La proposta d'Educació per posar fi a les protestes dels interins
El text, al qual ha tingut accés l'ARA, també inclou una reversió de retallades i l'equiparació salarial entre docents de FP i de secundària
BarcelonaDesprés de diverses protestes sindicals i de la indignació de la comunitat docent pels interins que s'han quedat sense plaça al concurs de mèrits, el departament d’Educació ha fet un pas endavant per arribar a un acord amb els sindicats: proposa “estudiar” la situació dels professors que quedin fora dels processos d’estabilització, però a partir del mes de setembre.
Segons l’esborrany de la proposta que el departament ha fet arribar als sindicats i a la qual ha tingut accés l’ARA, Educació “es compromet a crear una comissió, en el si de la mesa sectorial de negociació, per estudiar la situació de les persones interines que, tenint els requisits i havent-hi participat, no han estat seleccionades en els processos d’estabilització”. Si la mesa sectorial accepta la proposta, l’objectiu de la comissió serà “poder valorar la continuïtat en la prestació dels serveis com a docents” dels professionals que s'hagin quedat sense plaça.
Més enllà de la situació dels docents interins, l’esborrany que previsiblement es negociarà el 26 de maig també preveu complir algunes de les demandes que els sindicats fa anys que reclamen en cada protesta i negociació. La proposta de la direcció general de Professorat inclou una modificació del procediment de promoció docent que permetria, a partir d'aquest desembre, accedir al primer estadi als 6 anys, en lloc dels 9 com fins ara. També preveu implantar la reducció de dues hores lectives al personal més gran de 55 anys el curs 2024-2025 i l'equiparació salarial dels professors de formació professional amb els de secundària. A la vegada, Educació proposa que els docents de FP s'integrin al cos de professionals de secundària i un complement de 178 euros mensuals per als qui no s'hi puguin integrar "per motiu de la seva titulació".
Unitat sindical en entredit
A l'espera de veure com avançarà la negociació divendres, en els últims dies la posició dels sindicats davant les propostes del departament no ha estat unànime. Tot i que la majoria de formacions consideren que la proposta és insuficient i que si el departament no ofereix cap millora no hi haurà acord, des d'UGT, Comissions Obreres i ASPEPC acusen USTEC d'haver trencat la unitat sindical. Critiquen que, a parer seu, el sindicat majoritari ha actuat unilateralment organitzant protestes i fent declaracions sense comptar amb la resta d'organitzacions del sector educatiu.
Des d'USTEC defensen que l'acció que van organitzar en solitari la setmana passada (una tancada simultània a quatre serveis territorials) ha servit per aconseguir una reunió amb el conseller d'educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Insisteixen que també consideren que les mobilitzacions unitàries són més fortes, però que no acceptaran que "la pretesa unitat s’utilitzi per paralitzar i bloquejar les accions d’aquelles organitzacions que volen mantenir activa la lluita", ni que se’ls privi de poder negociar amb l’administració com a sindicat majoritari.