Els docents hauran d'anar a treballar als centres la primera setmana de juliol

Es faran canvis en les adjudicacions per "convocar" els professors que comencin al setembre

La manifestació de dimarts al davant d la conselleria
22/03/2022
3 min

BarcelonaL'avançament del curs escolar per als infants té una conseqüència directa: com que es perden dies de setembre per preparar el curs, es recuperaran la primera setmana de juliol, i mestres i professors hauran d'anar a treballar presencialment als centres. Fins ara, algunes direccions ja ho havien comunicat als docents, però no va ser fins ahir que el departament d'Educació va començar a informar explícitament del canvi.

La conselleria d'Educació ha confirmat que "les direccions tindran els cinc primers dies laborables de juliol per fer reunions preparatòries del curs". Per fer-ho, el departament nomenarà les plantilles estructurals a finals de juny, com ja s'havia dit, i també es faran canvis en les adjudicacions d'estiu per "poder convocar als centres educatius el professorat destinat a 1 de setembre per organitzar el curs següent". "Els dies de juliol, de fet, ja són laborables encara que siguin no lectius", recorden fonts d'Educació. Una altra cosa és el que passi a la concertada, perquè el conveni que regula el sector estableix que les primeres setmanes de juliol són per fer formació, i no per preparar el curs que ve, així que caldrà concretar què passa amb els 21.000 docents que treballen al sector concertat.

Segons les actuals instruccions de curs, el mes de juliol es dedica "amb caràcter general" a fer activitats de formació, tot i que ja es preveu que la direcció del centre pugui requerir la presència de mestres i professors "els primers dies de juliol en cas que es produeixin circumstàncies excepcionals que ho facin necessari". En les pròximes instruccions, en canvi, hi constarà que les direccions tindran els cinc primers dies laborables de juliol per fer reunions preparatòries del curs, uns documents que els sindicats ja tenen des de la preparació de l'última taula sindical, a la qual no es van presentar.

Segons el sindicat de professors Aspepc, la conselleria també ha comunicat als directors que les formacions de juliol es faran a la tarda perquè els docents puguin treballar al matí als centres. Tot plegat ha afegit pressió a la reunió de mediació entre Educació i els sindicats d'aquesta tarda, enmig dels dies de marge que hi ha entre els tres dies de vaga de la setmana passada i els dos que encara estan convocats per a la setmana que ve. "L'anunci de cinc dies més laborals no és una bona mesura per començar a negociar", han indicat els sindicats. Al sortir de la reunió, han publicat un comunicat unitari en què valoren "la primera presa de contacte" amb la conselleria i s'emplacen a seguir negociant dijous al matí. "El departament ha acceptat fer-nos arribar una proposta escrita a la propera reunió de mediació", diuen els sindicats, que han avisat que les mobilitzacions s'aturaran quan el departament "s'acosti als sindicats amb mesures concretes que permetin desbloquejar la situació", com "la reversió de les retallades i mesures clares per millorar l'educació" del país.

El mes de juliol és laborable per als docents, però no lectiu, i la teoria és que els mestres i professors dediquen el mes a formar-se, però aquestes formacions en molts casos no són obligatòries. A la pràctica, doncs, no tots els docents les fan. En una entrevista a l'ARA, les presidentes de dues associacions de docents (la de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, i la de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Pilar Gargallo) van obrir el debat. "Sempre hi ha els professors motivats que aprofiten el juliol per formar-se, però molts a partir del 30 de juny ja no hi són. Com a mínim la primera quinzena de juliol hauria de ser de formació, encara que sigui impopular dir-ho. Les direccions treballen, però per qüestions logístiques, no pedagògiques. Quin sentit té que la feina més important dels equips directius a l’estiu sigui fer els horaris? Fora del món educatiu em pregunten: 'De debò que feu els horaris a mida?' Doncs sí, i no pot ser que la cosa més important sigui l’horari dels docents i no dels alumnes", va dir Martí. Gargallo va afegir que les escoles d'estiu del curs passat van tenir "menys participació que mai" perquè després del primer curs de pandèmia els docents "necessitaven desconnectar del tot".

"No hi ha cap motiu" per ajornar els canvis

Tot plegat arriba després d'una setmana de màxima ebullició al sector educatiu, amb una vaga de tres dies amb un alt seguiment, entre moltes altres reivindicacions, per protestar contra l'avançament del calendari, que va ser la "gota que va fer vessar el got". Ahir el Consell Escolar va aprovar un dictamen que demana una moratòria d'aquests canvis, però el conseller d'Educació ha rebutjat una altra vegada ajornar-los. Cambray ha assegurat que el Consell Escolar "no qüestiona la mesura" en si, perquè s'ha mostrat favorable a escurçar les vacances escolars en quatre ocasions. "Tothom està d'acord amb el que fem, és una bona mesura i no veiem cap motiu per fer la moratòria", segons el conseller.

stats