centres concertats i de titularitat municipal.

Cargando
No hay anuncios

També "de manera excepcional", i davant l'enorme dificultat que tenen molts instituts per trobar professors de formació professional, per a places de difícil cobertura s'estan contractant professors tècnics d'informàtica que tenen un graduat de FP, que no cal que tinguin el compromís de treure's una carrera i que no estan inclosos dins la borsa.

Salut elimina les quarantenes per a les extraescolars sense contacte físic

Salut ha eliminat les quarantenes de les activitats extraescolars amb risc mitjà o baix de contagi del covid, és a dir, que no impliquen un contacte físic estret de forma contínua. El nou protocol estableix que, en cas d'un positiu al grup en aquestes activitats, els altres participants no hauran de complir cap mesura, tant si estan immunitzats —amb vacunació completa o que han passat la malaltia fa menys de tres mesos com no—, si bé hauran d'estar atents a l'aparició de símptomes. En les extraescolars amb alt risc de contagi, els no immunitzats sí que hauran de fer quarantena. Aquestes activitats són les de contacte físic perllongat —per exemple, bàsquet, handbol o castellers— o augment d'aerosols -instruments de vent, cant coral.