Dues escoles de l'Opus Dei renunciaran al concert per seguir separant nens i nenes
Els centres Viaró i Canigó "s'integraran" per "mantenir el seu model educatiu" i fer-lo viable
BarcelonaDes de fa anys la Generalitat intenta que a Catalunya les escoles i els instituts que separen nois i noies no rebin cap subvenció pública. L'any passat, després d'un llarg periple als tribunals, el departament d'Educació va advertir que cap centre de secundària que segregués per sexe podria ser finançat pel Govern i que, en un futur pròxim, tampoc ho podrien ser les escoles d'infantil i primària. Aquesta amenaça ja ha provocat moviments en alguns centres concertats que estan disposats a renunciar al concert econòmic (i ser 100% privats) per no abandonar el seu model educatiu.
"L'educació diferenciada és un dels elements importants del model educatiu de Canigó i Viaró". La frase forma part de la circular que han fet arribar a les famílies les escoles de l'Opus Dei Canigó –un centre només de nenes de Barcelona– i Viaró –un centre on només estudien nens a Sant Cugat del Vallès–, en què anuncien que tenen previst unir-se sota un mateix paraigua per poder afrontar la nova etapa sense finançament públic. A la pràctica, la integració dels dos centres, segons detallen, ha de servir per mantenir la separació per sexes i, alhora, garantir la viabilitat econòmica de tots dos projectes.
Concretament, a la carta a la qual ha tingut accés l'ARA, critiquen que la llei d'educació actual (LOMLOE) "limita la llibertat dels pares de triar el model educatiu dels seus fills a l'impedir que els col·legis d'educació diferenciada puguin mantenir el concert". Confien que el pas d'unir-se els doni "les sinergies necessàries" per continuar oferint el seu model, "tot i no comptar amb finançament públic". A la pràctica seran un sol centre amb dues marques i dos campus.
Aval del TC
Aquest moviment és una resposta més als diversos passos que, en els últims anys, s'han fet a Catalunya evitar finançar els centres educatius que opten per oferir una educació segregada per sexes; l'any 2020 el Govern va denegar els concerts a les escoles de l'Opus Dei de primària que segregaven per sexe, i el 2022, als centres de secundària i de segon cicle d'educació infantil. Però, a l'hora de la veritat, el TSJC va aturar totes dues mesures: després d'un recurs dels centres va dictar una ordre cautelar en què fixava que es mantinguessin les subvencions mentre decidia si la mesura del Govern era legal.
L'abril del 2023, però, el Tribunal Constitucional (TC) va avalar que els centres privats no rebessin fons públics si separaven els alumnes per sexe, de tal manera que, mesos després, el TSJC va aixecar les mesures cautelars que havien obligat el Govern a pagar els concerts als centres que encara segregaven per sexes. La llavors consellera d'Educació, Anna Simó, va anunciar que de cara al curs 2023-2024 es deixarien de subvencionar els centres de secundària que segreguen per sexes. Tot i això, ara per ara, no hi ha manera de comprovar si encara hi ha instituts que de portes enfora diuen que ofereixen escolarització mixta, però que internament afavoreixin la separació d'alumnes emparant-se en una suposada falta de demanda (per exemple, si obren un grup mixt i només hi van nois, perquè Educació no pot obligar les famílies a escolaritzar els fills en un grup o en un altre). De moment, per normativa, el Govern només havia pogut aplicar aquesta mesura als centres de secundària, però en el cas dels centres d'infantil i primària el moment de decidir si a una escola se li renova o no el concert arribarà el 2025.
I és aquesta data límit de l'any que ve la que hauria propiciat la decisió de Viaró i Canigó d'unir-se i convertir-se en un centre 100% privat. A la documentació que han facilitat a les famílies, les direccions asseguren que tots dos centres "tenen molts elements que poden facilitar" el procés d'integració: "Comparteixen un nombre de famílies molt significatiu, tenen una inspiració cristiana clara i compten amb l'ajuda de l'Opus Dei per vivificar-la".
No fusionar-se i créixer
Ara bé, el gest d'"integrar-se" no implica que Viaró i Canigó es fusionin en un sol centre, com sí que havia passat anteriorment a Catalunya amb escoles que es fusionaven anunciant que passaven a barrejar els alumnes justament per mantenir el concert públic. En el cas d'aquests dos centres, el camí és mantenir el model i intentar créixer per assegurar-ne la viabilitat. De fet, s'estarien plantejant ampliar les instal·lacions del Viaró a Sant Cugat per crear "noves línies femenines" al mateix campus.
Segons els centres, tot aquest engranatge busca que l'impacte de les quotes sigui "el més petit possible" per a les famílies, a la vegada que, segons els càlculs de les institucions, "hi ha mercat potencial" per continuar creixent. De moment, hi ha un grup de "famílies promotores" que assumiran gran part de la inversió necessària per fer aquest pas mentre es busquen altres recursos.