Educació farà exàmens orals de català i castellà a 6è de primària i 4t d'ESO
Cambray defensa la mesura per "blindar els centres" davant la sentència del 25% de castellà
BarcelonaEl departament d'Educació continua fent passos per intentar convèncer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que tots els alumnes tenen les mateixes competències en català i en castellà. Aquest dilluns, en una compareixença a la comissió d'Educació del Parlament, el conseller Josep Gonzàlez-Cabray ha anunciat que el departament preveu fer exàmens orals de català i castellà a 6è de primària i a 4t d'ESO com a part de les proves de competències bàsiques. La mesura reforça la idea del departament de no haver d'establir percentatges d'una llengua o una altra tal com ordena la sentència del TSJC i "blindar jurídicament" els centres.
Cambray ha aprofitat la seva compareixença per defensar les polítiques del departament i, davant les crítiques de l'oposició, ha assegurat que tots els canvis, excepte l'avançament del calendari, s'han fet amb diàleg amb els docents, a qui ha retret que s'hagin aixecat de la taula de negociació. "Diuen diàleg? Nosaltres estem a la mesa i no s'hi presenten!", ha exclamat, i ha lamentat que els representants dels docents no hagin fet contrapropostes i es limitin a demanar que les mesures s'apliquin ja el curs vinent. "Els acords depenen de les dues parts", ha afegit.
La idea d'Educació és que les noves proves incloses a les proves de competències d'aquests cursos serveixin com "un pas més" per contrastar, com fixa la llei, que els alumnes acaben l'escolarització obligatòria amb un domini ple del català i el castellà. Cambray ha aprofitat també per elogiar el "consens polític" que s'ha aconseguit entorn de la llei de política lingüística, sumant el PSC i els comuns a ERC i Junts –que se'n va desvincular després–,i ha subratllat que el text reconeixia que l'aprenentatge de les llengües va de pedagogia i no de percentatges.
Crítiques als sindicats
Més enllà de l'anunci, Cambray ha dedicat bona part de la compareixença a criticar l'actitud dels sindicats educatius per haver plantat el departament a la taula sectorial d'Educació, després de fracassar la mediació per aturar els cinc dies de vaga d'aquest març. El conseller ha subratllat que Educació ha fet tres propostes als representants dels treballadors per intentar arribar a acords i que ells les han rebutjat totes sense transmetre'ls cap contraproposta, ha dit. També ha assegurat que, de les catorze exigències que els fan els sindicats, el departament ja n'ha posat set en marxa aquest curs o les habilitarà el curs que ve, es preveu que tres s'apliquin en els pròxims cursos i quatre, ha admès, són decisions que depenen de la pedagogia del departament o no hi ha prou diners per tirar-les endavant.
Una d'aquestes propostes pedagògiques, ha admès, és l'avançament de l'inici del curs escolar. Cambray ha tornat a defensar que començar les classes una setmana abans al setembre beneficia els alumnes més vulnerables, ja que les famílies no hauran de buscar activitats de pagament per a aquells dies, i ha subratllat que tant els centres públics com els concertats tindran els mateixos horaris que tenien fins ara, i ha recordat que la majoria de centres ja fan una jornada intensiva durant el mes de juny. El PSC li ha demanat que l'ajorni almenys un curs, però Cambray ho ha rebutjat.
El conseller també ha defensat la gratuïtat de P2 als centres públics i ha explicat que la intenció és ampliar la mesura a la resta de cursos d'aquesta etapa no obligatòria més endavant. Sobre la FP, Cambray ha dit que la matriculació i oferta de places es farà "millor" que aquest curs, quan hi va haver menys oferta que demanda. Així, ha assegurat que es garantirà que tots els alumnes procedents de 4t d'ESO tinguin una plaça garantida a l'àmbit de formació que triïn sempre que hi hagi una sortida laboral clara i ràpida.
L'oposició li ha retret una suposada falta de diàleg amb la comunitat educativa i li ha demanat que reflexioni sobre el fet que en època de reversió de les retallades s'hagin unit tots els sindicats en manifestacions i vagues que feia anys que no es veien. També li han demanat més recursos per fer gratuïta tota l'etapa de 0 a 3 anys, més places de FP i abaixar encara més les ràtios d'alumnes per classe.