Educació

Educació ajorna l'equiparació de sous dels professors de FP

El Govern es va comprometre a pagar els complements al mes de juliol, però ara diu que serà a l'octubre

2 min
Un professor vigilant un examen en una imatge d’arxiu.

BarcelonaÉs una de les reivindicacions que el sector educatiu arrossega des de fa anys i va ser un dels punts clau perquè a principis de gener Educació i els sindicats –sense la USTEC–segellessin un pacte que, segons el departament, "donava per revertides les retallades". L'equiparació de sous entre els professors de secundària i els de formació professional (FP) és una demanda històrica als instituts i fa pocs mesos els sindicats celebraven que el Govern aprovés una partida que preveia pagar un complement als docents de FP per equiparar les seves condicions a les dels professors de secundària. Ara bé, en rebre la nòmina d'aquest mes de juliol, els professors de FP han vist com el que se'ls havia promès no s'ha complert, ja que no han ingressat cap quantitat per igualar el seu sou amb el dels seus companys que fan classe a l'ESO i al batxillerat. Una acció que, segons fonts del sindicat UGT, s'havia dit en diverses reunions que es faria al mes de juliol amb efectes retroactius des de l'1 de gener.

"Si tu signes un acord al gener, és perquè tens caixa per complir-lo... Què se n'ha fet, d'aquests diners?", lamenta el membre del Consell Català de l'FP per UGT, Jesús Martín. Segons els càlculs del sindicat, l'incompliment de l'acord, que també ha denunciat CCOO, afecta "com a mínim" 1.500 professors, una xifra que pot arribar als 2.000 si es té en compte els nous opositors. També segons els càlculs del mateix sindicat, actualment la diferència de sou entre un docent de secundària i un professor de FP és d'uns 170 euros mensuals.

Fonts d'Educació confirmen a l'ARA que encara no s'han efectuat aquests pagaments, però asseguren que en l'última taula ja van comunicar als sindicats que el retorn del complement es faria a l'octubre i no al juliol, com s'havia previst inicialment. "El departament ha estat centrat a gestionar l'augment del 2% retroactiu des de gener a tota la plantilla. Ara es treballarà amb el retorn d'aquest complement al professorat de FP, que rebrà tots els endarreriments des de gener a l'octubre", defensen les mateixes fonts.

Tres intents en mig any

Tot i que l'equiparació salarial dels docents de FP fa anys que s'ha convertit en una de les demandes constants dins del sector, en els últims mesos la reivindicació ha format part de promeses del Govern en tres ocasions. La primera vegada va ser a finals del 2023, quan es va tancar l'acord amb el sector social i empresarial pels pressupostos de la Generalitat del 2024. En aquell primer pacte ja s'incloïa una partida de 33 milions d'euros per a l'equiparació salarial. Poques setmanes després, Educació firmava un acord amb els sindicats per revertir les retallades que arrossegava el sector. El document en qüestió que la conselleria va acordar amb CCOO i UGT, però no amb la USTEC, també preveia igualar les condicions entre els dos col·lectius docents.

Ara bé, aquest acord estava supeditat a l'aprovació dels comptes del 2024, que mai va arribar. Tot i això, un cop convocades les eleccions, el Govern en funcions va trobar l'escletxa per desbloquejar 120 milions per revertir les retallades i, entre altres coses, fer realitat l'equiparació salarial a la FP. Ara, amb el nou ajornament, previsiblement el pagament d'aquest nou complement arribarà amb un nou Govern a la Generalitat.

stats