Tanca l'Escola Roig Tesalia de Barcelona per falta d'alumnes: "Era insostenible"

Les famílies, decebudes, demanen al Consorci obrir una línia en algun centre per no separar el grup classe

BarcelonaAquest serà l'últim curs per a l'Escola Roig Tesalia, un centre concertat de P3 a 4t d'ESO arrelat al barri del Baix Guinardó, a Barcelona, des de fa prop de 70 anys. D'una sola línia, laica i molt familiar, s'ha anat quedant progressivament sense alumnes, i la propietat ha anunciat recentment a les famílies que el curs que ve ja no podran donar servei. "Era insostenible: veus que no hi ha naixements, que els que neixen ja tindran places a l'escola pública, que ha guanyat un terreny impressionant, i sabem que perdrem més concerts", lamenta Meritxell Borràs, coordinadora d'infantil i primària i una de les portaveus de l'escola. Van buscar alternatives: acollir-se al decret que permet a escoles concertades passar a la xarxa pública, però el Consorci d'Educació va rebutjar la seva petició perquè les instal·lacions no compleixen els requisits; oferir cicles de formació professional, però ho van descartar perquè no els donaven concert i havien de ser privats; o convertir-se a una societat limitada o una cooperativa de mestres. Però no hi havia res a fer: "La pandèmia ha ferit molt les escoles concertades i sabíem que estàvem tocades de mort". Borràs avisa que la Roig Tesalia no serà un cas aïllat i que altres concertades es podrien veure abocades al tancament. Consultat per l'ARA, el Consorci d'Educació diu que no consta a la ciutat cap altre avís de tancament.

Per a les famílies dels més de 200 alumnes el tancament ha sigut una decepció molt gran. La Patrícia Giménez és exalumna del centre i ara mare de l'escola. Hi va decidir portar el seu fill, diagnosticat amb autisme, després que als centres públics li diguessin que no tenien recursos per atendre'l amb garanties. "A la Roig ens van dir que ho intentarien i puc dir que és un cas d'èxit de l'escola inclusiva. El meu fill fa 5è de primària i gràcies a l'escola, a la família i a l'administració ha pogut tenir una educació exitosa en una escola ordinària", diu. Ara dubta d'on portar el nen: el Consorci ofereix places dispersades als centres (públics i concertats) amb vacants. "Les concertades que tenen places són macroescoles que no tenen res a veure amb el model que hem triat nosaltres, o bé són religioses que tampoc és el que havíem triat. I les públiques les hem descartat perquè l'any que ve farà sisè i el curs següent l'hauríem de tornar a canviar", explica la Patrícia.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que les famílies havien demanat que s'obrís una línia en algun centre "per mantenir el grup classe", ja els han dit que no es podrà fer i els han donat prioritat obrint un procés de preinscripció anticipat: tenen fins a aquesta setmana per escollir una escola per al curs que ve. Ahir mateix les famílies van reunir-se amb el Consorci, que es va comprometre a estudiar les seves peticions però sense donar-los solucions concretes, segons fonts de l'AFA.