Educació

Els docents interins portaran Educació davant la justícia europea per la falta de 5.000 places al procés d'estabilització

Asseguren que la llei estatal marca que el concurs de mèrits hauria d'haver inclòs més vacants que les que el departament va ofertar

Combatre l’assetjament des de dins  Com treballar  la convivència a l’escola  Imprescindible  un cop més
18/05/2023
2 min

BarcelonaDes que aquest curs el Govern va iniciar un procés d'estabilització de places docents per arribar al 8% d'interinatge que marca la llei estatal, les crítiques al funcionament dels concursos per obtenir una plaça al sistema educatiu públic han estat constants per part de plataformes de professors i sindicats. Per estabilitzar aquests llocs de treball, a Catalunya es van obrir dues vies: un concurs de mèrits (que depèn de l'Estat) i la convocatòria d'unes oposicions que se celebraran a finals de juny d'aquest any.

És en la primera via, en el concurs de mèrits que es va resoldre el 31 de març, on la Plataforma d'Interines Docents de Catalunya (PINDOC) i els sindicats USTEC i CGT han detectat anomalies, que consideren greus. El principal incompliment que denuncien és que, segons expliquen, dues disposicions addicionals de la llei 20/2021 de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública, obliguen a fer que totes les places que s'hagin ocupat de manera temporal des de l'any 2016 han de ser ofertes. Un nombre de places que, segons els càlculs de la PINDOC, implica que hi ha 4.991 places (4.178 segons USTEC) que s'haurien d'haver inclòs a l'oferta del concurs de mèrits.

Davant d'aquest presumpte incompliment legal, la PINDOC ha presentat diverses demandes contra el departament d'Educació pel càlcul que ha fet de places que havia d'oferir (una operació que sí que depenia del Govern i no de l'Estat) i per l'incompliment de la legislació europea que marca que cal estabilitzar un treballador quan porta tres anys o més en el mateix lloc de treball. A la vegada, també expliquen que davant la "negativa dels tribunals espanyols" ja estan fent els tràmits per portar el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Fonts d'Educació asseguren que "el nombre de places del concurs de mèrits es va calcular seguint els criteris marcats per la llei estatal 20/2021", sumant les places ocupades amb caràcter temporal de forma ininterrompuda abans de l'1 de gener del 2016. Asseguren que d'acord amb aquest marc legal, "es va extreure la llista de persones inscrites a la borsa de personal interí docent per al curs 2021-2022, que, independentment dels llocs que haguessin ocupat, tenien més de cinc anys de serveis prestats".

Aquesta llista incloïa 12.504 persones; una xifra que posteriorment es va ampliar fins a les 12.859 "perquè es va fer un recàlcul més ajustat en el temps per tenir la fotografia més ajustada possible". Davant les crítiques, les mateixes fonts del departament defensen que "aquestes són les places que poden, per llei, sortir al concurs de mèrits, i es van explicar a la taula sectorial del 18 de juliol del 2022".

Traspàs de places de les oposicions

La PINDOC reclama al departament que traspassi aquestes vacants no ofertes al concurs d'oposicions que se celebra a principis d'estiu. Per fer-ho s'emparen en el fet que l'acord de govern que es va firmar per al procés d'estabilització de places estableix que "poden acréixer les places objecte de convocatòria en el concurs oposició d'estabilització i a l'inrevés". Des de la conselleria asseguren que aquesta opció no és viable, ja que els concursos s'han publicat "dins dels terminis i la forma" corresponents i amb un nombre de places establert, "i no seria correcte administrativament".

stats