Educació torna a recular: un dia després, Simó demana mantenir les proves orals de català
Davant la pressió de Junts, la consellera demana ara fer els exàmens només en alguns centres
BarcelonaNomés un dia després que el departament d'Educació justifiqués que aquest curs es deixessin de fer les proves orals de català perquè suposaven "una sobrecàrrega de treball per als centres", la conselleria liderada per Simó ha tornat a fer un cop de volant. Aquest dimecres Simó ha demanat al Consell Superior d'Avaluació "mantenir les proves orals de català revisant-ne els criteris d’avaluació".
En un comunicat fet públic aquest vespre, el departament assegura que la consellera s'ha compromès a fer "una revisió immediata dels criteris d’avaluació del sistema educatiu que s’havien fixat a inici de curs". D'aquesta manera, Simó demana que es mantingui l'avaluació oral del català a les proves de competències bàsiques que es va iniciar el curs passat, però no insta que la facin tots els alumnes.
El mateix document assegura que aquest curs la prova "s’efectuarà en modalitat mostral", és a dir, només la faran els alumnes de 130 escoles i instituts, a diferència de l'any passat, en què tots els estudiants de 6è de primària i 4t d'ESO es van examinar d'aquesta competència.
Fonts parlamentàries asseguren a l'ARA que el canvi de parer del Govern ha arribat després que aquest matí representants de Junts per Catalunya hagin comunicat a la consellera de cultura Natàlia Garriga que aturaven "tota negociació del Pacte Nacional per la Llengua" perquè no veien amb bons ulls l'eliminació de la prova d'expressió oral. Davant la situació, la consellera d'Educació s'hauria reunit amb representants de Junts, que l'haurien avisat que no arribarien a acords parlamentaris "mentre per la porta del darrere en destrueixen d'altres".
El curs amb més avaluació del català
Segons els responsables d'Educació, amb aquest nou gir de guió es farà compatible el monitoratge de l’estat de la llengua catalana als centres i la descàrrega de tasques d’avaluació als centres educatius. En aquest sentit, insisteixen que les escoles i instituts estan "molt saturats" perquè aquest curs s'implantaran per primera vegada les proves de diagnòstic a 4t de primària i 2n d'ESO, uns exàmens que pengen de la llei d'educació espanyola (Lomloe). El canvi també arriba després que el curs passat els docents denunciessin que les proves d'oralitat havien suposat una sobrecàrrega de 20.000 hores en el total del sistema educatiu.
Des del departament d’Educació subratllen que "aquest serà el curs amb una avaluació més extensa de la llengua catalana". Ho afirmen perquè els alumnes s'examinaran de català a les proves de competències bàsiques tradicionals (les de 6è de primària i 4t d’ESO), però també a les noves proves que es faran per primera vegada a 4t de primària i 2n d’ESO i a les proves orals mostrals que fa només 24 hores s'havien descartat per a aquest curs.
Més enllà del que passarà aquest curs, Simó també s’ha compromès a "millorar el mètode d’avaluació en les proves del 2025" perquè les proves orals puguin ser més compatibles amb l’avaluació de les competències bàsiques i les noves proves diagnòstiques.