Educació i sindicats tornen a enganxar-se per les reivindicacions econòmiques
La conselleria lamenta que els docents rebutgin ajornar algunes mesures més enllà del 2023
BarcelonaEl departament d'Educació i els sindicats sectorials tornen a la negociació amb el ressò de fons de la mala maror del curs passat, cosa que evidencia que la reducció d'una hora lectiva, pactada el mes de setembre, no s'ha traduït en una pau estable. Les dues parts s'han trobat aquest dilluns a la mesa sectorial, seguint el calendari fixat en els acords que van permetre iniciar aquest curs sense vagues, però de la reunió només ha quedat clar la llunyania de posicionaments. No ha servit de res que, hores abans de la trobada, el departament hagués avançat que a partir del mes de gener la ràtio d'alumnes per docent als centres d'educació pública se situarà per sota dels deu, un menys que l'actual, una "xifra històrica", en paraules de la conselleria, que serà possible per l'entrada en el sistema dels 3.566 professionals previstos. Les centrals han titllat la dada directament de "falsejada i populista" i han assegurat que a la FP hi ha aules amb 35 estudiants i al batxillerat, grups de 40.
A les dues parts les separa sobretot el pròxim pressupost de la Generalitat, per al qual el Govern encara no té els vots garantits. Els números no surten per donar resposta l'any vinent a totes les reivindicacions econòmiques que mantenen els sindicats i per poder mantenir els compromisos de millora en la qualitat educativa.
Entre les mesures que els sindicats consideren indispensables per arribar a un acord hi ha la de retornar a sis anys el primer sexenni; un pacte d'estabilitat per a les persones que estan en abús de temporalitat; la reducció de les dues hores lectives als professors de més de 55 anys, o l'equiparació salarial del personal tècnic de la FP a la secundària. "Tenim molts temes més, i no pensem cedir de cap manera, perquè considerem que el departament no té voluntat de revertir aquestes retallades que portem arrossegant durant tants anys", ha afirmat Iolanda Segura, portaveu d'USTEC.
"Tot no pot ser el 2023", ha respost la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, que lamenta el plantejament sindical del tot o res. El departament defensa que per al 2023 ja hi ha pressupostats els 175 milions d'euros que costarà la reducció d'una hora lectiva. Aquesta mesura es va pactar al setembre i va ser la que va aconseguir desactivar les mobilitzacions sindicals del curs passat, però no entrarà en vigor fins a l'1 de gener i, per tant, es computen en el pressupost de l'any vinent, ha explicat Collell, i ha ofert ajornar o prorrogar les altres reivindicacions econòmiques de les centrals sindicals per poder revertir les retallades al sector dels últims anys. Per al 2023, Educació ja preveu un 12% d'augment dels seus comptes, on s'inclouran els 175 milions d'euros per a la reducció d'una hora lectiva.
Més mobilitzacions
Collell ha lamentat que els sindicats hagin rebutjat les propostes d'"acostament" que han plantejat en la taula per implementar-les a partir del 2024, un any abans del que s'havia proposat inicialment. En aquest sentit, Educació posarà sobre la taula els 48 milions d'euros que costa recuperar el cobrament del complement salarial per antiguitat als sis anys i no als nou com és ara, però ja ha deixat clar que aquesta mesura no té cabuda pressupostària per al 2023. "És una bona proposta, però tampoc no l'han acceptat", ha dit la interlocutora del departament, que ha indicat que l'any vinent es podria fer la reducció de les dues hores lectives al professorat de més de 55 anys.
Una altra de les qüestions que Educació també preveu aplicar a partir de l'any vinent és l'equiparació salarial dels docents tècnics de la formació professional, una exigència de la nova llei de FP. El departament ho vol fer progressivament, segons quina sigui la formació d'aquests tècnics (perruquers, cuiners, mecànics, alguns sense graus universitaris). Però per als sindicats, la conselleria peca d'immobilisme, i, tot i que tornarà a la taula de negociació el 14 de desembre, avisen que faran mobilitzacions per pressionar. A l'altra banda, Educació ha advertit que la ciutadania no entendria que es tornés a una "situació de conflicte".