Les escoles i instituts de Barcelona faran vaga el dimarts 15 de març
En un gest inèdit, les direccions es coordinen per traslladar a Cambray el seu "malestar" i avisar les famílies
BarcelonaUn gest d'unitat gairebé inèdit de tots els centres públics de Barcelona fa preveure que el primer dels cinc dies de vaga al sector educatiu tindrà un seguiment massiu. D'una banda, les 200 escoles i instituts públics de la capital catalana han enviat una carta al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en què li traslladen el seu "malestar per la gestió comunicativa i de recursos", i de l'altra, han començat a informar les famílies que faran vaga el dimarts dia 15.
L'endemà que el conseller enviés una carta a tots els docents, les direccions han acordat un text, avançat pel Diari de l'Educació, per recordar al conseller que durant dos anys han "reajustat" la seva organització i han "deixat de banda" la seva vida personal per gestionar la pandèmia i que, en canvi, han sentit un "menyspreu important" del departament cap a la seva feina per com s'han comunicat els canvis, sempre a través de la premsa i sense donar "veu ni vot" a les direccions. Així, els directors li traslladen algunes preocupacions i reclamacions del sector: es mostren "amoïnats" pel nul desplegament del decret d'inclusiva –diuen que troben a faltar "recursos humans, materials i formació docent" per atendre bé la diversitat–, avisen que se senten "ofegats i cansats" davant del volum de canvis anunciats sense consens (estratègia digital de centre, C2 de català, programes d'innovació...), alerten que estan "desinformats sobre com actuar" davant la demanda de famílies sobre el 25% en castellà –reclamen al conseller que "el departament assumeixi la responsabilitat legal" perquè no recaigui sobre les direccions– i també plantegen "recuperar" les hores de coordinació (tornar a fer 23 h lectives a primària i 18 a secundària) perquè els equips docents puguin implicar-se en la "reflexió i organització" dels projectes educatius, així com "millorar" les plantilles d'abans de les retallades, mantenint els reforços covid que s'han afegit als centres els dos últims cursos, que són "indispensables".
I sobre els dos temes que han precipitat la convocatòria de vaga, les direccions apunten que els genera "neguit" l'avançament del curs escolar per si la plantilla estarà assignada al mes de juny i per si tindran prou temps per preparar el curs, i també reclamen més concrecions sobre els nous currículums i el seu desplegament. Davant d'aquest malestar general, els directors reclamen "més recursos humans i econòmics" i més "comunicació i confiança" amb els equips docents, i plantegen una reunió amb Cambray. "Fa molt temps que les direccions estem cansades d’entomar situacions complicades sense sentir la complicitat del departament. Ens agradaria revertir aquesta situació. Si no fos el cas, no dubteu que farem sentir la nostra veu", diuen al text.
En paral·lel, les direccions de les escoles i instituts s'han començat a posar en contacte amb les famílies per traslladar-los el "descontent generalitzat" del col·lectiu docent i anunciar-los que faran vaga el dia 15. Tot i que oficialment s'han convocat 5 dies de vaga (15, 16, 17, 29 i 30 per reivindicacions diverses, i també el 23 en contra de la sentència del 25%), alguns centres ja han dit que es fan seves les reivindicacions i que les "centralitzen" aturant-se el dimarts. "És per tot això que com a col·lectiu diem prou, l'educació no s'improvisa", diuen.
L'Assemblea Groga i el Muce donen suport a l'aturada
Qui també s'ha sumat a la vaga és el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce), format per associacions de famílies, sindicats docents i altres entitats, que en un comunicat han mostrat el seu suport a l'aturada davant les "decisions unilaterals" de la conselleria, que ha tirat endavant canvis "sense respectar els mecanismes de consulta i negociació legalment establerts". "No es poden acceptar imposicions que realment no millorin l'actual sistema educatiu i li generin una tensió afegida", han dit. També s'ha pronunciat l'Assemblea Groga, que durant els anys més durs de les retallades va promoure les grans mobilitzacions del sector educatiu. En un comunicat han admès que porten "un temps a la corda fluixa" però que els "atacs" de Cambray els han donat "força per realçar-se".
I pel territori també es diversifiquen les mobilitzacions: a l'Institut Baix Penedès han proposat que els centres educatius no entrin les notes de la segona avaluació ni lliurin els informes, tot i que és una proposta que no ha estat difosa pels principals sindicats, mentre que al Maresme han fet arribar una carta al director dels serveis territorials en què l'avisen que hi ha "un punt de desconnexió" sense precedents entre els centres i la conselleria.
Davant d'aquest panorama, el Govern ha dictat els serveis mínims per a les sis jornades de vaga d'educació convocats en els pròxims dies: a tots els centres hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu i, a més, als centres d'infantil, primària i ESO, un docent per cada tres aules, mentre que a l'educació especial, les llars d'infants, els serveis de menjador i les extraescolars els serveis mínims seran del 50%.